Ντάμπο

2,5

Ένα από τα αριστουργηματικά animation της Disney μετατρέπεται σε «ζωντανή» περιπέτεια φαντασίας για όλη την οικογένεια, με τη feelgood συνταγή της εταιρείας να καταπίνει τις σκοτεινές πινελιές του συμβιβασμένου Τιμ Μπάρτον.

Ντάμπο

Τρίτο ιστορικό animation της Disney μετά τα «Σταχτοπούτα» και «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» το οποίο διασκευάζεται ως live action οικογενειακό θέαμα, το «Ντάμπο» ευτύχισε, εκ πρώτης όψεως, να πέσει στα χέρια του σκοτεινού παραμυθά Τιμ Μπάρτον. Ο κόσμος του τελευταίου, άλλωστε, χτίστηκε πάνω στην κινηματογραφική κληρονομιά της εταιρείας του θείου Γουόλτ, με την ιστορία του ιπτάμενου ελέφαντα να αποτελεί μια από τις πλέον σουρεαλιστικές, συγκινητικές, ονειρικά σκοτεινές, βαθιά ψυχαναλυτικές και φυσικά απόλυτα διασκεδαστικές στιγμές της ιστορίας της.

Πολύ απλό ως πλοκή, το κινούμενο σκίτσο του 1941 διασκευάζεται σεναριακά με μεγάλη ελευθερία, «εξανθρωπίζοντας» την πρωταγωνιστική σχέση του Ντάμπο με τον ποντικό Τίμοθι (ο οποίος εδώ έχει βωβό cameo). Αυτή τη φορά βρισκόμαστε στα 1919 και ο πρώην ακροβάτης Χολτ επιστρέφει στην πατρίδα από τον πόλεμο με ένα χέρι λιγότερο. Η γυναίκα του έχει πεθάνει και το περιοδεύον τσίρκο που δούλευε είναι οικονομικά στριμωγμένο, ενώ ο ίδιος δυσκολεύεται να έρθει κοντά με τα δυο μικρά παιδιά του. Ένας νεογέννητος ελέφαντας με μακριά αφτιά, όμως, θα τ’ αλλάξει όλα, καθώς όταν αρχίσει να πετάει θα εξελιχτεί από περίγελος των πάντων σε διάσημη ατραξιόν. Η επιτυχία του θα αναγκάσει ένα μεγιστάνα του θεάματος να εξαγοράσει το τσίρκο, αλλά γρήγορα θα αποδειχτεί πως οι προθέσεις του μόνον αγαθές δεν είναι.

Ντάμπο - εικόνα 1

Με διαρκείς αναφορές στην πρωτότυπη ταινία, όπως αυτή της σεκάνς των ροζ ελεφάντων, ο Μπάρτον αφηγείται με χάρη μια ακόμα ιστορία διαφορετικότητας, η οποία βρίσκει δικαίωση μέσα από τη δημιουργία μιας αυτοσχέδιας οικογένειας αποκλήρων. Ο συνδυασμός συγκίνησης, φαντασμαγορίας και αλληγορικού δράματος υπακούει απόλυτα στη δοκιμασμένη ντισνεϊκή feelgood συνταγή, η οποία τελικά καταπίνει τις σκοτεινές πινελιές του συμβιβασμένου Τιμ Μπάρτον. Άκρως ενδιαφέρουσα παραμένει πάντως η… σχιζοφρενική καταγγελία της ταινίας ενάντια στη μονοπωλιακή τακτική των μεγαλοκαρχαριών του θεάματος, οι οποίοι εξαγοράζουν κάθε διαφορετική, ενδιαφέρουσα «φωνή», θέλοντας να ενσωματώσουν τα πάντα σε ένα γιγαντιαίο theme park, πρόγονο της Disneyland(!).

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ντάμπο

Dumbo
2,5
  • Φαντασίας
  • 2019
  • Διάρκεια: 112 '
  • Τιμ Μπάρτον

Ένας νεογέννητος ελέφαντας με μακριά αφτιά γίνεται από περίγελος όλων διάσημη ατραξιόν ενός περιπλανώμενου τσίρκου. Όταν, όμως, αυτό εξαγοράζεται από ένα μεγιστάνα του θεάματος, οι άνθρωποί του διαπιστώνουν πως οι προθέσεις τού τελευταίου μόνον αγαθές δεν είναι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.