Κολύμπα ή Αλλιώς Βυθίσου

2,5

«Άντρες Έτοιμοι για Όλα» βάζουν το μαγιό τους και πολύ κέφι, αλλά ελάχιστη κινηματογραφική πειθώ, τσαλαβουτούν διασκεδαστικά στα ρηχά νερά μιας (εκβιαστικά) feelgood κωμωδίας.

Κολύμπα ή Αλλιώς Βυθίσου

Ο σταρ Ζιλ Λελούς βασάνισε πολύ το πότε θα επέλεγε να ξανακαθίσει στη σκηνοθετική καρέκλα. Και όταν το αποφάσισε, 14 χρόνια μετά τη μέτρια κωμωδία «Narco», προτίμησε να κάνει όλη τη δημιουργική δουλειά (παραγωγός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος) και να μοιράσει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μερικούς από τους πιο έμπειρους συμπατριώτες του.

Όλοι δέχτηκαν να πλαισιώσουν τον Ματιέ Αμαλρίκ, πειστικότατο ως απελπισμένο Μπερτράν, ο οποίος έπειτα από δύο χρόνια ανεργίας βρίσκεται στα πρόθυρα γερής υπαρξιακής κρίσης. Η παρέα των υπόλοιπων αντρών που συναντά στη δημόσια πισίνα όμως του δίνει παρηγορητική διέξοδο και μια τρελή ιδέα: τη δημιουργία μιας ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης, την οποία αναλαμβάνει να προπονήσει μια πρώην πρωταθλήτρια του υγρού στίβου.

Οι «Άντρες Έτοιμοι για Όλα» βάζουν μαγιό κι επιχειρούν να διασκευάσουν αλά γαλλικά μια κωμική, πασπαλισμένη με το ανάλογο δραματικό σασπένς εκδοχή της χιλιο­ειπωμένης ιστορίας μιας χούφτας losers που παίρνουν από όσους τους έχουν υποτιμήσει –η ζωή, η κοινωνία και ο εαυτός τους– μια γλυκιά εκδίκηση. Ο Λελούς βρίσκει τον σωστό αφηγηματικό τόνο της ενήλικης κωμωδίας και, παρότι δεν καταλαβαίνουμε ποτέ γιατί ο Μπερτράν επιλέγει την ιδέα της συγχρονισμένης κολύμβησης, οι έμπειροι πρωταγωνιστές είναι ξεκαρδιστικοί στον τρόπο που συνθέτουν έναν μικρόκοσμο από συμπληρωματικούς, απόλυτα γραφικούς χαρακτήρες.

Κολύμπα ή Αλλιώς Βυθίσου - εικόνα 1

Έξυπνοι διάλογοι, κάποιες συγκινητικές στιγμές και μερικές αλήθειες ζωής βοηθούν την ταινία να φτάσει εύκολα στην τελική ευθεία, όπου μια σειρά από τεμπέλικες feelgood σεναριακές λύσεις τη σπρώχνουν σε ένα παλιομοδίτικα προβλέψιμο φινάλε, κάτι που δεν την εμπόδισε να μετρήσει δέκα υποψηφιότητες για βραβεία Σεζάρ και πάνω από 4,5 εκατ. θεατές στη Γαλλία.

Γαλλία, Βέλγιο. 2018. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Κολύμπα ή Αλλιώς Βυθίσου

Le Grand Bain / Sink or Swim
2,5
  • Κωμωδία
  • 2018
  • Διάρκεια: 122 '
  • Ζιλ Λελούς

Μια παρέα πενηντάρηδων στα πρόθυρα ηλικιακής κρίσης αποφασίζουν να οργανώσουν μια ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.