Ανυπακοή

3

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Σεμπαστιάν Λέλιο («Μια Φανταστική Γυναίκα») αφηγείται με θάρρος και μελαγχολικό ρομαντισμό την απέλπιδα προσπάθεια ενός τριγώνου να ξεφύγει από τα κοινωνικά ταμπού αλλά και από τον ίδιο του τον εαυτό.

Ανυπακοή

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Σεμπαστιάν Λέλιο («Μια Φανταστική Γυναίκα») αφηγείται με θάρρος και μελαγχολικό ρομαντισμό την απέλπιδα προσπάθεια ενός τριγώνου να ξεφύγει από τα κοινωνικά ταμπού αλλά και από τον ίδιο του τον εαυτό.

Ανυπακοή - εικόνα 1

Eπειτα από πέντε μεγάλου μήκους ταινίες στην πατρίδα του Χιλή, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και η βραβευμένη στο Βερολίνο «Gloria», και η περσινή νικήτρια του Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας «Μια Φανταστική Γυναίκα», ο Σεμπαστιάν Λέλιο διασχίζει τον Ατλαντικό για μια ιστορία απαγορευμένου έρωτα.

Βασισμένος στο πρώτο μυθιστόρημα της Βρετανίδας Ναόμι Άλντερμαν «Disobedience» (2006), μας μεταφέρει στην καρδιά της ορθόδοξης εβραϊκής κοινότητας του Λονδίνου, όπου μεγάλωσε η Ρονίτ. Μια γυναίκα που έφυγε από εκεί για τη Νέα Υόρκη πριν από χρόνια, αφήνοντας πίσω της πικρές αναμνήσεις κι ένα μικρό σκάνδαλο. Επαγγελματίας φωτογράφος πλέον, όταν μαθαίνει τον αιφνίδιο θάνατο του ραβίνου πατέρα της, αποφασίζει να επιστρέψει στην Αγγλία για την κηδεία. Εκεί θα αντιμετωπίσει τους παλιούς γνωστούς με αμηχανία (το ίδιο και αυτοί εκείνη) και θα αιφνιδιαστεί όταν μάθει πως ο Ντοβίντ, προστατευόμενος και θρησκευτικός διάδοχος του πατέρα της, έχει παντρευτεί την παιδική της φίλη Έστι. Μια γυναίκα εξαιτίας της οποίας εγκατέλειψε οικογένεια, συγγενείς και φίλους και για την οποία αρχίζει να νιώθει ξανά το ίδιο ­έντονο πάθος.

Ανυπακοή - εικόνα 2

Ένα γνώριμο σκηνικό κοινωνικού εγκλωβισμού στήνεται γύρω από τη δυναμική μα μπερδεμένη όσον αφορά τα συναισθήματά της Ρονίτ, η οποία διαπιστώνει πως θα αναστατώσει για άλλη μία φορά μια ολόκληρη κοινότητα, τακτοποιημένη κι ευνομούμενη μέσα στα δικά της στάνταρ, αν παραδοθεί στις επιθυμίες της. Ο Λέλιο περιγράφει με συγκρατημένη ένταση και μελαγχολικό ρομαντισμό τις αμφιταλαντεύσεις της, ανοίγει όμως σταδιακά το κάδρο του, όπου εντάσσει τόσο την Έστι όσο και τον Ντοβίντ, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τους δικούς τους δαίμονες.

Η απρόβλεπτη όσο και σπαρακτική δυναμική αυτού του τριγώνου αλλάζει διαρκώς, καθώς τα ένστικτα απελευθερώνονται και οι κοινωνικές ευθύνες ορθώνονται απειλητικές. Με εντελώς διαφορετικό τρόπο ο καθένας, οι τρεις παγιδευμένοι ήρωες θα αναγκαστούν τελικά να πάρουν θέση και να αντιμετωπίσουν τον περίγυρό τους, έχοντας πρώτα αντιμετωπίσει τον ίδιο τους τον εαυτό.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 114΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ανυπακοή

Disobedience
3
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 114 '
  • Σεμπαστιάν Λέλιο

Μετά το θάνατο του ραβίνου πατέρα της η Ρονίτ επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη στην Αγγλία για την κηδεία. Έχοντας φύγει πριν από χρόνια από την ορθόδοξη εβραϊκή κοινότητά της, πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει ένα παρελθόν γεμάτο μυστικά και σκάνδαλα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.