Από τον Τρόμο στην Αντίσταση

3

Ιστορικά ντοκουμέντα και συνεντεύξεις αποκαλύπτουν ένα ζοφερό όσο και ηρωικό παρελθόν, το οποίο προσπαθεί εύστοχα να βρει το αποτύπωμά του στο σήμερα.

Από τον Τρόμο στην Αντίσταση

Ατελείωτες οι ιστορίες της ναζιστικής φρίκης που ζωντανεύουν ξανά και ξανά στο πανί. Σε ένα παρόν που αναζητά να συντηρήσει την πρόσφατη μνήμη, μήπως και ξορκίσει το φάντασμα της φασιστικής αναβίωσης, το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη («Η Θεσσαλονίκη Μέσα Από την Ποίηση») προσθέτει μια χρήσιμη ψηφίδα καθώς αφηγείται την ιστορία του στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1941-44).

Ημερολόγια, γράμματα και συνεντεύξεις κρατουμένων αναβιώνουν την ιστορία χιλιάδων βασανισμών κι εκατοντάδων εκτελέσεων, ενώ ζώντα μέλη της ΕΠΟΝ και του ΟΠΛΑ διηγούνται τη στράτευσή τους στον αντιστασιακό αγώνα. Ιστορικοί, αυτόπτες μάρτυρες αλλά και δωσίλογοι συμπληρώνουν την εικόνα ενός ζοφερού όσο και ηρωικού παρελθόντος, το οποίο προσπαθεί εύστοχα –κυρίως μέσα από συζητήσεις με νέους– να βρει το αποτύπωμά του στο σήμερα.

Ελλάδα. 2018. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Από τον Τρόμο στην Αντίσταση

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2018
  • Διάρκεια: 87 '
  • Γιώργος Κεραμιδιώτης

Η ιστορία του στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1941-44).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".