Μια Προσωπική Ιστορία

2,5

Σε γνώριμο έδαφος και με το «σκληρό» λυρισμό που τους χαρακτηρίζει, οι Ταβιάνι στοχάζονται άλλη μία φορά, εδώ με λιγότερο σφρίγος, πάνω στη σχέση ατόμου και Ιστορίας, προσωπικών επιθυμιών και πολιτικοινωνικών επιταγών.

Μια Προσωπική Ιστορία

Ο «Θαυμάσιος Βοκάκιος» του 2015 επρόκειτο να είναι και η τελευταία σκηνοθετική συνεργασία των αχώριστων αδερφών Ταβιάνι, οι οποίοι συμπλήρωσαν τότε έξι μεστές δεκαετίες πίσω από την κάμερα. Βασισμένοι σε ένα ημι-αυτοβιογραφικό χρονικό του Μπέπε Φενόλιο (1922-63), γνωστού κυρίως από το μυθιστόρημά του «Il partigiano Johnny», συνέγραψαν το σενάριο της «Προσωπικής Ιστορίας», τα προβλήματα υγείας του Βιτόριο όμως, ο οποίος πέθανε τον Απρίλιο του 2018, επτά μήνες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στο Τορόντο, τον εμπόδισαν να συν-σκηνοθετήσει ακόμη μία φορά με τον αδερφό του.

Σε γνώριμο κινηματογραφικό έδαφος, ο Πάολο επιστρέφει στην Ιταλία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στον εμφύλιο ανάμεσα στους αντάρτες και τους φασίστες και σε άλλο ένα μυθοπλαστικό σινε-δοκίμιο πάνω στη σχέση ατόμου και Ιστορίας, προσωπικών επιθυμιών και πολιτικοινωνικών επιταγών. Από το «Κάτω Από τον Αστερισμό του Σκορπιού» και το «Σαν Μικέλε» μέχρι το «Αλοζανφάν» και τη «Νύχτα του Σαν Λορέντζο», οι Ταβιάνι φέρνουν διαρκώς τους ήρωές τους αντιμέτωπους με κρίσιμες ιστορικές στιγμές, οι οποίες τους ωθούν σε οριακές προσωπικές όσο κι ευρύτερα πολιτικές αποφάσεις.

Μια Προσωπική Ιστορία - εικόνα 1

Η ορμητική γοητεία του σινεμά των δύο Τοσκανών δημιουργών βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο αντιπαραθέτουν, συμπλέκουν και τελικά εκμεταλλεύονται διαλεκτικά τη σχέση αυτών των δύο πόλων (η ψυχολογία ενός χαρακτήρα και η εξάρτησή του από τα ιστορικά γεγονότα). Όπως επιχειρούν να κάνουν, με τον ίδιο «σκληρό» λυρισμό αλλά με σαφώς λιγότερο αφηγηματικό σφρίγος, και με την ιστορία του Μίλτον. Αυτός είναι ένας παθιασμένος με την όμορφη Φούλβια παρτιζάνος, που αναζητά εν μέσω μαχών τον φίλο του –επίσης αντάρτη– Τζόρτζιο, με τον οποίο εκείνη είναι κρυφά ερωτευμένη.

Ιταλία, Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 84΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Μια Προσωπική Ιστορία

Una Questione Privata
2,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 84 '
  • Πάολο Ταβιάνι

Παθιασμένος με τη Φούλβια, ο παρτιζάνος Μίλτον αναζητά εν μέσω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τον φίλο του –επίσης αντάρτη– Τζόρτζιο, με τον οποίο εκείνη είναι κρυφά ερωτευμένη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.