Η Dilili στο Παρίσι

3

Aπλός μα κινηματογραφικά καίριος συγκερασμός φαντασμαγορικού animation και αστυνομικού μυστηρίου σε μια διδακτική και στοχευμένα πολιτική παραβολή πάνω στις αξίες του δυτικού πολιτισμού.

Η Dilili στο Παρίσι

Πολύτιμο κεφάλαιο του σύγχρονου κινηματογραφικού animation και μια στιβαρή πρόταση απέναντι στη χολιγουντιανή μονοκρατορία του είδους, ο 76χρονος Μισέλ Οσελό έχει τη σπάνια ικανότητα να συνδυάζει απλές πλοκές με βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα κι ένα κομψό, εντυπωσιακό σκίτσο με σαφείς πολιτικοκοινωνικές απόψεις.

Έντονα κριτικός απέναντι στην αποικιοκρατία, στο ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία, χρησιμοποιεί συχνά λαϊκούς μύθους από όλο τον κόσμο για να στήσει εξωτικές περιπέτειες προσβάσιμες σε κάθε ηλικιακό κοινό («Ο Κιρικού και η Μάγισσα», «Αζούρ και Ασμάρ» και «Ιστορίες της Νύχτας», ταινία που δεν έχει προβληθεί στη χώρα μας), μια συνταγή την οποία επιστρατεύει και στην «…Dilili», προσαρμοσμένη αυτήν τη φορά σε μια σαφώς ευρωπαϊκή προοπτική.

Με μια πανέξυπνα στημένη πρώτη σκηνή, η ταινία μάς συστήνει το χώρο (Παρίσι), το χρόνο (αρχή του προηγούμενου αιώνα), την πρωταγωνίστρια, ένα μικρό Κανάκ κορίτσι από τη γαλλική Νέα Καληδονία, αλλά και τις μεταξύ τους σχέσεις. Διαπολιτισμικές συγκρούσεις, ταξικές διαφορές, (ανήλικοι) μύθοι που συναντούν την (ενήλικη) πραγματικότητα – όλες οι σταθερές αναφορές του Οσελό δίνουν ραντεβού στη γαλλική πρωτεύουσα της μπελ επόκ, έναν σύγχρονο παράδεισο επί της Γης, όπου όλα μπορούν να συμβούν: οι Πικάσο, Μονέ και Τουλούζ-Λοτρέκ να ζωγραφίζουν στη μία γωνιά, ο Ντεμπισί να συνθέτει στην άλλη, η Κιουρί, ο Παστέρ και ο Άιφελ να συζητούν επιστημονικά λίγο παραδίπλα με τη Σάρα Μπερνάρ· τον Μαρσέλ Προυστ και τους αδερφούς Λιμιέρ να έχουν στήσει αφτί.

Η Dilili στο Παρίσι - εικόνα 1

Είναι το Παρίσι του φωτός που κρύβει επιμελώς ένα άλλο, σκοτεινό, υπόγειο (κυριολεκτικά) Παρίσι, όπου νεαρά κορίτσια απάγονται κι εξαφανίζονται. Χρησιμοποιώντας τη βοήθεια όλου του... έμψυχου δυτικού πολιτισμού, η μικρή Ντιλιλί και ο νεαρός φίλος της Ορέλ, οδηγός ενός τρικύκλου με το οποίο κάνει μεταφορές, αποφασίζουν να βρουν το σατανικό νου που ενορχηστρώνει αυτό το σχέδιο.

Σύμπασα η παρισινή διανόηση επιστρατεύεται δίπλα σε αυτό το αυτοσχέδιο ερευνητικό δίδυμο, με τον Οσελό να πατάει (φυλετικά) στο μαύρο και το άσπρο, το φως και το σκοτάδι, το πάνω (από τη γη – το ορατό) και το κάτω (της), την πρόοδο και την οπισθοδρόμηση, κυρίως όμως τη σχέση αντρών και γυναικών, για να δέσει μια απλή, παλιομοδίτικη αστυνομική περιπέτεια –σε στιλ Αλέξαδρου Δουμά, Βερν ή Οζέν Σι– με μια ξεκάθαρη, διδακτική και φυσικά απόλυτα επίκαιρη κοινωνικοπολιτική παραβολή.

Η Dilili στο Παρίσι - εικόνα 2

Φέρνοντας τα ουμανιστικά μήνυματά της σε πρώτο πλάνο, μας θυμίζει πως η σαγηνευτική εικόνα μιας πανέμορφης γαλλικής πρωτεύουσας-ζωντανό μουσείο και οι διαχρονικές αξίες του Διαφωτισμού πάνε μαζί με τις μελανές σελίδες της Ιστορίας τους και τους καινούργιους κινδύνους που τις απειλούν.

Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: SEVEN FILMS / ROSEBUD.21.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Dilili στο Παρίσι

Dilili à Paris
3
  • Animation
  • 2018
  • Διάρκεια: 95 '
  • Μισέλ Οσελό

Στο Παρίσι της μπελ επόκ η μικρή Ντιλιλί από τη Νέα Καληδονία κι ένας νεαρός με τρίκυκλο αναζητούν τον υπεύθυνο για μια σειρά απαγωγών κοριτσιών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
16/04/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον κινηματογράφο Ίριδα

Οι σπουδαστικές ταινίες και ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας.

Επίσημο πρόγραμμα Φεστιβάλ Καννών 2025: Ο Λάνθιμος και οι άλλοι

Οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Έλληνα σκηνοθέτη διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα μαζί με πολυαναμενόμενες ταινίες κορυφαίων δημιουργών όπως ο Φράνσις Κόπολα, ο Πάολο Σορεντίνο και ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.