Το «Bumblebee» προσθέτει συναίσθημα στην καταιγιστική δράση

Μπορεί ένα «κατσαριδάκι», το πιο χαριτωμένο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ, να μετατραπεί σε πανίσχυρο Τρανσφόρμερ; Την απάντηση δίνει η έκτη και από πολλές απόψεις ξεχωριστή ταινία στο σύμπαν των γιγάντιων ρομπότ.

Το «Bumblebee» προσθέτει συναίσθημα στην καταιγιστική δράση

Οταν στο «Transformers 5: Ο Τελευταίος Ιππότης» (2017) είδαμε έναν Τεξανό, μια ιστορικό κι έναν λόρδο να αναζητούν το σκήπτρο του μάγου Μέρλιν (!), για να σώσουν τη Γη, όλοι συμφωνήσαμε σιωπηλά πως ο Μάικλ Μπέι και οι ιθύνοντες του ρομποτικού franchise το έχουν παρατραβήξει. Έκτοτε επαναπροσδιόρισαν τους στόχους τους και πήραν τη σοφή απόφαση το επόμενο κεφάλαιο στον σινε-κόσμο των Τρανσφόρμερς να ακολουθήσει τη λογική της πρώτης ταινίας. Εκείνης δηλαδή που επικεντρώνεται στο μυσταγωγικό δεσμό που συνδέει τον άνθρωπο με τη μηχανή κι έχει την ικανότητα να τον απελευθερώσει από ψυχολογικούς φραγμούς. Κάπως έτσι φτιάχτηκε το «Bumblebee», το spin off με τη ζεστή καρδιά, το οποίο χαρίζει στην επιτυχημένη κινηματογραφική σειρά μία από τις καλύτερες ταινίες της.

Ένα «κατσαριδάκι» Ότομποτ

Το διάσημο αυτοκίνητο της Volkswagen με το ψευδώνυμο «Beetle» βρίσκεται σε παραγωγή από το 1938 και απολαμβάνει ξεχωριστή θέση στην ποπ κουλτούρα. Στο σινεμά κέρδισε την καρδιά του κοινού αρχικά στην ταινία «Κατσαριδάκι... Αγάπη μου» (Ρόμπερτ Στίβενσον, 1968), προτού γίνει κομμάτι των Τρανσφόρμερς και των Ότομποτς το 1984 με το όνομα Μπάμπλμπι, εξαιτίας της χρωματικής του ομοιότητας με τις μέλισσες. Μικρότερο σε μέγεθος από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα-ανθρωποειδή, είχε ως βασικό ρόλο στην ομάδα την παρακολούθηση των Ντισέπτικονς, ενώ η φαινομενικά άκακη φύση του αποτελεί το ιδανικό καμουφλάζ.

Το «Bumblebee» προσθέτει συναίσθημα στην καταιγιστική δράση - εικόνα 1

Ο κινητήρας του «Bumblebee»

Με στόχο να ανανεωθεί η εικόνα του franchise ήρθαν νέα ταλαντούχα πρόσωπα στο προσκήνιο. Τον Μάικλ Μπέι αντικαθιστά o Τράβις Νάιτ, σκηνοθέτης του αριστουργηματικού animation «Ο Κούμπο και οι Δυο Χορδές» (2016). Αν και το «Bumblebee» είναι μόλις η δεύτερη ταινία του, ο Νάιτ δεν φοβήθηκε την πίεση ενός απαιτητικού μπλοκμπάστερ... «Σίγουρα είναι κάτι που δεν έχω κάνει ποτέ, όμως νιώθω τρομερά ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα. Μεγάλωσα με τα “Transformers” τη δεκαετία του ’80 και ήξερα τι ήθελα να φέρω στη σειρά», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται μια εξίσου προικισμένη καλλιτέχνις, η οποία βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ σε ηλικία μόλις 14 ετών. Ο λόγος για τη Χέιλι Στάινφελντ, η οποία είχε κλέψει τις εντυπώσεις με την ερμηνεία της στο «Αληθινό Θράσος» (2010) των αδερφών Κοέν. Έκτοτε διαγράφει μια σταθερά ανοδική πορεία, η οποία τη φέρνει τώρα στην πρώτη γραμμή της πολυαναμενόμενης περιπέτειας. Όπως είπε η ίδια: «Αγάπησα το πώς σε μια ταινία με καταιγιστική δράση κι εντυπωσιακά σκηνικά αναδεικνύεται μια τρυφερή ιστορία, η οποία σε κάνει να “χάνεσαι” στον κόσμο της».

Το «Bumblebee» προσθέτει συναίσθημα στην καταιγιστική δράση - εικόνα 2

Μάχη για ανεξαρτησία

Δεν έχει άδικο η Στάινφελντ, καθώς στο «Bumblebee» υποδύεται την περιθωριοποιημένη έφηβη Τσάρλι, η οποία δεν έχει ξεπεράσει το θάνατο του πατέρα της και απεχθάνεται τη μητέρα της επειδή παντρεύτηκε ξανά. Η ταινία τοποθετείται στη δεκαετία του ’80 και θέλει την Τσάρλι να ανακαλύπτει σε μια μάντρα το σμπαραλιασμένο «κατσαριδάκι», το οποίο αποκτά με την προϋπόθεση να το επιδιορθώσει η ίδια.

Όμως το αυτοκίνητο που βαφτίζει Μπάμπλμπι είναι στην πραγματικότητα ένα χαμένο Ότομποτ. Ενεργοποιώντας το αδρανές ρομπότ, στέλνει άθελά της σήμα με την τοποθεσία του στους Ντισέπτικονς. Τότε ξεσπάει ένα ανελέητο κυνηγητό, με την Τσάρλι να καλείται ταυτόχρονα να βρει έναν τρόπο επικοινωνίας με το Μπάμπλμπι αλλά και να σώσει τον πλανήτη.

Περισσότερες πληροφορίες

Bumblebee

2,5
  • Περιπέτεια
  • 2018
  • Διάρκεια: 113 '
  • Τράβις Νάιτ

Κυνηγημένο από τον πλανήτη του, ένα Ότομποτ φτάνει το 1987 στη Γη. Λίγο αργότερα η 18χρονη Τσάρλι θα το ανακαλύψει μεταμορφωμένο σε κίτρινο Σκαραβαίο Volkswagen, θα το ονομάσει Μπάμπλμπι και θα ξεκινήσει μαζί του μια σχέση φιλίας με απρόβλεπτη εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.