Ο Ζία Ζανγκέ στρέφει το βλέμμα στην Κίνα του 21ου αιώνα

Ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Κινέζους σκηνοθέτες μιλάει για τις «Στάχτες μιας Αγάπης», μια ερωτική ιστορία που σχολιάζει τις κρίσιμες αποφάσεις τις οποίες καλείται να πάρει άμεσα η πατρίδα του.

Ο Ζία Ζανγκέ στρέφει το βλέμμα στην Κίνα του 21ου αιώνα

Ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Κινέζους σκηνοθέτες μιλάει για τις «Στάχτες μιας Αγάπης», μια ερωτική ιστορία που, μέσα από τα μοτίβα ενός γκανγκστερικού δράματος, σχολιάζει τις κρίσιμες αποφάσεις τις οποίες καλείται να πάρει άμεσα η πατρίδα του.

Ο Ζία Ζανγκέ στρέφει το βλέμμα στην Κίνα του 21ου αιώνα - εικόνα 1

Η ταινία σας μοιάζει να κοιτάζει το κινέζικο ­αύριο με μεγάλη επιφυλακτικότητα.
Υπάρχει ένα διάχυτο εθνικό άγχος όσον αφορά την επόμενη ημέρα. Η Κίνα βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και η ταινία προσπαθεί να αποτυπώσει τι έχουμε πετύχει και τι έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια, από το 2001 που ξεκινά η ιστορία μας μέχρι σήμερα. Ποιο θα είναι το τίμημα του Facebook και του Google Maps; Διότι καμία ευκολία δεν έρχεται χωρίς αντίτιμο. Και η σκηνή με το UFO είναι μια αναφορά σε αυτό: το άγνωστο μέλλον. Αλλά και μια υπενθύμιση πως όταν τα βλέπεις όλα αυτά από μακριά, «από ψηλά», φαίνονται λιγότερο δραματικά, αν όχι ασήμαντα.

Ποιες νομίζετε πως είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Κίνα, αλλά και ο κόσμος μας γενικότερα;
Δεν θα μπορούσα, φυσικά, να παρουσιάσω όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στην χώρα μου τον 21ο αιώνα με κατανοητό τρόπο. Διαλέγω μια συγκεκριμένη οπτική για να τις κοιτάξω, αυτήν του «Τζιάνγκου». Του κινέζικου υποκόσμου δηλαδή, που δεν μοιάζει σε συμπεριφορές και σε λάμψη με τον δυτικό κι έχει τη δική του κουλτούρα. Πρόκειται για συμμορίες, ένα είδος από τις πολλές «σέχτες», τις μικρές ομάδες που προσπαθούν να επιβιώσουν στις αλλαγές των καιρών οργανώνοντας τον τρόπο ζωής τους. Η ανθρώπινη ανάγκη να ανήκεις κάπου είναι διαρκής κι εντονότατη.
Η ταινία, λοιπόν, προσπαθεί να περιγράψει τη σύγκρουση ανάμεσα στις προσωπικές επιλογές των ηρώων και σε εκείνες τις οποίες τους επιβάλλει το περιβάλλον. Ένα περιβάλλον το οποίο αλλάζει διαρκώς, οπότε οι ήρωες πότε κατορθώνουν να υπερασπιστούν τις αξίες τους, πότε λιποψυχούν και τις προδίδουν, προσπαθούν όμως διαρκώς να μείνουν πιστοί σε κάτι. Στο νόημα του να ­είσαι «Τζιάνγκου».

Jia Zhangke
Ακόμη ένας εχθρός τους μοιάζει να είναι ο χρόνος…
Το πέρασμα του χρόνου είναι ένα στοιχείο που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ειδικά εδώ, καθώς η ταινία εξελίσσεται σε περίοδο σχεδόν δύο δεκαετιών, δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι μελέτησαν πολύ την ιστορία των «Τζιάνγκου», έκαναν έρευνα, έπρεπε όμως να διαχειριστούν ερμηνευτικά και τη μεταμόρφωση –κυρίως εσωτερική– την οποία επιφέρει ο χρόνος στους χαρακτήρες και στη μεταξύ τους σχέση. Δουλέψαμε πολύ στις πρόβες κι εξελίξαμε τους ρόλους, ακόμη και αλλάζοντας πράγματα στο σενάριο, όπου ήταν απαραίτητο.

Αυτούς τους χαρακτήρες τους είχαμε πρωτοσυναντήσει στις «Άγνωστες Απολαύσεις» του 2002…
Ξεκίνησα από κάποιες σκηνές της ταινίας που κόπηκαν στο μοντάζ και, δουλεύοντας πάνω σε εκείνους τους ήρωες, οι οποίοι αντιπροσώπευαν την Κίνα που έμπαινε στο νέο αιώνα, άρχισα να προχωράω την ιστορία τους. Κι έτσι καινούργια ερωτήματα γεννήθηκαν παράλληλα με αυτά που έφερε το πέρασμα του χρόνου και στη χώρα μου.


Περισσότερες πληροφορίες

Οι Στάχτες μιας Αγάπης

Jiang Hu er Nv / Ash Is Purest White
3
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 137 '
  • Ζία Ζιάνγκ Κε

Ένας Κινέζος μικρομαφιόζος δέχεται δολοφονική επίθεση από μια αντίπαλη συμμορία και σώζεται χάρη στη γενναία παρέμβαση της φιλενάδας του, η οποία καταδικάζεται σε πενταετή φυλάκιση για παράνομη οπλοχρησία. Όταν αποφυλακίζεται, όλα γύρω της έχουν αλλάξει και ο πρώην σύντροφός της έχει ξαναφτιάξει τη ζωή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον κινηματογράφο Ίριδα

Οι σπουδαστικές ταινίες και ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας.