Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ και το «Μυστικό της Ασημένιας Λίμνης»

Συνέντευξη με τον σινεφίλ δημιουργό του horror hit «Σε Ακολουθεί», ο οποίος δίχασε το τελευταίο φεστιβάλ των Κανών με ένα ανατρεπτικό νεονουάρ.

Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ και το «Μυστικό της Ασημένιας Λίμνης»

Συνέντευξη με τον σινεφίλ δημιουργό του horror hit «Σε Ακολουθεί», ο οποίος δίχασε το τελευταίο φεστιβάλ των Κανών με ένα ανατρεπτικό νεονουάρ.

Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ και το «Μυστικό της Ασημένιας Λίμνης» - εικόνα 1

Η ταινία σας είναι μια ατέλειωτη λατρευτική αναφορά στο κλασικό, αλλά και το μοντέρνο φιλμ νουάρ. Ποιες ταινίες του αναγνωριζετε ως άμεση επιρροή σας;
Χμ... Πρέπει να πάω σπίτι για καμιά ώρα και να γυρίσω με μια τεράστια λίστα. Οι πιο αγαπημένες μου ταινίες του είδους, αυτές που βλέπω ξανά και ξανά, είναι οι πιο προφανείς, όπως ο «Μεγάλος Ύπνος», το «Kiss me Deadly», το «Τσάιναταουν», το «Διχασμένο Κορμί», το «Mulholland Drive» και πολύς Χίτσκοκ βέβαια. Όλα αυτά υπάρχουν μέσα στην ταινία μου ασυνείδητα, αν και μερικές φορές γίνονται συγκεκριμένες αναφορές τόσο ως φόρος τιμής όσο και ως κινηματογραφικό παιχνίδι.

Γιατί το Λος Άντζελες, στο οποίο εξελίσσεται κι η ταινία σας, είναι ταυτισμένο με το νουάρ;
Γιατί έχει μια σειρά από χαρακτηριστικά τα οποία είναι αναπόσπαστα κομμάτια του συγκεκριμένου είδους, όπως το ότι είναι μια φωτεινή πόλη, η οποία σε προκαλεί να ανακαλύψεις τη σκοτεινή πλευρά της. Αυτοί οι άδειοι χώροι της επίσης, έχουν μια παράξενη γοητεία. Είναι μια πόλη την οποία περιφρονώ και λατρεύω ταυτόχρονα, βρίσκοντας πολύ ενδιαφέρουσα την αντίθεση μεταξύ των πολύ πλουσίων, οι οποίοι επιδεικνύουν μέσα από τις βίλες κια τα τεράστια αρχοντικά τον πλούτο τους, και όλων εκεινων που περιφέρονται με όνειρα να γίνουν σ' αυτούς και να αποκτήσουν την προκλητικά επιδεικνυόμενη χλιδή και όσα φυσικά αυτή αντιπροσωπεύει.

Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ και το «Μυστικό της Ασημένιας Λίμνης» - εικόνα 2

Ποιες κινηματογραφικές ομοιότητες μπορεί να βρει κανείς ανάμεσα στο «Μυστικό της Ασημένιας Λίμνης» και το «Σε Ακολουθεί»;
Το πρώτο φιλμ μου («The Myth of the American Sleepover») ήταν μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης, το δεύτερο μια ταινία τρόμου και τώρα ένα νουάρ. Σε όλα ήθελα να μείνω πιστός στους κανόνες του είδους, προσπαθώντας να πειραματιστώ με κάποιες νέες ιδέες. Μ' ενδιαφέρει να φτιάχνω κινηματογραφικούς κόσμους οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα και οι καλύτερες εκδοχές της πραγματικότητας γύρω μου, γιατί είναι προκλητικό να αναμετράσαι με τις σκοτεινές όψεις του κόσμου μας και του εαυτού μας.

Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ
Το «Μυστικό...» είναι μια σκοτεινή ματιά στην ποπ κουλτούρα;
Είναι μια γιορτή της ποπ κουλτούρας και ταυτόχρονα μια προσπάθεια αποδόμησής της. Δεν ξέρω αν ζούμε την καλύτερη στιγμή της, ειδικά στο σινεμά. Κοιτάξτε... Λατρεύω την Disney και τις ταινίες της, αλλά το πράγμα γίνεται επικίνδυνο αν δεν υπάρχει εναλλακτική. «Star Wars», Fox, Pixar, Marvel... Όλα τα κινηματογραφικά όνειρα είναι πλέον ιδιοκτησία της Disney. Το «Star Wars» σημαίνει πολλά για μένα, αλλά έχει γίνει πλέον μια ξερή συνταγή. Αντί λοιπόν να σκηνοθετήσουμε το δέκατο σίκουέλ του, ας δοκιμάσουμε να φτιάξουμε το δικό μας «Star Wars», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Υπάρχουν τελικά κρυμμένα μηνύματα σε όλα αυτά τα θεάματα ή ακροάματα που καταναλώνουμε μαζικά, τα οποία γίνονται εμμονή στον ήρωα της ταινίας σας;
Δεν πιστεύω σ' αυτή την παραφιλολογία, αλλά μ' αρέσει το μυστήριο μέσα κι έξω από τις ταινίες. Βλέπουμε σινεμά και «μπαίνουμε μέσα» σ' αυτές προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τα μυστικά τους, να αποκωδικοποιήσουμε τα σύμβολά τους. Το ίδιο συμβαίνει με τα βιβλία, τα video games, παντού... Αυτό ήθελα να υπερασπιστώ στην ταινία και όχι φυσικά την αλήθεια των θεωριών συνωμοσίας.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μυστικό της Ασημένιας Λίμνης

Under the Silver Lake
2,5
  • Θρίλερ
  • 2018
  • Διάρκεια: 139 '
  • Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ

Ο Σαμ είναι ένας έξυπνος μα χασομέρης τριαντάρης, που ένα βράδυ συναντά μια γοητευτική γυναίκα να κολυμπά στην πισίνα του οικιστικού συγκροτήματός του. Την επόμενη ημέρα εκείνη εξαφανίζεται μυστηριωδώς και ο Σαμ ξεκινάει μια περιπετειώδη αναζήτησή της στο γεμάτο εκπλήξεις Λος Άντζελες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.