Μυστικό Συστατικό

3

Μαύρη κωμωδία βαλκανικού ταμπεραμέντου, η οποία διαθέτει σεναριακή πειθαρχία και κριτική κοινωνική ματιά. Βραβείο Κοινού στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Μυστικό Συστατικό

Μαύρη κωμωδία βαλκανικού ταμπεραμέντου, η οποία διαθέτει σεναριακή πειθαρχία και κριτική κοινωνική ματιά. Βραβείο Κοινού στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Μυστικό Συστατικό - εικόνα 1

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γκιόρτσε Σταβρέσκι επιχειρεί να δει με ειλικρινή ματιά την καθημερινότητα της χώρας του, της FYROM, είναι αναπόφευκτα λοιπόν μια βαλκανική ιλαροτραγωδία. Στο επίκεντρό της βρίσκεται μια διαλυμένη από τη μοίρα οικογένεια, καθώς η μητέρα και ο αδελφός του Βέλε, ενός απλού σιδηροδρομικού εργάτη, έχουν σκοτωθεί πριν από χρόνια σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Έτσι, φροντίζει μόνος του τον ηλικιωμένο και καρκινοπαθή πατέρα του, χωρίς ωστόσο να έχει χρήματα ούτε καν για τα φάρμακά του. Βλέποντάς τον να υποφέρει, όταν κατά τύχη βρίσκει ένα πακέτο με ναρκωτικά κρυμμένο σε ένα βαγόνι τρένου, αποφασίζει να το ιδιοποιηθεί. Δεν του είναι εύκολο να πουλήσει το περιεχόμενό του, χρησιμοποιεί όμως τη μαριχουάνα για να φτιάξει ένα… παυσίπονο κέικ. Αλλά τα αναπάντεχα αποτελέσματά του θα τον μπλέξουν ακόμη περισσότερο, καθώς εκτός από τους ιδιοκτήτες του πακέτου, οι οποίοι το αναζητούν με άγριες διαθέσεις, οι «θεραπευτικές» ιδιότητες του εδέσματος κάνουν γνωστούς και αγνώστους να θέλουν πάση θυσία να μάθουν τη μυστική συνταγή του.

Μυστικό Συστατικό - εικόνα 2

Αν βαρούσαν νταούλια, κλαρίνα και βιολιά, θα μπορούσαμε να είμαστε κάλλιστα σε μια ντελιριακή κωμωδία του Εμίρ Κουστουρίτσα, όπου το βαλκανικό παράλογο έχει πάρει τη θέση της ορθολογικής πραγματικότητας. Ο Σταβρέσκι, όμως, είναι ένας λιγότερο δυναμικός, μα πολύ πιο ντελικάτος αφηγητής, ο οποίος υιοθετεί ρεαλιστικό ύφος, καθημερινούς χαρακτήρες και ένα σαρκαστικό χιούμορ, το οποίο «εισβάλλει» καταλυτικά στην ταραχώδη σχέση πατέρα και γιου, στην αλά Κοέν συμπεριφορά των ναρκογκάνγκστερ και στη (διακριτική) περιγραφή μιας κοινωνίας διαφθοράς, ανορθολογισμού, κυνισμού, προλήψεων και συλλογικής παραίτησης (εξαιρετική η σκηνογραφική επιλογή του εγκαταλελειμμένου θερέτρου ως ντεκόρ της τελευταίας σεκάνς). Μέσα στο γενικευμένο αυτό χάος, η σεναριακή πειθαρχία και η ζεστή κινηματογραφική καρδιά του «Μυστικού Συστατικού» στήνουν μια διασκεδαστική όσο και πολιτικά διεισδυτική μαύρη κωμωδία, η οποία απέσπασε πλήθος φεστιβαλικών βραβείων, ανάμεσά τους κι αυτό του κοινού στο τελευταίο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια»).

FYROM. 2017. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: ΤΡΙΑΝΟΝ FILMCENTER.

Περισσότερες πληροφορίες

Μυστικό Συστατικό

Iscelitel / Secret Ingredient
3
  • Δραματική κομεντί
  • 2017
  • Διάρκεια: 104 '
  • Γκιόρτσε Σταβρέσκι

Ο Βέλε είναι ένας σιδηροδρομικός εργάτης, ο οποίος βρίσκει ένα κρυμμένο πακέτο με ναρκωτικά, το οποίο ιδιοποιείται. Ενώ οι ιδιοκτήτες του να το αναζητούν, χρησιμοποιεί τη μαριχουάνα για να φτιάξει ένα κέικ για τον καρκινοπαθή πατέρα του, αλλά μπλέκει ακόμη περισσότερο λόγω των «θεραπευτικών» ιδιοτήτων του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.