Η Σωτηρία της Ψυχής

3

Χειροποίητο και τρυφερό δράμα πάνω στο πέρασμα του χρόνου, το νόημα της ζωής και την ανθρώπινη επικοινωνία, μέσα από το συγκινητικό πρίσμα των ινδικών πολιτισμικών παραδόσεων.

Η Σωτηρία της Ψυχής

Χειροποίητο και τρυφερό δράμα πάνω στο πέρασμα του χρόνου, το νόημα της ζωής και την ανθρώπινη επικοινωνία, μέσα από το συγκινητικό πρίσμα των ινδικών πολιτισμικών παραδόσεων.

Η Σωτηρία της Ψυχής - εικόνα 1

Η πρώτη ταινία του 26χρονου Σουμπασίς Μπουτιανί, η οποία έκανε πρεμιέρα στο προπέρσινο Φεστιβάλ Βενετίας, είναι, όπως λέει κι ο ίδιος, η κινηματογραφική ιστορία ενός ταξιδιού πολλαπλής απελευθέρωσης και αφορά τη διαφορετική σχέση τριών γενεών με τη σύγχρονη, πολυδιάστατη ινδική πραγματικότητα. Δέσμιός της σε πνευματικό επίπεδο, ο ηλικιωμένος Ντάγια πείθεται από ένα όνειρό του πως έχει φτάσει πολύ κοντά στο τέλος τα ζωής του. Αναγκάζει λοιπόν το γιο του Ρατζίβ, εργασιομανή πατέρα μιας κοπέλας η οποία ζητά να ξεφύγει από τα πατροπαράδοτα ήθη και να μην παντρευτεί αυτόν που της προορίζουν οι γονείς της, να τον συνοδεύσει ως την ιερή πόλη του Βαρανάσι, όπου και σκοπεύει να «αναπαυτεί» για πάντα.

Η Σωτηρία της Ψυχής - εικόνα 2

Πάνω στο πλέον δοκιμασμένο μοτίβο των road, αλλά και των buddy movies, όπου δυο αντίθετοι χαρακτήρες αντιπαρατίθενται διαρκώς κατά τη διάρκεια της ακούσιας συμβίωσής τους, μα τελικά συμφιλιώνονται ανταλλάσσοντας πολύτιμα μαθήματα ζωής, η «Σωτηρία της Ψυχής» ακτινογραφεί τις ανατολικές πολιτισμικές παραδόσεις με λεπτό χιούμορ και βαθύ σεβασμό. Χαράσσει στους ήρωές της ένα σεναριακό μονοπάτι το οποίο όλοι γνωρίζουμε πού θα οδηγήσει τελικά, η περιδιάβασή του, όμως, συνδυάζει συγκινητικά εξωτισμό και ανθρωπιά, συγκίνηση και συμφιλιωτικά μηνύματα.

Με ήπιους δραματικά τόνους, εναρμονισμένους στη βιοσοφία του ινδουιστικού περιβάλλοντος, ο Μπουτιανί παρακολουθεί το πώς η εμμονή του Ντάγια βγάζει στην ατάραχη επιφάνεια τον τρικυμιώδη εσωτερικά κόσμο τριών διαφορετικών «αιχμαλώτων». Ενός ηλικιωμένου στα θρησκευτικά δόγματα, ενός μεσήλικα στον ανταγωνιστικό ματεριαλισμό και μιας νεαρής γυναίκας στα κοινωνικά στερεότυπα. Οι μεταξύ τους διαφωνίες, μας ψιθυρίζει η «Σωτηρία της Ψυχής», δεν είναι στην πραγματικότητα παρά αντίδραση στους περιορισμούς τους οποίους νιώθει ο καθένας από την καθημερινότητα στην οποία ετάχθη. Έτσι, η πολλαπλή απελευθέρωση έρχεται στο τέλος σαν μικρό, πολύτιμο δώρο ενός χειροποίητου και τρυφερού δράματος πάνω στο πέρασμα του χρόνου, το νόημα της ζωής και την ανθρώπινη επικοινωνία.

Ινδία. 2016. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Σωτηρία της Ψυχής

Hotel Salvation
3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 102 '
  • Σούμπασις Μπουτιάνι

Ο Ρατζίβ αναγκάζεται να πάρει αιφνιδίως άδεια από τη δουλειά του και να αφήσει πίσω την οικογένειά του, για να συνοδεύσει τον πεπεισμένο πως έφτασε πλέον στο τέλος της ζωής του πατέρα του σε ένα ταξίδι στην ιερή πόλη του Βαρανάσι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο μικρομηκάς Νίκος Κολιούκος στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο σκηνοθέτης με την ταινία "Το Χάος που Άφησε Πίσω της" συμμετέχει στο τμήμα La Cinef.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
24/04/2024

Το Ταινιόραμα στο Άστυ επιστρέφει "φορτωμένο" αριστουργήματα

Ο ετήσιος σινεφίλ μαραθώνιος στο υπόγειο της πλατείας Κοραή πλησιάζει.

Μια σπουδαία τιμή στην Αντουανέττα Αγγελίδη από τα Anthology Film Archives

Η κορυφαία δημιουργός τιμάται με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο του πειραματικού σινεμά.

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.