Η πιο Μεγάλη Απάτη

2

Αληθινή αλλά δραματικά ισχνή ιστορία, που δυσκολεύεται να γίνει ένα ενδιαφέρον σχόλιο πάνω στο (δημόσιο) φαίνεσθαι και το (πραγματικό) είναι.

Η πιο Μεγάλη Απάτη

Σίγουρα δεν ήταν «η πιο μεγάλη απάτη» αυτή την οποία διέπραξε η Λόρα Άλμπερτ. Για τον εθισμένο στη δημοσιότητα κόσμο μας όμως η αποκάλυψη πως είχε σκηνοθετήσει μαζί με την κουνιάδα της την ψεύτικη δημόσια εικόνα της συγγραφέως Τζέι Τι Λιρόι ξέφυγε γρήγορα από τους λογοτεχνικούς κύκλους, δημιουργώντας ένα σκάνδαλο το οποίο γέμισε αμέτρητα πρωτοσέλιδα.

Ο Τζάστιν Κέλι, σεναριογράφος και σκηνοθέτης του γκέι δράματος «I Am Michael» και του θρίλερ «Welcome the Stranger», ζωντανεύει ξανά τα διαβόητα γεγονότα ακολουθώντας την οπτική της συν-σεναριογράφου Σαβάνα Νουπ, η οποία το 2001 επισκέπτεται τον αδερφό της στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί θα γνωρίσει τη φιλενάδα του Λόρα, η οποία, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Τζέι Τι Λιρόι» (Jeremiah Terminator LeRoy), έχει γνωρίσει καλλιτεχνική κι εμπορική επιτυχία με τα «ημιαυτοβιογραφικά» μυθιστορήματα «Sarah» και «The heart is deceitful above all things».

Περιγράφοντας με τραχύ και θαρραλέο ύφος τη ζωή ενός 16χρονου που προσπαθεί να μιμηθεί τη ζωή της πόρνης μητέρας του, η πρόζα της (ή του;) Λιρόι παρομοιάστηκε με εκείνη των Ζενέ, Μπουκόφσκι και Μπάροους, με την Άλμπερτ να κρατά κρυφό το φύλο της ως συγγραφέα και να μην αποκαλύπτει τη μυθιστορηματική μυθοπλασία. Επιπλέον, για τις ανάγκες των δημόσιων εμφανίσεών της πείθει τη Σαβάνα να αναλάβει τον ρόλο της Τζέι Τι, η οποία σαγηνεύει δια­νοούμενους, celebrities και καλλιτέχνες.

Η πιο Μεγάλη Απάτη - εικόνα 1

Με την πληθωρική Λόρα Ντερν να κερδίζει τις ερμηνευτικές εντυπώσεις από την αιωνίως υποτονική Κρίστεν Στιούαρτ, η ταινία του Τζάστιν Κέλι ξεκινά σαν μια δραματικά ισχνή ιστορία και μέχρι τέλους δυσκολεύεται να γίνει ένα ενδιαφέρον σχόλιο πάνω στο (δημόσιο) φαίνεσθαι και το (πραγματικό) είναι. Παίζει έξυπνα με το ρόλο των φύλων (η bisexual Σαβάνα), σχολιάζει τη ρηχότητα των διασήμων, αλλά κι αυτή με τη σειρά της δεν προχωρά βαθύτερα από ρηχές διαπιστώσεις που αφορούν και την ψυχολογία των βασικών χαρακτήρων· δύο γυναικών που φοβούνται την εικόνα τους, τελικά όμως την αποδέχονται και προχωρούν...

Μ. Βρετανία, Καναδάς, ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Η πιο Μεγάλη Απάτη

JT LeRoy
2
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 108 '
  • Τζάστιν Κέλι

Επιτυχημένη συγγραφέας με το ψευδώνυμο «Τζέι Τι Λιρόι», η αγοραφοβική Λόρα Άλμπερτ πείθει τη νεαρή κουνιάδα της Σαβάνα να εμφανιστεί στη θέση της σε μια φωτογράφηση. Είναι η αρχή μιας λογοτεχνικής απάτης που θα κρατήσει έξι χρόνια και θα αλλάξει τη ζωή και των δύο γυναικών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.