Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης

2

Πολλά εφέ για το sci-fi (σχεδόν) τίποτα, σε μια σκηνογραφικά ευφάνταστη αλλά υπερφορτωμένη, αφελώς μονοδιάστατη και φασαριόζικη κυβερνοπάνκ περιπέτεια βασισμένη σε γιαπωνέζικο manga, διασκευασμένη σεναριακά από τον (και παραγωγό) Τζέιμς Κάμερον.

Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης

Σχέδιο που περίμενε υπομονετικά τον Τζέιμς Κάμερον να τακτοποιήσει τις προτεραιότητές του, η κινηματογραφική μεταφορά του γιαπωνέζικου manga «Gunnm», γνωστού και ως «Battle Angel Alita», του Γιουκίτο Κισίρο παρέμενε σε διαρκή εκκρεμότητα από το 2003. Όταν τελικά ο δημιουργός του «Avatar» αποφάσισε να ασχοληθεί με τα σίκουέλ του, το γραμμένο από τον ίδιο και τη Λαέτα Καλογρίδις («Το Νησί των Καταραμένων», «Αλέξανδρος») σενάριο παραδόθηκε στα χέρια του comics fan Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ («Από το Σούρουπο ως την Αυγή», «Spy Kids», «Αμαρτωλή Πόλη») και υπό τη στενή εποπτεία του παραγωγού Κάμερον πήρε επιτέλους το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη.

Σε έναν μελλοντικό, κατεστραμμένο κόσμο οι «παρακατιανοί» επιζήσαντες επιβιώνουν στην Άιρον Σίτι, μια εξαθλιωμένη μεγαλούπολη στη σκιά της εναέριας πόλης Ζάλουμ, κατοικίας των προνομιούχων. Ένας επιστήμονας περιμαζεύει από τα σκουπίδια, τα οποία πέφτουν από την τελευταία στο έδαφος, ένα ανδροειδές και το επαναφέρει σε λειτουργία. «Ξυπνώντας», η Αλίτα (μια ψηφιακά μεταμορφωμένη Ρόζα Σάλαζαρ σε δυναμική ερμηνεία) δεν θυμάται τίποτε από την προηγούμενη ζωή της, αρχίζει όμως σταδιακά να αντιλαμβάνεται πως αυτή είναι γεμάτη επικίνδυνα μυστικά. Κι ενώ σκέφτεται τρόπους για να ανεβεί στη Ζάλουμ ώστε να βρει απαντήσεις, το παρελθόν της γίνεται στόχος μεγάλων, διεφθαρμένων συμφερόντων.

Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης - εικόνα 1

Από τον Πινόκιο στον Φρανκενστάιν και μέσα από μια σειρά αναφορών στην λογοτεχνική και την κινηματογραφική επιστημονική φαντασία, η «Αλίτα» είναι μια κοινότοπη ιστορία ενηλικίωσης περιτριγυρισμένη από την εντυπωσιακή εικονογραφία ενός μετα-αποκαλυπτικού κόσμου. Σκηνογραφικά ευφάνταστη (το ατού όλων των ταινιών του Τζέιμς Κάμερον), η κυβερνοπάνκ περιπέτεια του χαβαλετζή Ροντρίγκεζ αναπτύσσεται πάνω σε προβλέψιμα μοτίβα, αφελώς μονοδιάστατη και υπερφορτωμένη με εφέ αλλά κι εντελώς «χάρτινους» χαρακτήρες. Διάφανο και προσχηματικό είναι άλλωστε και το όλο διακύβευμα της μπουρδουκλωμένης πλοκής, η οποία προχωρά με επεισοδιακές, χαλαρά συνδεδεμένες μεταξύ τους σεκάνς χορογραφημένης δράσης, που καταλήγουν σε ένα εκκρεμές φινάλε-υποσχόμενη αρχή μιας σειράς από σίκουελ.

Καναδάς, ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης

Alita: Battle Angel
2
  • Περιπέτεια
  • 2019
  • Διάρκεια: 122 '
  • Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ

Σε έναν μελλοντικό, κατεστραμμένο κόσμο ένας επιστήμονας περιμαζεύει από τα σκουπίδια ένα ανδροειδές και το επαναφέρει σε λειτουργία. «Ξυπνώντας», η Αλίτα δεν θυμάται τίποτε από το παρελθόν της, τα μυστικά του οποίου θα γίνουν στόχος μεγάλων, διεφθαρμένων συμφερόντων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.