Η Παρείσφρηση

2,5

Μια απίστευτη, αληθινή ιστορία μετατρέπεται από τον αναγεννημένο Σπάικ Λι σε αγωνιώδες, διασκεδαστικό και πολιτικά επίκαιρο αστυνομικό θρίλερ, το οποίο όμως δεν αποφεύγει τη λαϊκίστικη και διδακτική ρητορική του ακτιβιστή σκηνοθέτη.

Η Παρείσφρηση

Μια απίστευτη, αληθινή ιστορία μετατρέπεται από τον αναγεννημένο Σπάικ Λι σε αγωνιώδες, διασκεδαστικό και πολιτικά επίκαιρο αστυνομικό θρίλερ, το οποίο όμως δεν αποφεύγει τη λαϊκίστικη και διδακτική ρητορική του ακτιβιστή σκηνοθέτη.

Η Παρείσφρηση - εικόνα 1

Με καριέρα τεσσάρων δεκαετιών (γύρισε την πρώτη του μικρού μήκους το 1979), ο Σπάικ Λι έχει ζήσει πολλά σκαμπανεβάσματα ως κινηματογραφικός δημιουργός. Το δυναμικό του ξεκίνημα («Κάνε το Σωστό», «Μάλκολμ Χ») ακολούθησε μια μακρά περίοδος άνισων κοινωνικών –κυρίως αντιρατσιστικών– δραμάτων, με φωτεινές εξαιρέσεις την πολιτικά φορτισμένη «25η Ώρα», το καλοστημένο heist movie «Ο Υποκινητής» και μερικά ευρηματικά ντοκιμαντέρ («4 Little Girls», «When the Levees Broke»).

Δυναμικός αφηγητής κι εκρηκτικός χαρακτήρας, ο 61χρονος σκηνοθέτης υπερασπίζεται ένθερμα μέσα κι έξω από την οθόνη τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών συμπατριωτών του, όπως άλλωστε κάνει και στην τελευταία ταινία του, εκμεταλλευόμενος έξυπνα μια... θεόσταλτη ευκαιρία. Την αληθινή ιστορία του Ρον Στάλγουορθ, η οποία αντανακλά πολλές κωμικοτραγικές αλήθειες για τη σύγχρονη Αμερική.

Η Παρείσφρηση - εικόνα 2

Στις αρχές των ταραγμένων ’70s ο νεαρός Ρον Στάλγουορθ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός αστυνομικός του Κολοράντο Σπρινγκς. ­Πρόθυμος να αποδείξει την αξία του, δεν διστάζει να δουλέψει ως μυστικός και να παρακολουθεί τις συγκεντρώσεις των Μαύρων Πανθήρων, αδιάφορος απέναντι στις «επαναστατικές» πολιτικές θέσεις τους. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, θα δοκιμάσει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη ρατσιστική οργάνωση της Κου Κλουξ Κλαν και, υποδυόμενος έναν λευκό υποστηρικτή της άριας υπεροχής, θα κερδίσει την προσοχή της. Με τη βοήθεια του Εβραίου συναδέλ­φου του Φλιπ Ζίμερμαν, μάλιστα, ο οποίος εμφανίζεται στους Κλάνερς ως Στάλγουορθ, κατορθώνει να γίνει μέλος της εξτρεμιστικής συμμορίας και φιλοδοξεί να αποκαλύψει τα δολοφονικά σχέδιά της.

Η Παρείσφρηση - εικόνα 3

Αγγίζοντας τα όρια της φάρσας, η καταγεγραμμένη από τον ίδιο τον Στάλγουορθ πραγματική ιστορία δίνει στον Σπάικ Λι την ευκαιρία να προσδώσει διασκεδαστική όψη σε ένα σκληρής θεματικής και αγωνιώδους εξέλιξης αστυνομικό θρίλερ, ενώ παράλληλα σχολιάζει τους ορατούς και αόρατους, θεσμικούς και παραπολιτικούς μηχανισμούς που περιστρέφουν τα γρανάζια της αμερικανικής κοινωνίας των τελευταίων δεκαετιών. Με ταχύ τέμπο, εύστοχο χιούμορ και πιστή ανασύσταση της εποχής, η «Παρείσφρηση» μεταπλάθει για αφηγηματική ευκολία κάποια από τα αληθινά γεγονότα (η εβραϊκή καταγωγή του λευκού αστυνομικού, η βομβιστική ενέργεια ή το ότι αντί για το 1978-79 βρισκόμαστε στο ’71-’72) και λειτουργεί σχεδόν αψεγάδιαστα ως δραματική περιπέτεια, αποσπώντας το μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Κανών.

Παραδόξως κορυφώνεται με σκηνοθετικά τσαπατσούλικο τρόπο για την αποδεδειγμένη βιρτουζιτέ του Λι (ελάχιστο το σασπένς της άτσαλα κλιμακούμενης σκηνής της... εκρηκτικής αποκάλυψης), καταφέρνει όμως να συνδυάσει δημιουργικά τα πλεονεκτήματα μιας ταινίας δράσης με εκείνα μιας­ τολμηρής πολιτικής καταγγελίας. ­Για­τί, λοιπόν, να καταφύγει σε περιττές αντιρατσιστικές κορόνες, οι οποίες, συγκρατημένες με το ζόρι μέχρι το φινάλε, εισβάλλουν καταστροφικά στην αφήγηση ως σοβαροφανείς, ντοκιμαντερίστικες εικόνες και μας πετούν στα μούτρα την αυτονόητη ­διαχρονική διάσταση όλης αυτής της ακροδεξιάς πρακτικής;

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 135΄. Διανομή: TULIP ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Παρείσφρηση

BlacKkKlansman
2,5
  • Αστυνομική
  • 2018
  • Διάρκεια: 135 '
  • Σπάικ Λι

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ένας Αφροαμερικανός κι ένας Εβραίος αστυνομικός από το Κολοράντο κατορθώνουν να παρεισφρήσουν στην Κου Κλουξ Κλαν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.