Ορφέας και Ευρυδίκη

5

Μια ευφάνταστη κι εντελώς πρωτοποριακή διασκευή του αρχαιοελληνικού μύθου από τον Ζαν Κοκτό, ο οποίος υπογράφει την καλύτερη ταινία του μετά το «Η Πεντάμορφη και το Τέρας».

Ορφέας και Ευρυδίκη

Σε μια εποχή που μεγάλοι καλλιτέχνες μπορούσαν να πειραματίζονται ελεύθερα με το σινεμά και να δοκιμάζουν εντελώς πρωτοποριακές προσεγγίσεις απλών ιστοριών ή αρχαίων ελληνικών μύθων, ο Ζαν Κοκτό επιχειρεί ένα προσωπικό «διάβασμα» της ιστορίας του Ορφέα, του μουσικού ο οποίος κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω την αγαπημένη του Ευρυδίκη.

Ξεκινώντας από το σύγχρονο Παρίσι, η ταινία ακολουθεί έναν παθιασμένο με το θάνατο ποιητή, τον Ορφέα, ο οποίος μέσω μιας μυστηριώδους πριγκίπισσας με… Rolls Royce ακολουθεί τη γυναίκα του (Ευρυδίκη, φυσικά) στον Άδη. Οι τρεις τους, αλλά και ο σοφέρ της πριγκίπισσας και ο ίδιος ο Θάνατος θα μπλεχτούν σ’ ένα ερωτικό γαϊτανάκι, το οποίο ο Κοκτό μετατρέπει μέσα από ονειρικές εικόνες γεμάτες ψυχαναλυτικά σύμβολα σε μια πολυεπίπεδη παραβολή για τα ανθρώπινα πάθη, τη σχέση έρωτα και θανάτου, αλλά και τα όρια της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Γιατί ο ποιητής, μπροστά και πίσω από το φακό, είναι καταδικασμένος να κυνηγά την απόλυτη ομορφιά σε έναν άνισο αγώνα και σ’ ένα λυρικό, σουρεαλιστικό ποίημα που δοκιμάζει τα όρια της κινηματογραφικής αφήγησης.

Γαλλία. 1950. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: FILMBOY

Περισσότερες πληροφορίες

Ορφέας και Ευρυδίκη

Orphée
5
  • Σινεφίλ
  • 1950
  • Διάρκεια: 95 '
  • Ζαν Κοκτό

Ένας ποιητής παθιασμένος με το θάνατο ακολουθεί τη γυναίκα του στον Άδη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.