Δύση Ηλίου

4

Ιστορία μυστηρίου, υπαρξιακή οδύσσεια ενηλικίωσης, τοιχογραφία εποχής και η συναρπαστική αποκάλυψη ενός ανέμελου μα βαθιά ανισόρροπου κόσμου από τον σκηνοθέτη του «Γιου του Σαούλ». Βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Δύση Ηλίου

«Η φρίκη του κόσμου κρύβεται κάτω από αυτά τα πανέμορφα αντικείμενα», λέει μια στιγμή κάποιος στην πρωταγωνίστρια της ταινίας, αναφερόμενος στα καπέλα Λέιτερ. Είναι τα κομψότερα σε ολόκληρη τη Βουδαπέστη του 1913 και το κατάστημα το οποίο τα κατασκευάζει και τα πουλάει ανήκε κάποτε στην οικογένεια της Ίρις Λέιτερ. Μόνο που όταν εκείνη ήταν 2 χρόνων μια πυρκαγιά την άφησε ορφανή και κατέστρεψε την επιχείρηση, στέλνοντάς τη σε μια ανάδοχη οικογένεια στη Βιένη.

Τώρα η νεαρή Ίρις επιστρέφει στη συμπρωτεύουσα της Αυστροουγγαρίας και προσπαθεί να πιάσει δουλειά στο κατάστημα Λέιτερ, το οποίο έχει πλέον ανακαινιστεί και περιέλθει στην κυριαρχία του επιχειρηματία Όσκαρ Μπριλ, αναζητώντας την αλήθεια για το παρελθόν της. Έτσι θα οδηγηθεί στα ίχνη του αδερφού της (;) Κάλμαν και θα εμπλακεί σε μια σκοτεινή πολιτική συνωμοσία, η οποία αντανακλά το ταραγμένο, αντιφατικό και δυσοίωνο πνεύμα που κυριαρχεί σε ολόκληρη την Κεντρική Ευρώπη, καλυμμένο πίσω από ένα προσωπείο αισιόδοξης ευμάρειας, νέων ιδεών και ανακαλύψεων, επιστημονικής προόδου και άνθησης πλήθους πρωτοποριακών καλλιτεχνικών ρευμάτων.

Δύση Ηλίου - εικόνα 1

Ταξιδεύοντας ακόμη μία φορά μέχρι την καρδιά του σκοταδιού, ο Ούγγρος δημιουργός του «Γιου του Σαούλ» εστιάζει και πάλι σε μια κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ιστορίας, με οδηγό έναν ήρωα παγιδευμένο στο κέντρο ενός λαβύρινθου. Καθώς αυτός κινείται διαρκώς, στην προηγούμενη ταινία στους διαδρόμους των κρεματορίων του Άουσβιτς και τώρα στους δρόμους της Βουδαπέστης, η κάμερα τον ακολουθεί από κοντά σε μεγάλης διάρκειας τράβελινγκ, γαντζώνεται σχεδόν από το σβέρκο του και θολώνει ό,τι τον περιβάλλει, ενώ επιβάλλει μιαν αίσθηση απειλής, άγχους και αποπροσανατολισμού.

Στον πιο ντοκιμαντερίστικο «…Σαούλ», αυτή κυριαρχούσε εξαρχής, εδώ όμως ο Νέμες τη φέρνει στην επιφάνεια σταδιακά και ύπουλα, καθώς υιοθετεί τη φόρμα ενός δραματικού θρίλερ. Κάθε βήμα της Ίρις προς την αλήθεια αποκαλύπτει κι ένα στοιχείο επίφοβης εγκυρότητας, το οποίο τη βυθίζει σε βαθύτερη αμφιβολία, μαζί της κι έναν ολόκληρο κόσμο που, ανέμελος και κομψός, προχωρά προς ένα διασκεδαστικό αύριο γεμάτο υποσχέσεις. Αυτός ο κόσμος κρύβει κάτω από τα σικ καπέλα του τη φρίκη που έχουν γεννήσει ο αντισημιτισμός, η γυναικεία καταπίεση, οι ταξικές ανισότητες, η πολιτική σύγχυση και ο αυστρο-ουγγρικός ιμπεριαλισμός, η οποία ύστερα από ένα χρόνο θα οδηγήσει στο αιματοκύλισμα του Μεγάλου Πολέμου.

Δύση Ηλίου - εικόνα 2

Με σκηνοθετική επιδεξιότητα που συνταιριάζει περίπλοκες ιδέες και αφηγηματικές λεπτομέρειες, ο Νέμες στέκεται στο σημείο όπου η υπαρξιακή αναζήτηση μιας γυναίκας συναντά την τοιχογραφία μιας εποχής και μια ιστορία ενηλικίωσης το συλλογικό παλμό ενός ολόκληρου πολιτισμού. Απευθυνόμενος σε απαιτητικούς θεατές, πειραματίζεται αφηγηματικά, υιοθετεί έναν καίριο πολιτικό λόγο και δοκιμάζει τα όρια της ιστορικής ταινίας, αποσπώντας έτσι το βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Ουγγαρία, Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 142΄ Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Δύση Ηλίου

Napszallta / Sunset
4
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 142 '
  • Λάζλο Νέμες

Στις παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου η νεαρή Ίρις επιστρέφει στη Βουδαπέστη για να εργαστεί στο κατάστημα καπέλων που κάποτε ανήκε στην οικογένειά της και μπλέκει σε μια παράξενη περιπέτεια πολιτικών συνωμοσιών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.