Ο Ένοχος

3,5

Ένας ηθοποιός, ένας χώρος, διαρκές σασπένς και καλοδουλεμένες ανατροπές συνθέτουν ένα υποδειγματικό «θρίλερ δωματίου», υποψήφιο (στη βραχεία λίστα) για ξενόγλωσσο Όσκαρ και βραβευμένο από το κοινό πάμπολλων διεθνών φεστιβάλ.

Ο Ένοχος

Είναι φορές που οι σπουδαίες ταινίες φτιάχνονται μόνο με τα απολύτως απαραίτητα και πιο λιτά υλικά. Ο δανέζικος «Ένοχος» είναι μία από αυτές, γυρισμένη εξολοκλήρου σε ένα δωμάτιο (κι ένα μικρότερο δίπλα) αποκλειστικά με έναν πρωταγωνιστή. Αυτός είναι ο Γιάκομπ Σέντεργκρεν («Submarino» του Τόμας Βίντερμπεργκ), ο οποίος υποδύεται τον Άσγκερ, έναν αστυνομικό που περνάει την επόμενη ημέρα από ακρόαση στην υπηρεσία του για κάποιο συμβάν του οποίου οι λεπτομέρειες μας αποκαλύπτονται στην πορεία. Έτσι δουλεύει προσωρινά στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, όπου λαμβάνει μια κλήση από μια γυναίκα που έχει απαχθεί. Καταλαβαίνοντας πως βρίσκεται στο αμάξι του απαγωγέα της, ξεκινάει ένα μοναχικό αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να την εντοπίσει – ακόμη και όταν πια η βάρδιά του έχει τελειώσει.

Ο Ένοχος - εικόνα 1

Με ένα αριστοτεχνικό ντεκουπάζ, το οποίο εκμεταλλεύεται κάθε πιθανό εκφραστικό μέσο –από το «πέτρινο» πρόσωπο του Σέντεργκρεν μέχρι την κλειστοφοβική αίσθηση του τηλεφωνικού κέντρου–, ο πρωτοεμφανιζόμενος Γκούσταβ Μέλερ φορτίζει με ένταση μια κοφτερή μελέτη χαρακτήρα. Εδώ κάθε βλέμμα, κάθε λέξη και κάθε χειρονομία αποκτούν ιδιαίτερη δραματική βαρύτητα, καθώς παράλληλα με την αγωνιώδη πλοκή (να σωθεί η απαχθείσα Ίμπεν), ή μάλλον υπογείως της, εξελίσσεται μια παράλληλη ιστορία• αυτή του ίδιου του Άσγκαρ, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν και μαζί τον ίδιο του τον εαυτό. Οι σεναριακές ανατροπές που μας επιφυλάσσει αυτό το υποδειγματικό «θρίλερ δωματίου» (γραμμένο από τον σκηνοθέτη και τον Έμιλ Νίγκααρντ Άλμπερτσεν) θα δώσουν νέα διάσταση τόσο στην τηλεφωνική όσο και στην εσωτερική μάχη του ήρωα και θα επαναπροσδιορίσουν την έννοια του ενόχου. Στην αρχή της ταινίας ο Άσγκαρ είναι σίγουρος για τις μελλοντικές κινήσεις του, ενώ με την ίδια βεβαιότητα κινείται και στην υπόθεση της Ίμπεν.

Ο Ένοχος - εικόνα 2

Έπειτα όμως από μια σύντομη μα ψυχολογικά δαιδαλώδη διαδρομή, στο τέλος θα ανοίξει την πόρτα και θα χαθεί σε ένα λευκό φως, βγαίνοντας στον έξω κόσμο αποπροσανατολισμένος και βαθιά προβληματισμένος. Η οδύσσειά του, αφηγημένη σε πραγματικό χρόνο, αναδεικνύει την αποσπασματικότητα της (απόλυτης) αλήθειας και αμφισβητεί τις γνωσιολογικές μας βεβαιότητες, εγείροντας πολυεπίπεδα ερωτήματα πάνω στην ιδέα της αφοσιωμένης προσπάθειας ενός ανθρώπου, μιας ομάδας ή μιας κοινωνίας να σώσει τον κόσμο. Πρόκειται για μια ευρηματική αστυνομική περιπέτεια και μια γνήσια, αναπάντεχη κινηματογραφική έκπληξη, που βρέθηκε υποψήφια για τρία Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και (στη βραχεία λίστα) για ξενόγλωσσο Όσκαρ, ενώ έχει σαρώσει τα βραβεία κοινού σε πάμπολλα διεθνή φεστιβάλ (Σάντανς, Θεσσαλονίκης, Τορίνο, Ρότερνταμ, Όστιν).

Δανία. 2018. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Ένοχος

Den Skyldige / The Guilty
3,5
  • Θρίλερ
  • 2018
  • Διάρκεια: 85 '
  • Γκούσταβ Μέλερ

Ένας αστυνομικός που δουλεύει στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης προσπαθεί να εντοπίσει και να σώσει μια γυναίκα που έχει απαχθεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.