Οι Στάχτες Μιας Αγάπης

3

Ο Ζία Ζανγκέ («Ακίνητες Ζωές») κρύβει έντεχνα μέσα σε ένα ρεαλιστικό γκανγκστερικό δράμα μια πρωτότυπη ερωτική ιστορία κι ένα σύνθετο πολιτικοκοινωνικό στοχασμό πάνω στη διαρκώς μεταλλασσόμενη σύγχρονη Κίνα.

Οι Στάχτες Μιας Αγάπης

Από το βραβευμένο στη Βενετία «Platform» (2000), το οποίο τον έκανε παγκόσμια γνωστό, ο Ζία Ζανγκέ (Χρυσό Λιοντάρι για τις «Ακίνητες Ζωές») κινηματογραφεί ανθρώπινες σχέσεις που προσπαθούν να αντισταθούν στο πέρασμα του χρόνου και στους –καπιταλιστικούς– πειρασμούς των νέων καιρών, σε μια παράλληλη πορεία με εκείνη της ίδιας της χώρας του, η οποία εκδυτικοποιείται ξέφρενα, ανεπιστρεπτί και με ακριβό τίμημα.

Όπως και στο «Πέρα Από τα Βουνά» (2015), λοιπόν, έτσι και η τελευταία του ταινία καλύπτει μια χρονική περίοδο που ξεκινάει από την αλλαγή της χιλιετίας και φτάνει στο σήμερα. Η εικόνα μιας Κίνας που μεταμορφώνεται, χωρίς κανείς να ξέρει το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει, αναδεικνύεται εδώ μέσα από μια ερωτική ιστορία, του μικρομαφιόζου Μπιν και της φιλενάδας του Κιάο, η οποία έχει ως χώρο εξέλιξης τον υπόκοσμο του «Τζιάν­γκου», των καινούργιων δηλαδή συμμοριών που ­αυτο-οργανώνονται και ξεφυτρώνουν διαρκώς κατά μήκος της χώρας.

Οι Στάχτες Μιας Αγάπης - εικόνα 1

Ο Ζανγκέ ξεκινά χρησιμοποιώντας οπτικό υλικό και τους χαρακτήρες από τις «Άγνωστες Απολαύσεις» (2002) και προχωρά στην τακτοποιημένη καθημερινότητα των Μπιν και Κιάο, η οποία αλλάζει άρδην όταν ο πρώτος δέχεται δολοφονική επίθεση από μια αντίπαλη συμμορία και σώζεται χάρη στη γενναία επέμβαση της συντρόφου του. Εκείνη παίρνει πάνω της την ευθύνη και καταδικάζεται σε πενταετή φυλάκιση για παράνομη οπλοχρησία, ενώ όταν αποφυλακιστεί, τίποτα γύρω της δεν είναι πλέον το ίδιο. Η πόλη της έχει εκμοντερνιστεί, οι Τζιάνγκου έχουν γίνει νόμιμοι επιχειρηματίες και ο πρώην σύντροφός της έχει ξαναφτιάξει τη ζωή του.

Ο Ζία Ζανγκέ κρύβει έντεχνα μέσα σε ένα ρεαλιστικό γκανγκ­στερικό δράμα μια πρωτότυπη ερωτική ιστορία κι έναν σύνθετο πολιτικοκοινωνικό στοχασμό. Εστιάζει μεθοδικά στον αγώνα των ηρώων του να παραμείνουν πιστοί στον εαυτό τους, ο οποίος παρασύρεται από ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, και θέτει διακριτικά τα εύστοχα ερωτήματά του. Είναι πικρός, συγκινητικός, απαισιόδοξος και τρυφερός, ενώ ένα περαστικό... UFO αποδεικνύει πως διαθέτει και αντισυμβατικό κινηματογραφικό χιούμορ.

Κίνα, Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 147΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Στάχτες μιας Αγάπης

Jiang Hu er Nv / Ash Is Purest White
3
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 137 '
  • Ζία Ζιάνγκ Κε

Ένας Κινέζος μικρομαφιόζος δέχεται δολοφονική επίθεση από μια αντίπαλη συμμορία και σώζεται χάρη στη γενναία παρέμβαση της φιλενάδας του, η οποία καταδικάζεται σε πενταετή φυλάκιση για παράνομη οπλοχρησία. Όταν αποφυλακίζεται, όλα γύρω της έχουν αλλάξει και ο πρώην σύντροφός της έχει ξαναφτιάξει τη ζωή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.