The Waiter

2,5

Θριλερική ατμόσφαιρα, Greek weird wave αποξένωση και ένα στιλάτο, αλλά μάλλον ρηχό σκηνοθετικό ντεμπούτο που απέσπασε έξι υποψηφιότητες για βραβεία Ίρις.

The Waiter

Eχοντας γυρίσει φιλμάκια για το MTV, εταιρικά βίντεο και περισσότερα από 500 διαφημιστικά, ο γεννημένος στις ΗΠΑ Στιβ Κρικρής είναι ένας επιδέξιος αφηγητής. Το αποδεικνύει και στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, η οποία κουβαλά εξ αρχής –από την πλανοθεσία έως τις σκηνογραφικές επιλογές και τον κεντρικό ήρωα– μια λανθιμική παραξενιά.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Ρένος, ένας μοναχικός και φιλήσυχος σερβιτόρος με αδυναμία στην οργανωμένη τακτοποίηση, τις μικρές, άχρηστες πληροφορίες και τα φυτά, κινείται στον κλινικά αποστειρωμένο θαρρείς χώρο γύρω του μεταφέρει ένα αίσθημα αμηχανίας και Greek weird wave αποξένωσης, το οποίο αρχίζει σιγά σιγά να γεμίζει με απειλητική αμφιβολία. Ο κάτοικος του διπλανού διαμερίσματος Μίλαν εξαφανίζεται χωρίς να δώσει σημεία ζωής και ένας φίλος (;) του, ο Ξανθός, εγκαθίσταται σ’ αυτό. Η φιλική, μα παράξενη συμπεριφορά του θα υποψιάσει και ταυτόχρονα θα γοητεύσει τον Ρένο, ο οποίος όταν εμφανιστεί και η φίλη του Ξανθού Τζίνα θα παρασυρθεί σε έναν κόσμο γεμάτο επικίνδυνες εκπλήξεις και θα οδηγηθεί σε μερικές ανατρεπτικές για τη μέχρι τώρα ζωή του αποφάσεις.

The Waiter - εικόνα 1

Φέρνοντας τον ήρωά του μπροστά σε διλήμματα που απαιτούν δράση, ο Κρικρής παρακολουθεί τη μεταβολή ενός παθητικού θεατή της ζωής σε αυτοσχέδιο σκηνοθέτη της. Η πορεία της μεταμόρφωσής του, σαφώς επηρεασμένη από το κοενικό «Μπάρτον Φινκ», είναι διαποτισμένη με αγωνιώδη ατμόσφαιρα κι ένα βαθιά ανησυχητικό αίσθημα. Παραμένει όμως μέχρι τέλους κινηματογραφικά ρηχή, προτιμώντας να κρατηθεί με στιλ στην επιφάνεια των συναισθημάτων και των παθών, παρά να προχωρήσει σε μια μετωπική «αντιμετώπισή» τους. Κομψή και τεχνικά άψογη (έξι υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου), μοιάζει να έχει οικειοποιηθεί υπερβολικά την αποστασιοποιημένη ψυχρότητα του βασικού χαρακτήρα της.

Ελλάδα. 2018. Διάρκεια: 97 ΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο σερβιτόρος

The Waiter
2,5
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 97 '
  • Στιβ Κρικρής

Ο Ρένος είναι ένας μοναχικός και φιλήσυχος σερβιτόρος, ο οποίος αρχίζει να ανησυχεί για την εξαφάνιση του γείτονά του Μίλαν. Η ξαφνική παρουσία του «Ξανθού» στο διαμέρισμα του τελευταίου θα τον αναστατώσει ακόμα περισσότερο, οδηγώντας τον σε μερικές ανατρεπτικές για τη μέχρι τώρα ζωή του αποφάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.