Τι καινούριο φέρνει το ριμέικ του «Suspiria»;

Η ανατριχιαστική ταινία του Ντάριο Αρτζέντο αναβιώνει υπό τη σκηνοθετική ματιά του συμπατριώτη του Λούκα Γκουαντανίνο, ο οποίος φιλοδοξεί να δώσει νέες τρομακτικές διαστάσεις στο εμβληματικό giallo αριστούργημα.

Τι καινούριο φέρνει το ριμέικ του «Suspiria»;

Μια σφοδρή καταιγίδα υποδέχεται τη νεαρή Σούζι Μπάνιον (Τζέσικα Χάρπερ), καθώς φτάνει στη σχολή χορού Tanz Academie του Φράιμπουργκ. Εκεί θα δεχτεί ακόμη ένα άγαρμπο καλωσόρισμα, όταν μια κοπέλα την προσπερνά πανικόβλητη βγαίνοντας από το κτίριο, ενώ αμέσως μετά μαθαίνει πως της απαγορεύουν την είσοδο.

Σε αυτές τις εναρκτήριες σκηνές του πρωτότυπου «Suspiria» ο Ντάριο Αρτζέντο, με αφηγηματική οικονομία και σκηνοθετική αμεσότητα, μας υποβάλλει αμέσως στην ατμόσφαιρα ενός άσχημου ονείρου, το οποίο διαρκεί όσο η Σούζι βρίσκεται στη σχολή...

Με την κάμερα φιξαρισμένη στη Τζέσικα Χάρπερ, την παρακολουθούμε καθώς ο χαρακτήρας της βιώνει πολλαπλά σοκ. Οι άκαρπες προσπάθειες να εκλογικεύσει τα όσα της συμβαίνουν την οδηγούν σε μια διαρκή κατάσταση πανικού στην οποία αδυνατεί να διαχωρίσει την αλήθεια από τις χίμαιρες. Γι’ αυτό και ο τρόμος του «Suspiria» ­είναι υπερφυσικός. Παράλληλα, την αίσθηση ότι βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι σε μια εφιαλτική δίνη ενισχύουν η αριστοτεχνική δουλειά του διευθυντή φωτογραφίας Λουτσιάνο Τόβολι και το απόκοσμο σάουντρακ των Goblin.

Ο φωτογράφος έλουσε τα σκηνικά με αποχρώσεις του κόκκινου, κατασκευάζοντας μια πρωτόγνωρη αισθητική, ενώ η μουσική του συγκροτήματος είναι ικανή από μόνη της να προκαλέσει τον τρόμο. Ο Αρτζέντο έπλασε έτσι έναν κινηματογραφικό κόσμο που θα ζήλευε ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, υπογράφοντας την ταινία-ορόσημο των giallo.

Τι καινούριο φέρνει το ριμέικ του «Suspiria»; - εικόνα 1

Τώρα έρχεται η σειρά του Λούκα Γκουαντανίνο («Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου») να αναμετρηθεί με το διαχρονικό φιλμ. Ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης έχει ομολογήσει πως «είναι αδύνατο να ξαναγίνει αυτή η ταινία», γι’ αυτό και στη βερσιόν του ρίχνει το βάρος σε διαφορετικές πτυχές της ιστορίας. Καθώς αυτή διαδραματίζεται στο Δυτικό Βερολίνο των ’70s, ο Γκουαντανίνο εκμεταλλεύεται το τεταμένο πολιτικό κλίμα της εποχής για να τοποθετήσει τη σχολή χορού στην καρδιά μιας χώρας στα όρια, η οποία καλείται να συμφιλιωθεί με το αιματηρό παρελθόν της.

Τον ενδιαφέρει επιπλέον η δυναμική που αναπτύσσεται μεταξύ των γυναικών της χορευτικής ακαδημίας. Η μητριαρχική δομή της σχολής, με καθοριστικό τον ρόλο της καθηγήτριας μαντάμ Μπλαν (Τίλντα Σουίντον), σε συνδυασμό με τα ομοερωτικά υπονοούμενα της συναναστροφής της με την Μπάνιον (Ντακότα Τζόνσον) δίνουν στην αφήγηση χαρακτήρα ψυχογραφήματος, που αφήνει πίσω του τα στοιχεία παραμυθιού της πρώτης ταινίας. Κατά συνέπεια, το νέο «Suspiria» ξεφεύγει από την πεπατημένη του πρωτοτύπου, αναπτύσσει υποπλοκές που περιπλέκουν την αφήγηση, χωρίς να λείπουν οι ακραίες σκηνές gore. Το ρυθμό δίνει ο σπουδαίος Τομ Γιόρκ, ο οποίος υπογράφει το απροσδόκητα λυρικό σκορ ενός ριμέικ που θα προκαλέσει τους horror fans, ιδιαίτερα δε τους fans του Αρτζέντο...

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Περισσότερες πληροφορίες

Suspiria

1,5
  • Τρόμου
  • 2018
  • Διάρκεια: 152 '
  • Λούκα Γκουαντανίνο

Στο Βερολίνο του 1977 μια νεαρή Αμερικανίδα γίνεται δεκτή σε μια πρωτοποριακή σχολή χορού, από την οποία έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς μια άλλη οικότροφος, ύποπτη για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.