Δέκα Ύποπτοι για Φόνο

2

Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι διασκευάζεται με τον ευπρεπή, στερεό και prêt-a-porter βρετανικό τρόπο.

Δέκα Ύποπτοι για Φόνο

Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι διασκευάζεται από τον δημιουργό του «Downton abbey» με τον ευπρεπή, στερεό και prêt-a-porter βρετανικό τρόπο.

Δέκα Ύποπτοι για Φόνο - εικόνα 1

Εδώ κι έναν αιώνα, Αγκάθα Κρίστι κι ενδιαφέρουσα ιστορία μυστηρίου έχουν γίνει συνώνυμα, καθώς η Βρετανίδα­ συγγραφέας θεωρείται σήμερα η απόλυτη εμπορική σταρ της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μια κι έχει πουλήσει περισσότερα αντίτυπα απ’ οποιονδήποτε συνάδελφό της – και του Ουίλιαμ Σαίξπηρ συμπεριλαμβανομένου! Αν και αποτελούν τον ορισμό του page turner, τα πάνω από 66 μυθιστορήματά της είναι στην πραγματικότητα καλογραμμένα, αγωνιώδη σταυρόλεξα με ελάχιστο λογοτεχνικό ενδιαφέρον, πλην κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων. Όπως ο «Φόνος του Ρότζερ Ακρόυντ», το «ABC murders», τα «Πέντε μικρά γουρουνάκια» και το «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές». Ή το «Crooked house» («Αράχνες στη σοφίτα»).

Το τελευταίο, γραμμένο το 1949, έχει –όπως όλα τα βιβλία της Κρίστι– στιβαρή πλοκή, τολμηρή επιλογή δολοφόνου κι επιπλέον διά­θεση οξείας κοινωνικής κριτικής, η οποία απουσιάζει από το υπόλοιπο έργο της συγγραφέως. Αυτή ήταν που συγκίνησε τον οσκαρικό σεναριογράφο του «Έγκλημα στο Γκόσ­φορντ Παρκ» και δημιουργό του τηλεοπτικού «Downton abbey» Τζούλιαν Φέλοους, ο οποίος ανέλαβε να το διασκευάσει αρκετά πιστά για τη μεγάλη οθόνη, προσκαλώντας μας να συνοδεύσουμε τον Τσαρλς Χέιγουορντ στα άδυτα της «διεφθαρμένης» έπαυλης του Αριστίντ Λεονίντις. Έλληνας μετανάστης που πλούτισε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο αυταρχικός και μπλεγμένος σε ένα σωρό ύποπτες δουλειές Λεονίντις βρίσκεται ύστερα από μισό αιώνα νεκρός­ στον οικογενειακό πύργο του.

Δέκα Ύποπτοι για Φόνο - εικόνα 2

Όπως αποκαλύπτει η νεκροψία, κάποιος αντικατέστησε την ενέσιμη ινσουλίνη του με εσερίνη και του προκάλεσε καρδιακή προσβολή. Έτσι η εγγονή του Σοφία καλεί τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τσαρλς Χέιγουορντ, με τον οποίο είχε μια σύντομη σχέση όταν ο τελευταίος δούλευε για το υπουργείο Εξωτερικών στο Κάιρο, να μεταβεί στο επιβλητικό αρχοντικό –και τόπο του εγκλήματος– και να ανακαλύψει τον δολοφόνο του δεσποτικού πατριάρχη. Τρεις γενιές Λεονίντις συνωστίζονται σε (τρόπος του λέγειν) λίγα τετραγωνικά, στα οποία μοιράζονται μυστικά, ψέματα, απωθημένα και απροκάλυπτη αμοιβαία περιφρόνηση. Καθώς ο Χέιγουορντ αρχίζει να ανακρίνει τους υπόπτους και η Κρίστι, όπως γνωρίζει καλύτερα­ από τον καθέναν, να μεταθέτει τις υποψίες από τον έναν αντιπαθή­ χαρακτήρα στον άλλον, ο Φέλοους ξεσκεπάζει ατάκα την ατάκα και (κρυφό) κίνητρο το (κρυφό) κίνητρο ένα μεγαλοαστικό περιβάλλον απληστίας, ζήλιας, ανικανότητας και γενικευμένης παρακμής.

Πρόκειται για το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο μιας καλοστημένης παραγωγής, με ατμόσφαιρα, έμπειρο καστ κι ευπρεπή σκηνοθετική διεκπεραίωση, από τον Γάλλο Ζιλ Πακέ-Μπρενέ («Sarah’s Key», «Σκοτεινός Τόπος»), δέσμιας όμως της χρυσοφόρας, αναγνωρίσιμης από χιλιό­μετρα και μηχανιστικά αναπαραγόμενης whodunit συνταγής της Αγκάθα Κρίστι, η οποία με τις γοητευτικές ευκολίες της καθορίζει και την εμβέλεια ακόμη ενός κινηματογραφικού εγχειρήματος που την υπηρετεί πιστά.

Μ. Βρετανία. 2017. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Δέκα Ύποπτοι για Φόνο

Crooked House
2
  • Θρίλερ
  • 2017
  • Διάρκεια: 115 '
  • Ζιλ Πακέ - Μπρενέ

Όταν ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας Αριστίντ Λεονίντις δηλητηριάζεται από κάποιον του οικογενειακού του περιβάλλοντος, η εγγονή του Σοφία αναθέτει στον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τσαρλς Χέιγουορντ, με τον οποίο είχε στο παρελθόν μια σύντομη σχέση, να έρθει στο αρχοντικό τους και να ανακαλύψει τον ένοχο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.