Μη με Αγγίζεις

2,5

Ένα τολμηρό κινηματογραφικό πείραμα που, στα όρια μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, θέτει ενοχλητικά ερωτήματα και καταλήγει σε εύκολες απαντήσεις.

Μη με Αγγίζεις

Με πρώτη εικόνα αυτήν ενός γυμνού αντρικού κορμιού, το «Μη με Αγγίζεις» οδηγεί άμεσα τον ανύποπτο θεατή σε μια ευθεία αντιπαράθεση. με τα κοινωνικά ταμπού περί γυμνού, ασέμνου και προκλητικού αλλά και με τις προσωπικές αναστολές περί ευπρέπειας και καλού γούστου. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής προβολής στο Φεστιβάλ Βερολίνου, όπου η ταινία απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο, υπήρξαν οργισμένες αντιδράσεις, καθώς η πρωτοεμφανιζόμενη Ρουμάνα Αντίνα Πιντιλίε (καμιά συγγενική σχέση με τον διά­σημο σκηνοθέτη Λουσιάν Πιντιλίε) δεν λογοκρίνει τις εικόνες του τολμηρού κινηματογραφικού πειράματός της.

Υποδυόμενη τον εαυτό της και με το συνεργείο της εντός κάδρου, ακολουθεί δύο άντρες και μια γυναίκα στην προσωπική τους αναζήτηση για οικειότητα και στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν ιδιωτικά και κοινωνικά στερεότυπα γύρω από το σώμα και τη σεξουαλικότητά τους. Πρόκειται για δύο επαγγελματίες ηθοποιούς και μια ομάδα ερασιτεχνών που τους περιβάλλει, στήνοντας με τη βοήθεια της Πιντιλίε μια «ρεαλιστική μυθοπλασία»: αληθινές εξομολογήσεις, επινοημένοι διάλογοι, αυτοσχεδιασμοί και στοιχειώδης πλοκή συνδυάζονται με ένα σκηνοθετικό στιλιζάρισμα, το οποίο είναι ταυτόχρονα «γυμνό», απέριττο αλλά και στημένο με μια κλινική καθαρότητα, θολώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και την αναπαράστασή της, την αλήθεια και την ερμηνεία της.

Μη με Αγγίζεις - εικόνα 1

Επιχειρώντας να εκκινήσει ένα διάλογο πάνω στο θέμα της αλλοτριωμένης, προβληματικής σχέσης του σύγχρονου ανθρώπου με το σώμα του, η Πιντιλίε τολμά να προκαλέσει οπτικά, όχι όμως και πολιτικά (το ζήτημα είναι άμεσα πολιτικό) ή ιδεολογικά. Αποτυπώνει πειστικά το ψυχολογικό μπλοκάρισμα των ηρώων, το επόμενο βήμα της όμως γίνεται με τον πιο ασφαλή και συμβατικό τρόπο.

Η αντιπαραβολή των «προβληματικών» Λάουρα και Τόμας με τον σωματικά παραμορφωμένο, αλλά απελευθερωμένο και βαθιά συνειδητοποιημένο Κρίστιαν μοιάζει προκάτ, ενώ απλοϊκός αποδεικνύεται και ο τρόπος της τελικής συνειδητοποίησής τους, βγαλμένος από μοδάτο οδηγό αυτοβελτίωσης. Τελικό συμπέρασμα; Πες μου πώς σε αγάπησαν, για να σου πω πώς θα αγαπήσεις...

Ρουμανία, Γερμανία. 2018. Διάρκεια: 123΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Μη με Αγγίζεις

Touch Me Not
2,5
  • Σινεφίλ
  • 2018
  • Διάρκεια: 123 '
  • Αντίνα Πιντίλιε

Μια σκηνοθέτις παρακολουθεί δύο άντρες και μια γυναίκα στην προσωπική τους αναζήτηση για οικειότητα και στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν ιδιωτικά και κοινωνικά ταμπού γύρω από το σώμα και τη σεξουαλικότητά τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.