Βαλέρια Γκολίνο: «Δεν είναι ευγενές να καταφεύγεις στην άγνοια»

Η διάσημη ηθοποιός και σκηνοθέτιδα επισκέφτηκε την Αθήνα και μας μίλησε για τη νέα της ταινία «Euforia».

Βαλέρια Γκολίνο: «Δεν είναι ευγενές να καταφεύγεις στην άγνοια»

Παρά την κούραση και το τζετ λαγκ, η ελληνικής καταγωγής Βαλέρια Γκολίνο μας χάρισε λίγο χρόνο κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα και το 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στο πλαίσιο του οποίου παρουσίασε τη νέα της ταινία «Euforia». Όσα μας είπε τα εξέφρασε σε άπταιστα ελληνικά…

Μετά και τη θετική αποδοχή που είχε το σκηνοθετικό σας ντεμπούτο («Μέλι»), υπήρχε κάποιο στοίχημα που θέλατε να κερδίσετε με το «Euforia»;
Μετά το «Μέλι» ήξερα ότι η επόμενη ιστορία που θα αφηγούμουν περιλάμβανε αρκετές παγίδες από τη μία, και πολύπλευρες αναγνώσεις από την άλλη. Έτσι δούλεψα σκληρά για να βρω τη μέση λύση, και να αφήσω όλα τα χαρακτηριστικά του σεναρίου να έρθουν στην επιφάνεια σε μια ιδανική ισορροπία. Χωρίς να θέλω να εκβιάζω το συναίσθημα και ταυτόχρονα το αποτέλεσμα να είναι γοητευτικό κινηματογραφικά.

Βαλέρια Γκολίνο: «Δεν είναι ευγενές να καταφεύγεις στην άγνοια» - εικόνα 1
Η Βαλέρια Γκολίνο με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Νίνο Φένεκ Μικελίδη

Ένα μεγάλο κομμάτι της αφήγησης βασίζεται στην άγνοια ενός εκ των δύο πρωταγωνιστών για όσα συμβαίνουν. Πιστεύετε πως η άγνοια ορισμένες φορές μας απελευθερώνει;
Σίγουρα μπορεί να σου επιτρέψει να προχωράς τη ζωή σου ανενόχλητος για πολύ καιρό. Είναι ωφέλιμο όμως αυτό για εσένα; Δεν ξέρω… Δεν είναι ευγενές κάτι τέτοιο, δε σέβεσαι τον εαυτό και τα συναισθήματά σου.

Κάποια στιγμή στην ταινία ακούγεται η φράση: «Η δουλειά του μέλλοντος θα είναι η εκμετάλλευση της ελεημοσύνης». Το πιστεύετε αυτό;
Δυστυχώς συμβαίνει ήδη. Τα μεγαλύτερα γεωπολιτικά παιχνίδια γίνονται με γνώμονα ποιος και πώς θα εκμαιεύσει περισσότερο κέρδος από την οδύνη και την εξαθλίωση του άλλου. Φοβάμαι μάλιστα ότι αυτό το φαινόμενο θα μεγεθυνθεί και άλλο, γιατί εκείνος που το κάνει αυτό έχει το άλλοθι πως κάνει κάτι καλό και αποδεκτό κοινωνικά. Στο ενδιάμεσο βέβαια βγάζει και πάρα πολλά λεφτά.

Ο Ρικάρντο Σκαρμάτσιο είναι θυελλώδης στην ερμηνεία του. Χρειάστηκε καθόλου να τον τιθασεύσετε στο γύρισμα;
Φυσικά, γιατί όντας ο πρώην άντρας μου τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά, και ήξερα πότε έπρεπε να περιορίζω την ενέργειά του. Αυτή εξάλλου είναι και η δουλειά του σκηνοθέτη, να θέτει τα όρια και να οδηγεί προς την επιθυμητή κατεύθυνση τον ηθοποιό του. Γιατί μην ξεχνάς πως δε μιλάμε μόνο για τις στιγμές που ένας ηθοποιός αφιερώνεται 100%, αλλά και για τότε που αποσπάται η προσοχή του ή είναι κουρασμένος.
Ο σκηνοθέτης πρέπει να είναι διαρκώς αποπάνω του. Το βρίσκω τρομερά ενδιαφέρον αυτό και με τους ηθοποιούς που είχα εδώ, ακριβώς επειδή τους γνωρίζω πολύ καλά, κάθε μου κίνηση και παρατήρηση γινόταν με τρομερή αγάπη. Έτσι θέλω να μου συμπεριφέρονται και εμένα στα γυρίσματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.