Ο Θάνατος Ενός Γραφειοκράτη

3,5

Κοινωνική σάτιρα που θυμίζει τη σπιρτάδα των αντίστοιχων ιταλικών κωμωδιών, με τον Αλέα («Μνήμες Υπανάπτυξης») να αντλεί ιδέες από τον Μπάστερ Κίτον και τον Χάρολντ Λόιντ ως τον Μπουνιουέλ.

Ο Θάνατος Ενός Γραφειοκράτη

Ο Κουβανός Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα υπήρξε ένας κατεξοχήν πολιτικός δημιουργός, ο οποίος μπορούσε πολύ εύκολα να περάσει από ένα απόλυτα μοντέρνο και ποιητικό κοινωνικό δράμα («Μνήμες Υπανάπτυξης») σε μια μπουνιουελική ταξική αλληγορία («Ο Μυστικός Δείπνος») και από εκεί σε μια οξεία κοινωνική σάτιρα που θυμίζει τη σπιρτάδα των αντίστοιχων ιταλικών κωμωδιών «Ο Θάνατος Ενός Γραφειοκράτη».

Θέλοντας να καταδείξει εδώ το παράλογο της γραφειοκρατίας, όχι μόνον ως δομή αλλά και ως νοοτροπία, εκκινεί από μια φαρσική αρχή: όταν η χήρα ενός εργάτη δεν μπορεί να πάρει σύνταξη, διότι ο άντρας της θάφτηκε μαζί με το βιβλιάριο εργασίας του, ο ανιψιός της αποφασίζει να τη βοηθήσει. Όμως ακόμη και όταν, έπειτα από ξεκαρδιστικές περιπέτειες, καταφέρει να πάρει το πολύτιμο βιβλιαράκι στα χέρια του, θα μπλεχτεί περισσότερο στα δίχτυα μιας δημοσιοϋπαλληλικής τυπολατρίας, με άκρως κωμικοτραγικά αποτελέσματα.

Ο Θάνατος Ενός Γραφειοκράτη - εικόνα 1

Η καφκική αυτή κατάσταση αντιμετωπίζεται ευφυώς με καυστικό χιούμορ και τον Αλέα να αντλεί ιδέες από την κινηματογραφική ιστορία της κωμωδίας αλλά και από τον Μπάστερ Κίτον μέχρι τον Λουίς Μπουνιουέλ.

Α/Μ. Κούβα. 1966. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Θάνατος Ενός Γραφειοκράτη

La muerte de un burócrata
3,5
  • Κοινωνική
  • 1966
  • Διάρκεια: 84 '
  • Τόμας Γκ.Αλέα

Όταν η χήρα ενός εργάτη δεν μπορεί να πάρει σύνταξη, διότι ο άντρας της θάφτηκε μαζί με το βιβλιάριο εργασίας του, ο ανιψιός της αποφασίζει να τη βοηθήσει. Θα μπλεχτεί όμως στα δίχτυα της κουβανικής γραφειοκρατίας, με κωμικοτραγικά αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.