Destiny

4,5

Η πρώτη πραγματικά σπουδαία ταινία ενός κινηματογραφικού γεωμέτρη, κορυφαίου εικονοκλάστη και σκηνοθέτη της μοίρας, ο οποίος συνδυάζει σ’ αυτό το πρώιμο αριστούργημά του την αλληγορική μυθοπλασία με την εικαστική μεγαλοπρέπεια και το αφηγηματικό στιλιζάρισμα.

Destiny

Ο «Θλιμμένος Θάνατος», όπως είναι o αυθεντικός τίτλος της πρώτης πραγματικά σπουδαίας ταινίας της φιλμογραφίας του Φριτς Λανγκ («Μητρόπολις», «Μ», «Η Μεγάλη Κάψα»), εμπνέεται από το μύθο του Ορφέα και της Ευριδίκης αλλά κι εκείνον της Σαβίτρι από την «Μαχαμπαράτα», τον οποίο μεταπλάθει σε μια εξπρεσιονιστική παραβολή: ο Θάνατος δίνει σε μια νεαρή γυναίκα τρεις ευκαιρίες για να πάρει πίσω τον αγαπημένο της. Έτσι εκείνη «ταξιδεύει» στην Ιστορία και τη Βαγδάτη, τη Βενετία και την Κίνα προσπαθώντας να σώσει τουλάχιστον μία ανθρώπινη ζωή που κινδυνεύει.

Ο σκηνοθέτης της ανθρώπινης μοίρας συνδυάζει σε αυτό το πρώιμο αριστούργημά του την αλληγορική μυθοπλασία με την εικαστική μεγαλοπρέπεια και το αφηγηματικό στιλιζάρισμα, παρασύροντάς μας σε ένα ονειρικό και προφητικά δυσοίωνο σύμπαν στο οποίο ακόμη και ο –κουρασμένος– θάνατος έρχεται αντιμέτωπος με το ανίκητο (;) πεπρωμένο του.

Α/Μ. Γερμανία. 1921. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Destiny

Der Müde Tod
4,5
  • Σινεφίλ
  • 1921
  • Διάρκεια: 97 '
  • Φριτς Λανγκ

Ο Θάνατος δίνει σε μια νεαρή γυναίκα τρεις ευκαιρίες για να πάρει πίσω τον αγαπημένο της. Έτσι, εκείνη «ταξιδεύει» στην ιστορία και στη Βαγδάτη, τη Βενετία και την Κίνα, προσπαθώντας να σώσει τουλάχιστον μια ανθρώπινη ζωή που κινδυνεύει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.