Μαίρη η Βασίλισσα της Σκωτίας

2

Οι εξαιρετικές υποβλητικές ερμηνείες των πρωταγωνιστριών δεν επαρκούν για να διασώσουν μια αφηγηματικά αδύναμη και σκηνοθετικά αναποφάσιστη ταινία.

Μαίρη η Βασίλισσα της Σκωτίας

Oι πολιτικές και προσωπικές περιπέτειες της Μέρι Στιούαρτ ή Μαρίας Α΄ της Σκοτίας, με αποκορύφωμα το τραγικό τέλος και την πολυετή μετά θάνατον κατασυκοφάντησή της, συνοψίζουν την τύχη μιας γυναίκας σε θέση ισχύος στην ανδροκρατούμενη γηραιά Αλβιώνα του 16ου αιώνα. Στη σύντομη ζωή της η καθολική διάδοχος του σκοτσέζικου θρόνου παντρεύτηκε, όταν ήταν 16 ετών, τον Γάλλο δελφίνο Φραγκίσκο Β΄, επαναπατρίστηκε ως βασίλισσα μετά το θάνατό του, και σύντομα διεκδίκησε το δικαίωμα στο αγγλικό στέμμα που κατείχε η προτεστάντισσα ξαδέρφη της Ελισάβετ Α΄.

Έτσι ξεκίνησε μια μακροχρόνια κόντρα ανάμεσα σε δύο δυναμικές γυναίκες, στην οποία θα επικρατούσε εκείνη που θα παντρευόταν και θα γεννούσε πρώτη το διάδοχό της. Ταυτόχρονα ισχυροί άντρες των συμβουλίων τους και φανατικοί θρησκευτικοί παράγοντες άρχισαν να μηχανορραφούν για να αποκτήσουν κι εκείνοι λόγο στο πολυπόθητο στέμμα.

Μαίρη η Βασίλισσα της Σκωτίας - εικόνα 1

Η ιντριγκαδόρικη ιστορία της Στιούαρτ, η οποία θίγει διαχρονικές θεματικές όπως η αυτοδιάθεση του σώματος και η γυναικεία χειραφέτηση, έχει μεταφερθεί πολλάκις είτε στο σινεμά είτε στην τηλεόραση και η παραγωγή της πολύπειρης θεατρικής σκηνοθέτιδας Τζόσι Ρουρκ μπορεί να χαρακτηριστεί η πιο φιλόδοξη των τελευταίων ετών. Στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο η δημιουργός στήνει με άνεση εντυπωσιακά κάδρα –ειδικά τα κοντινά πλάνα των πρωταγωνιστριών κόβουν την ανάσα–, δεν επιδεικνύει όμως την ίδια ικανότητα στην αφήγηση.

Ενώ προσπαθεί, έχοντας καλές προθέσεις, να συνθέσει ένα πλήρες πορτρέτο της Μέρι Στιούαρτ, τελικά αποπροσανατολίζεται, αμφιταλαντεύεται και κατανέμει άνισα το χρόνο της μεταξύ σημαντικών και μη γεγονότων της ζωής της ηρωίδας. Δεν εξερευνάται λ.χ., παρά μόνο αποσπασματικά, η σπάνια ιδιοσυγκρασία της Στιούαρτ και ακόμη λιγότερο εκείνη της μελαγχολικής Ελισάβετ, η οποία προτίμησε να μείνει ανύπαντρη προκειμένου να θωρακιστεί από επίδοξους συζύγους-συνωμότες. Αντίθετα, έρχονται σε πρώτο πλάνο οι βασιλικές κρεβατοκάμαρες και τα ερωτικά μπερδέματα των ηρωίδων, που σκηνοθετούνται δίχως πάθος και ανά στιγμές με υπέρμετρη αφέλεια.

Μαίρη η Βασίλισσα της Σκωτίας - εικόνα 2

Την ίδια στιγμή, παρά την παρουσία του ειδικού στις ανατροπές Μπο Βίλιμον («House of cards») στο σενάριο, οι δολοπλοκίες στήνονται πρόχειρα και παρεμβάλλονται άτσαλα στην αφήγηση. Αποκαλύπτονται η μία μετά την άλλη, σε απόσταση ελάχιστων σεκάνς, καθώς το μοντάζ πασχίζει να συμπυκνώσει τη δράση σε δύο ώρες.

Εκείνο που μένει είναι οι συναισθηματικά πλούσιες, πολύπλοκες και υποβλητικές ερμηνείες των Ρόναν και Ρόμπι. Μαζί τροφοδοτούν την ταινία με ανεξάντλητη ενέργεια, η ερμηνεία τους εμπλουτίζεται σε κάθε σκηνή και σχεδόν ολομόναχες αποκαθιστούν την εικόνα δύο ιστορικά παρεξηγημένων γυναικών, που δεν συμβιβάστηκαν και διεκδίκησαν όλα όσα τους αναλογούσαν.

Αγγλία. 2018. Διάρκεια: 124΄. Διανομή: TULIP ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαίρη Η Βασίλισσα της Σκωτίας

Mary Queen of Scots
2
  • Εποχής
  • 2018
  • Διάρκεια: 124 '
  • Τζόσι Ρουρκ

Η ιστορία της βασίλισσας της Σκοτίας Μέρι Στιούαρτ και της διαμάχης της με τη βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ για τον αγγλικό θρόνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.