Ο κρυμμένος μαγικός κόσμος του «Σπιτιού με το Ρολόι στον Τοίχο»

Ο Τζακ Μπλακ και η δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ Κέιτ Μπλάνσετ πρωταγωνιστούν σε μια εικαστικά εντυπωσιακή μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Τζον Μπέλερς.

Ο κρυμμένος μαγικός κόσμος του «Σπιτιού με το Ρολόι στον Τοίχο»

Το franchise με ήρωα τον νεαρό μάγο Χάρι Πότερ έβαλε για τα καλά τη μαγεία στην καθημερινότητά μας κι έκανε εκατομμύρια μικρούς αναγνώστες ανά τον κόσμο να ανυπομονούν να λάβουν το γράμμα που θα τους καλεί στο Χόγκουαρτς. Αρκετά χρόνια όμως προτού η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ εμπνευστεί τον ήρωά της, ο συγγρα­φέας Τζον Μπέλερς έπλαθε τον δικό του μαγικό κόσμο. Ένα σύμπαν με γοτθική ατμόσφαιρα, έντονο υπερφυσικό στοιχείο και διάσπαρτες αγχωτικές ανατριχίλες, το οποίο περνά τώρα στη μεγάλη οθόνη με γνήσιους λάτρεις του παραμυθιού και του σασπένς πίσω από την κάμερα.

Η κατασκευή της μαγείας

Ο κρυμμένος μαγικός κόσμος του «Σπιτιού με το Ρολόι στον Τοίχο» - εικόνα 1

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δεν ευθύνεται μόνο για μερικές από τις πιο συγκινητικές ιστορίες του σινεμά αλλά και για τη δημιουργία ενός μικρού στούντιο που φροντίζει ώστε αυτές να γίνονται πραγματικότητα. Ο λόγος για την Amblin Entertainment, εταιρεία που ανέλαβε να δώσει ζωή στο «Σπίτι...» με μια φαινομενικά παράδοξη επιλογή στη θέση του σκηνοθέτη.

Ο γνωστός για τη βιαιότητα των ταινιών του Ιλάι Ροθ («Το Καταφύγιο του Τρόμου») υπογράφει αυτήν τη φορά μια παραγωγή «κατάλληλη για όλους», όπου όμως ο φόβος αναδύεται από τις ρωγμές στους τοίχους και τα παιχνιδίσματα της φαντασίας. Ο ίδιος­, πάντως, άρπαξε την ευκαιρία και με τα δύο χέρια. «Είμαι αποφασισμένος αυτή η ταινία να συνδυάζει πραγματικά τρομακτικές στιγμές με πολύ αστείες και να γίνει ακόμη μία σπουδαία προσθήκη στη φιλμογραφία της Amblin, αντάξια των “Gremlins” και του “Ε.Τ.”», λέει ο Ροθ, ο οποίος συνεργάζεται εδώ με έναν γνώστη του υπερφυσικού.

Οι φίλοι της επιτυχημένης σειράς «Supernatural» θα χαρούν να μάθουν πως ο δημιουργός της Έρικ Κρίπκε υπογράφει το σενάριο που ονειρευόταν από πάντα να αναλάβει. «Το βιβλίο του Μπέλερς ήταν το αγαπημένο μου όταν ήμουν παιδί και ο ίδιος ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό την καριέρα μου. Μάλιστα, του είχα στείλει γράμμα κάποτε και μου απάντησε! Το κρατάω ακόμη στο γραφείο μου!»

Ξόρκια υψηλής κλάσης

Ο κρυμμένος μαγικός κόσμος του «Σπιτιού με το Ρολόι στον Τοίχο» - εικόνα 2

Ο Κρίπκε βάσισε την ιστορία του στο πρώτο από τα συνολικά δώδεκα βιβλία του Μπέλερς, σύμφωνα με το οποίο τη δεκαετία του ’50 ένα δεκάχρονο αγόρι (Λούις Μπάρναβελτ) χάνει τους γονείς του και ταξιδεύει στο σπίτι του θείου του (Τζακ Μπλακ) που θα τον φιλοξενήσει. Εκεί θα γνωρίσει την καλή του φίλη και γειτόνισσα (Κέιτ Μπλάνσετ) και θα συνειδητοποιήσει ότι το σπίτι τους δεν είναι καθόλου συνηθισμένο. Σύντομα­ ανακαλύπτει πως οι δύο ενήλικοι έχουν μαγικές δυνάμεις και βρίσκονται σε αποστολή να εντοπίσουν το κρυμμένο μες στο σπίτι ρολόι που μετράει αντίστροφα. Αν δεν τα καταφέρουν, θα απελευθερωθούν δυνάμεις οι οποίες απειλούν την ισορροπία του κόσμου. Οι τρεις τους ξεκινούν τότε μια φανταστική περιπέτεια, στην οποία ο κίνδυνος παραμονεύει πίσω από κάθε κλειστή πόρτα.

Στο μυαλό του Ιλάι Ροθ

Ο κρυμμένος μαγικός κόσμος του «Σπιτιού με το Ρολόι στον Τοίχο» - εικόνα 3

Το όνομα του Αμερικανού σκηνοθέτη ακούγεται μάλλον αταίριαστο για τη σινε-μεταφορά ενός μαγικού παραμυθιού. Και αυτό επειδή ο Ροθ σκαρφίστηκε δύο από τις διασημότερες ταινίες τρόμου του 21ου αιώνα («Το Καταφύγιο του Τρόμου», «Hostel: Η Αρχή της Παράνοιας»), ενώ ως αυθεντικός οπαδός των b-movies ευθύνεται για δύο ριμέικ «κλασικών» βίαιων cult ταινιών («Κανίβαλοι», «Death Wish»). Στο αίμα του σκηνοθέτη κυλάει όμως ατόφιο σελιλόιντ, καθώς από τη στιγμή που είδε το «Alien» (Ρίντλεϊ Σκοτ, 1979) σε ηλικία 8 ετών δεν σταμάτησε να γυρίζει ταινίες και να φαντασιώνεται νέους κόσμους.

Για να χρηματοδοτεί το πάθος του, έκανε όλων των ειδών τις δουλειές, πολλές φορές μένοντας άυπνος για να μη σταματήσει να γράφει σενάρια, έως ότου η επιτυχία του «Καταφύγιου του Τρόμου» τον έκανε πρώτο όνομα στον τρόμο. Ο Ροθ όμως έχει περάσει και μπροστά από την κάμερα, υποδυόμενος εντελώς φυσικά έναν βίαιο στρατιώτη με ιδιαίτερο ταλέντο στο... μπέιζμπολ, στο «Άδωξοι Μπάσταρδη» του Κουέντιν Ταραντίνο (2009).

Περισσότερες πληροφορίες

Το Σπίτι με το Ρολόι στον Τοίχο

The House With a Clock in Its Walls
2
  • Φαντασίας
  • 2018
  • Διάρκεια: 104 '
  • Ελάι Ροθ

Μετά το θάνατο της μητέρας του, ο ορφανός Λιούις μετακομίζει στην παράξενη έπαυλη του θείου του Τζόναθαν, η οποία είναι γεμάτη ρολόγια αλλά και θανάσιμα μυστικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.