Ο Παραλίας

2

Ο Μπουκόφσκι συναντά τον «Σημαδεμένο» σε μια αντισυμβατική όσο και αυτάρεσκη κωμωδία, η οποία δεν ξέρει πού τελειώνει η (αυτο)ειρωνεία και πού αρχίζει η καρικατούρα.

Ο Παραλίας

Ξεκινώντας ως σεναριογράφος του «Kids», ο Χάρμονι Κορίν επιχείρησε να γίνει ένα είδος σινε-ποιητή του περιθωρίου και σκηνοθέτησε μια σειρά από ντοκιμαντερίστικα νεανικά δράματα, εστιασμένα σε μια γενιά που ενηλικιώνεται και προσπαθεί να ξεπεράσει την υπαρξιακή ανία και την αυτοκαταστροφική διάθεσή της («Gummo», «Julien Donkey-Boy», «Mister Lonely»). Στα 46 του πλέον, έχει ήδη κάνει αρκετά βήματα προς τη mainstream αναγνώριση, βοηθούσης και της πρόσφατης επιτυχίας του γυρισμένου στην ηλιόλουστη Φλόριντα «Spring Breakers».

Εκεί παραμένει και για το πορτρέτο ενός alter ego του και συγγραφέα ωμά ρεαλιστικών ποιημάτων στα χνάρια του Τσαρλς Μπουκόφσκι. Διασκεδάζοντας όσο και ο χυμαδιό χαρακτήρας του, ο Μάθιου ΜακΚόναχι είναι ένας πειστικότατος Μουντόγκ, αντισυμβατικός λογοτέχνης βουτηγμένος στο χασίσι και το αλκοόλ, ο οποίος ζει στο σπίτι της πλούσιας γυναίκας του μια «ασυμβίβαστα πολυτελή» ζωή. Όταν όμως όλα αυτά αλλάξουν σε μια στιγμή, αυτός θα βρεθεί προ μεγάλης εκπλήξεως διαπιστώνοντας πως πρέπει να τελειώσει άμεσα το βιβλίο του για να μη μείνει απένταρος και άστεγος.

Ο Παραλίας - εικόνα 1

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ταλαντούχος σεναριογράφος και αφηγηματικά τολμηρός σκηνοθέτης δεν καταφέρνει να βάλει σε τάξη τις κινηματογραφικές ιδέες του. Αυτάρεσκος λάτρης της πρόκλησης, επιχειρεί να εντυπωσιάσει τόσο θεματικά, ανακαλύπτοντας τη θαρραλέα υπαρξιακή μοναξιά των outsiders, όσο και με ένα παραισθητικό οπτικό στιλιζάρισμα, σπρώχνοντας την εκζήτηση χαρακτήρων, καταστάσεων και εικόνων στα άκρα. Εκεί όπου η αφτιασίδωτη πρόζα του Μπουκόφσκι συναντά τον «Σημαδεμένο» (στο παιχνίδι μπαίνουν γκάνγκστερ και κοκαϊνομανείς) και η μαστουρωμένη κωμωδία τη μελαγχολική ωδή, σε ένα ξεχασμένο αίσθημα λούμπεν αλληλεγγύης, με τον Κορίν να ψάχνει ακόμη πού τελειώνει η ηχηρή (αυτο)ειρωνεία και πού αρχίζει η ενοχλητική καρικατούρα.

ΗΠΑ, Ελβετία, Μ. Βρετανία. 2019. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Παραλίας

The Beach Bum
2
  • Κωμωδία
  • 2019
  • Διάρκεια: 95 '
  • Χάρμονι Κορίν

Ποιητής του περιθωρίου βουτηγμένος στο χασίσι και το αλκοόλ, ο Μουντόγκ ζει στο σπίτι της πλούσιας γυναίκας του μια «ασυμβίβαστα πολυτελή» ζωή. Όταν όμως όλα αυτά αλλάξουν σε μια στιγμή, θα πρέπει να τελειώσει άμεσα το βιβλίο του για να μην μείνει άστεγος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.