Ο Υποψήφιος

2,5

Η κοφτερή σεναριακή πένα του Ράιτμαν («Juno», «Ραντεβού στον Αέρα») ηρωοποιεί εύκολα μια φιλελεύθερη χαμένη ευκαιρία, μένοντας στην επιφάνεια μιας σειράς πολύπλοκων ιστορικοπολιτικών γεγονότων.

Ο Υποψήφιος

Μάχη για την πρωτοκαθεδρία των συνταγματικών εξουσιών και σημείο καμπής για τη σύγχρονη αμερικανική Ιστορία, το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ αποτέλεσε μια οδυνηρή ήττα της δεύτερης από την τέταρτη εξουσία, η οποία από τη δεκαετία του ’70 και μετά ισχυροποιείται όλο και περισσότερο, επηρεάζοντας πλέον καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.

Σαρκαστικός απέναντί της, όπως και σε όλα τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που κινούν την καπιταλιστική μηχανή («Thank You for Smoking»), ο τετράκις υποψήφιος για Όσκαρ Τζέισον Ράιτμαν («Juno», «Ραντεβού στον Αέρα») επιτίθεται για άλλη μία φορά με πικρόχολο –αν και σαφώς σοβαρότερο– ύφος στην αθέατη πλευρά της πολιτικής, επιλέγοντας την υπόθεση Γκάρι Χαρτ ως την αρχή του τέλους του «καθαρού» πολιτικού λόγου.

Ο Υποψήφιος - εικόνα 1

Νεαρός και προοδευτικός γερουσιαστής του Κολοράντο, ο Γκάρι Χαρτ ήταν το 1987 το απόλυτο φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και ο πιθανότερος 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Με μια καταιγιστικών ρυθμών αφήγηση, η οποία μοιράζει το δραματικό ενδιαφέρον στο ανθρώπινο μελίσσι που περιστοιχίζει τον αντισυμβατικών μεθόδων υποψήφιο, ο Ράιτμαν μας παρασύρει στον πυρετό της προεκλογικής εκστρατείας, περιγράφει τις περίπλοκες σχέσεις πολιτικών και δημοσιογράφων και φέρνει τους πάντες προ των ευθυνών τους όταν ένα ειδησεογραφικό λαβράκι εμφανίζεται από το πουθενά: μια ανώνυμη πληροφορία βάζει μια κίτρινη φυλλάδα του Μαϊάμι σε υποψίες και γρήγορα η είδηση μιας εξωσυζυγικής σχέσης του Χαρτ, ο οποίος βρίσκεται σε σιωπηρή διάσταση με τη σύζυγό του, γεμίζει τα πρωτοσέλιδα.

Παρά την επιμονή του τελευταίου, η πολιτική παραμερίζεται και η σκανδαλολογία παίρνει τον πρώτο λόγο, με την κοφτερή σεναριακή πένα του Ράιτμαν να ηρωοποιεί εύκολα μια φιλελεύθερη χαμένη ευκαιρία, χωρίς η αφηγηματική επιδεξιότητά του να προχωρά πέρα από την επιφάνεια μιας σειράς πολύπλοκων ιστορικοπολιτικών γεγονότων. Θέλοντας να φωτίσει κάθε πλευρά της βρόμικης υπόθεσης, η πικρή σάτιρά του αναλώνει χρόνο και δραματική ενέργεια σε δεύτερους χαρακτήρες, απλοποιεί απαντήσεις και αφήνει τον χαρακτήρα του Χαρτ ένα αναπάντητο μυστήριο, περιορίζοντας τον κινηματογραφικό αντίκτυπό της σε μια καλοστημένη μα προφανή καταγγελία.

2018. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Υποψήφιος

The Front Runner
2,5
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 113 '
  • Τζέισον Ράιτμαν

Το 1987 ο νεαρός και προοδευτικός γερουσιαστής Γκάρι Χαρτ είναι το απόλυτο φαβορί για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Μέχρι που μια εξωσυζυγική του σχέση αποκαλύπτεται, βάζοντας την πολιτική ατζέντα στην άκρη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.