Ο Διερμηνέας

3

Σεναριακά απολαυστικό road movie με ιστορικό φόντο, το οποίο αναπτύσσει εύστοχα και χαριτωμένα δύο γοητευτικούς χαρακτήρες.

Ο Διερμηνέας

Υπηρέτης ενός χαμηλότονου σινεμά στο ύψος του ανθρώπου, ο 57χρονος Σλοβάκος Μάρτιν Σούλικ (ταινίες του έχουμε δει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) μιλάει ακόμη μία φορά κατευθείαν στην καρδιά του θεατή, τώρα με ένα σεναριακά απολαυστικό road movie. Όπως οι περισσότερες ταινίες του είδους, έτσι και αυτή στηρίζεται στην αντίθετη ψυχολογία και στάση ζωής δύο χαρακτήρων που συνταξιδεύουν εκόντες άκοντες: ένας υπέργηρος μεταφραστής, ο οποίος μεταβαίνει από τη Σλοβακία στη Βιέ­νη για να βρει και να σκοτώσει τον ναζί που εκτέλεσε τους Εβραίους γονείς του και ο γιος του τελευταίου, ο οποίος τον προσλαμβάνει ως οδηγό/διερμηνέα σε ένα ταξίδι αναζήτησης της αληθινής ιστορίας του πατέρα του.

Έτσι ο εβραϊκής καταγωγής, μεθοδικός και αυστηρών αρχών άντρας με επίγνωση του παρελθόντος γίνεται ένας πολυεπίπεδος «μεταφραστής» για κάποιον που επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του μέσα από την Ιστορία, παίρνοντας και ο ίδιος πολύτιμα μαθήματα ζωής από ένα γραμμένο με γλυκόπικρο χιούμορ και ανθρωπιά σινε-­οδοιπορικό στο ευρωπαϊκό παρελθόν και στην ψυχή δύο γοητευτικών χαρακτήρων.

Σλοβακία, Τσεχία, Γερμανία. 2018. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Διερμηνέας

Tlmocnik / The Interpreter
3
  • Δραματική κομεντί
  • 2018
  • Διάρκεια: 113 '
  • Μάρτιν Σούλικ

Ένας υπέργηρος μεταφραστής ταξιδεύει από τη Σλοβακία στη Βιένη για να βρει και να σκοτώσει τον ναζί που εκτέλεσε τους Εβραίους γονείς του. Αντ’ αυτού βρίσκει τον γιο του, με τον οποίο θα ξεκινήσουν μαζί ένα οδοιπορικό αναζητώντας την αληθινή ιστορία του Γερμανού αξιωματικού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.