Ντεζιρέ Ακαβάν: «Είναι πρόκληση να είσαι ομοφυλόφιλος»

Η Νεοϋορκέζα σκηνοθέτιδα της βραβευμένης στο φεστιβάλ του Σάντανς ταινίας «Η Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ» μας μιλά για τις πραγματικές διαστάσεις της θαρραλέας και αποκαλυπτικής ταινίας της.

Ντεζιρέ Ακαβάν: «Είναι πρόκληση να είσαι ομοφυλόφιλος»

Η 34χρονη δημιουργός μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την «Διαπαιδαγώγιση της Κάμερον Ποστ», το ομότιτλο μυθιστόρημα της Έμιλι Ντάνφορτ, στο οποίο μια έφηβη (Κλόι Γκρέις Μόρετζ) βιώνει τα πρώτα σκιρτήματα της έλξης προς το ίδιο φύλο. Η συντηρητική οικογένειά της αντιλαμβάνεται τις προτιμήσεις της και την στέλνει εσώκλειστη σε κέντρο όπου υποβάλλεται σε θεραπεία «ομοφυλοφιλικής μετατροπής». Πόσο απέχει, άραγε, η ταινία της από τη μυθοπλασία...

Ντεζιρέ Ακαβάν: «Είναι πρόκληση να είσαι ομοφυλόφιλος» - εικόνα 1

Πρόσφατα το περιοδικό Little White Lies είχε εξώφυλλο την Κλοέ Μόρετζ στο «Η Διαπαιδαγώγηση…». Εάν υπολογίσουμε και την βράβευσή σας στο Σάντανς, είναι αυτές δύο αποδείξεις πως φτιάξατε κάτι πολύ καλό;
Ναι! Με τιμούν πάρα πολύ όλα αυτά και μου τονώνουν την αυτοπεποίθηση, προσπαθώ όμως να μην τα σκέφτομαι συνεχώς. Όταν κάναμε μοντάζ ξέραμε ότι είχαμε κάτι καλό στα χέρια μας, όμως όταν κερδίζεις ένα σημαντικό βραβείο σημαίνει ότι η ταινία επικοινώνησε και άγγιξε περισσότερο κόσμο, έτσι νιώθεις και εσύ λιγότερο μόνος.

Στην ταινία υπάρχει η αίσθηση πως ό,τι παρακολουθούμε συμβαίνει σε μια ακαθόριστη χρονική περίοδο. Ήταν κάτι που επιδιώξατε εξαρχής;
Ναι, ακριβώς. Δεν ήθελα ο θεατής να συνδέσει την ταινία με μια συγκεκριμένη πόλη, σε μια συγκεκριμένη εποχή. Ήθελα να υπάρχει αυτή η ασάφεια. Απεικονίζονται βέβαια πολλά στοιχεία που προδίδουν πως είμαστε στα ’90s, αλλά το να είσαι έφηβος είναι μια διαχρονική, καθολική εμπειρία. Όπως και το ότι νιώθεις προβληματικός και προσπαθείς ή σου επιβάλλουν να μοιάζεις όπως όλοι.

Ντεζιρέ Ακαβάν: «Είναι πρόκληση να είσαι ομοφυλόφιλος» - εικόνα 2

Ενώ έβλεπα την ταινία αναρωτιόμουν συνεχώς, έκπληκτος, αν όντως υφίστανται αυτά τα κέντρα.
Είναι αληθινά αυτά τα μέρη… Όταν με τη συνεργάτιδά μου Σεσίλια Φρουγκιουέλε δουλεύαμε πάνω στη μεταφορά του βιβλίου της Έμιλι Ντάνφορτ, συναντήσαμε πολλούς ανθρώπους που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία ομοφυλοφιλικής μετάβασης και για χρόνια ζούσαν σε τέτοια κέντρα. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στις ΗΠΑ, αλλά στην πραγματικότητα είναι διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό το να είσαι ομοφυλόφιλος αποτελεί από μόνο του μια πρόκληση. Έχω φίλη Ελληνίδα η οποία ζει στο εξωτερικό επειδή φοβάται να είναι ανοιχτά γκέι σε μια φιλελεύθερη κατά τα άλλα χώρα.

Προσωπικά με ξεπερνάει η λογική της αντιμετώπισης της ομοφυλοφιλίας σαν κάτι που δεν υπάρχει. Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν όσοι σκέφτονται έτσι;
Ειλικρινά δεν έχω ιδέα. Πώς πρέπει, αντίστοιχα, να αντιμετωπιστούν οι αμέτρητοι νεοναζί που βρίσκονται σε έξαρση αυτήν τη στιγμή στον αμερικανικό Νότο; Πιστεύω ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τους αποκλείσεις από τη ζωή σου... Από την άλλη, πολλοί σκληροπυρηνικοί ευαγγελιστές πιστεύουν ακράδαντα πως η ομοφυλοφιλία δεν υπάρχει. Όπως και στο Ιράν, όπου λένε ότι ομοφυλόφιλοι δεν υφίστανται στη χώρα τους.

Ντεζιρέ Ακαβάν
Κάτι ακόμα που με προβλημάτισε είναι το γεγονός πως αυτά τα κέντρα είναι νόμιμα. Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;
Δυστυχώς είναι απλό, καλύπτονται από το 1ο άρθρο του Συντάγματος σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης. Είναι ένα «παραθυράκι» του νόμου που εκμεταλλεύονται. Ακτιβιστές φίλοι μού έχουν εκμυστηρευτεί πως ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν νομικά είναι μέσω καταγγελίας για εξαπάτηση καταναλωτή. Διότι, αυτό που πουλάνε είναι πως θα απαλλάξουν τον «ασθενή» από την ομοφυλοφιλία του, κάτι που προφανώς είναι αδύνατο.

Η εικόνα των ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Τραμπ είναι δυσοίωνη. Ποια είναι η δική σας εμπειρία ζώντας εκεί;
Εξαρτάται σε ποια πολιτεία βρίσκεσαι, παντού όμως αντιλαμβανόμαστε μια αντίφαση. Για παράδειγμα ενώ η Νέα Υόρκη είναι ένα τρομερά φιλελεύθερο μέρος, λίγα χιλιόμετρα μακριά όπου γυρίσαμε την ταινία υπάρχουν ορδές τρομερά συντηρητικών υποστηρικτών του Τραμπ. Ζούμε σε ένα κλίμα διαρκούς έντασης...


Περισσότερες πληροφορίες

Η Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ

The Miseducation of Cameron Post
3
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 91 '
  • Ντεζιρέ Ακαβάν

Μια γκέι ορφανή έφηβη εξαναγκάζεται από τη συντηρητική θεία της να εισαχθεί σε θρησκευτικό ίδρυμα για να υποβληθεί σε «θεραπεία ομοφυλοφιλικής μετατροπής».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πανηγυρικό queer φινάλε στο "Σινεμά στο Κέντρο"

Οι προβολές που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελλάδος ετοιμάζονται να ρίξουν πανηγυρικά αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
24/04/2024

Fundamentals of Cinema: Η "Αποκάλυψη Τώρα Redux" του Φράνσις Φόρντ Κόπολα στον Δαναό

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μάς μεταφέρει στην καρδιά της κόλασης του Βιετνάμ και του αμερικανικού συλλογικού τραύματος.

Ο μικρομηκάς Νίκος Κολιούκος στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο σκηνοθέτης με την ταινία "Το Χάος που Άφησε Πίσω της" συμμετέχει στο τμήμα La Cinef.

Το Ταινιόραμα στο Άστυ επιστρέφει "φορτωμένο" αριστουργήματα

Ο ετήσιος σινεφίλ μαραθώνιος στο υπόγειο της πλατείας Κοραή πλησιάζει.

Μια σπουδαία τιμή στην Αντουανέττα Αγγελίδη από τα Anthology Film Archives

Η κορυφαία δημιουργός τιμάται με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο του πειραματικού σινεμά.

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.