Η Ιστορία της Jiyan

2

Κινηματογραφικά απλή, αλλά πληροφοριακά ενδιαφέρουσα καταγραφή μιας «γυναικείας επανάστασης» με πολλαπλά απελευθερωτικά αιτήματα και θαρραλέες πολιτικές ιδέες.

Η Ιστορία της Jiyan

Μετά την ηρωική υπεράσπιση της πόλης Κομπάνι απέναντι στην προέλαση του ISIS το 2015 οι Κούρδισσες αντάρτισσες του YPJ (Γυναικείες Μονάδες Προστασίας) κέρδισαν τη διεθνή αναγνώριση, φέρνοντας στο προσκήνιο τον πολυετή αγώνα τους στη Βόρεια Συρία. Ο Τούρκος σκηνοθέτης Χαλούκ Ουνάλ επιχειρεί με μια απλή, καταγραφική προσέγγιση να μελετήσει αυτήν τη «γυναικεία επανάσταση», η απελευθερωτική προσπάθεια της οποίας περιλαμβάνει κι έντονα φεμινιστικά αιτήματα, ενώ ταυτόχρονα προτείνει κι ένα τολμηρό διοικητικό και πολιτικοοικονομικό σύστημα άμεσης δημοκρατίας.

Οδηγός σε αυτήν την πληροφοριακά ενδιαφέρουσα «εξερεύνηση» είναι η 35χρονη αξιωματικός του YPJ Τζιγιάν Τολχιλντάν, η προσωπική ιστορία της οποίας αποτυπώνει γλαφυρά όλη την περίπλοκη κι εύθραυστη καθημερινότητα της πλέον πολύπαθης περιοχής της σύγχρονης Μέσης Ανατολής.

Τουρκία, Ελλάδα. 2017. Διάρκεια: 80΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ιστορία της Jiyan

Jiyan's Story
2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2017
  • Διάρκεια: 80 '
  • Χαλούκ Ουνάλ

Ο διαρκής αγώνας των μελών του αντάρτικου σώματος YPJ (Γυναικείες Μονάδες Προστασίας) στη Βόρεια Συρία ενάντια στο καθεστώς Άσαντ αλλά και στο Ισλαμικό Κράτος, μέσα από τα μάτια της 35χρονης μαχήτριας Τζιγιάν Τολχιλντάν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.