Διεθνής Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων: Τα 10 καλύτερα animation της Pixar

Τιμούμε τη Διεθνή Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων βλέποντας ξανά τις σπουδαιότερες ταινίες του αξεπέραστου στούντιο.

Οι 10 καλύτερες ταινίες στην ιστορία της Pixar

Χάρη στη Διεθνή Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων, μας προσφέρεται η ιδανική ευκαιρία για μια αναδρομή στην αξεπέραστη κινηματογραφική κληρονομιά που μας άφησε το στούντιο κινουμένων σχεδίων της Pixar.

Για περισσότερα από 20 χρόνια, η Pixar είναι η εταιρεία που άλλαξε ανεπιστρεπτί την πορεία του animation, οδηγώντας το ουσιαστικά στη δημιουργική του ενηλικίωση. Το στούντιο, με ιδρυτή τη διάνοια των νέων τεχνολογιών Στιβ Τζομπς, επινόησε ήρωες και –κυρίως– ιστορίες ενηλικίωσης και αποδοχής της διαφορετικότητας που αγαπιούνται βαθιά μέχρι σήμερα, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη κινηματογραφική γλώσσα που αποθεώνει τις δυνατότητες του είδους. Κάθε νέα ταινία της αποτελεί δημιουργική πρόκληση για τους συντελεστές, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να κοιτάζουν συνέχεια ψηλότερα. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο πως όλες οι παρακάτω ταινίες απέσπασαν Όσκαρ καλύτερου animation, πλην των "Toy Story" και "Toy Story 2", που κυκλοφόρησαν προτού θεσπιστεί η κατηγορία το 2001.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, το ταξίδι στις 10 ταινίες που έμαθαν σε μια ολόκληρη γενιά να τολμά να φαντάζεται κόσμους "στο άπειρο και ακόμη παραπέρα"...

10. Μπαμπούλας Α.Ε. (2001)

Διεθνής Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων: Τα 10 καλύτερα animation της Pixar - εικόνα 1

Ποιος θα περίμενε ότι το τέρας που κρύβεται κάτω από το κρεβάτι μάς τρομάζει για να τροφοδοτεί με ενέργεια μια ολόκληρη πόλη τεράτων; Η ευρηματικότητα της Pixar χτυπάει κόκκινο, ο Πιτ Ντόκτερ μεταμορφώνει το πλάσμα που στοίχειωνε τα όνειρά μας στον καλύτερό μας φίλο και τις κραυγές τρόμου σε καύσιμο! Μια σπουδαία σε σύλληψη δουλειά, που μας χάρισε ελαφρύτερο ύπνο...

9. Toy Story 2 (1999)

Διεθνής Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων: Τα 10 καλύτερα animation της Pixar - εικόνα 2

Αν και αρχικά προορισμένη για απευθείας κυκλοφορία στα βίντεο κλαμπ, η ταινία έφτασε στις αίθουσες, όπου γνώρισε καθολική αποδοχή. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που το σίκουελ θεωρείται ισάξιο του πρωτότυπου, αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς της ομάδας του Τζον Λάσιτερ. Σε μια πιο δραματική ατμόσφαιρα, τα παιχνίδια έρχονται αντιμέτωπα με τη θνητότητα και τη ματαιότητα που τη συνοδεύει, με τον καουμπόι Γούντι να απειλεί να εγκαταλείψει την παρέα μέχρι που γνωρίζει –τι άλλο;– τον έρωτα.

8. Οι Απίθανοι (2004)

Διεθνής Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων: Τα 10 καλύτερα animation της Pixar - εικόνα 3

Η πρώτη αγνή feelgood περιπέτεια της Pixar ήρθε με υπερωικό οικογενειακό αέρα. Με τον υποδειγματικό τρόπο της Pixar, η πρώτη ταινία του Μπραντ Μπερντ για το στούντιο έθεσε το πηγαίο χιούμορ ως βασικό της όπλο. Αποθεώνει τους πραγματικούς καθημερινούς ήρωες εκτός αιθούσης, δηλαδή τους απανταχού γονείς, ενώ χαρίζει στιγμές απολαυστικής δράσης, πρωτοφανούς για τα δεδομένα της εταιρείας.

7. Ο Ρατατούης (2007)

Διεθνής Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων: Τα 10 καλύτερα animation της Pixar - εικόνα 4

Σε ένα εκλεπτυσμένο εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας ένας ποντικός βρίσκει την ευκαιρία να λάμψει με τη μαγειρική του. Ο σκηνοθέτης Μπραντ Μπερντ φτιάχνει μια ευγενή εικόνα του μικροσκοπικού πλάσματος, αναδεικνύοντας την ουσία ενός πραγματικού καλλιτέχνη και τον κάλπικο καθωσπρεπισμό της σοφιστικέ κοινωνίας. Ως άλλος master chef, ο Μπερντ αφήνει τον θεατή να ζητάει κι άλλο, χάρη στις γεύσεις και τις μυρωδιές που διαπερνούν την οθόνη.

6. Ψάχνοντας τον Νέμο (2003)

Διεθνής Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων: Τα 10 καλύτερα animation της Pixar - εικόνα 5

Όταν η Pixar καταδύθηκε στα βάθη του ωκεανού, γεννήθηκε η πιο ξεκαρδιστική ταινία της μέχρι σήμερα. Η ιστορία ενός υπερπροστατευτικού ψαριού κλόουν που αναζητά τον χαμένο γιο του ειπώθηκε μέσα σε εικαστικά φαντασμαγορικά πλάνα, που ανέβασαν ακόμη περισσότερο την ποιότητα του στούντιο. Η πατρότητα, το άγχος του αποχωρισμού, η μαγεία της περιπέτειας είναι έννοιες που συναντιούνται στην ταινία, σερβιρισμένες σε ένα ατόφια διασκεδαστικό στόρι.

5. Toy Story 3 (2010)

Διεθνής Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων: Τα 10 καλύτερα animation της Pixar - εικόνα 6

Τα δεκαπέντε χρόνια ζωής του franchise γιορτάστηκαν με την καλύτερη ταινία της σειράς, ένα αβίαστα συγκινητικό φιλμ για την ενηλικίωση και τον αποχαιρετισμό της αθωότητας. Χάρη στην αυθεντικότητά της απέσπασε, όπως και το "Ψηλά στον Ουρανό", υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Οι περιπέτειες των παιχνιδιών όμως συνεχίζονται, καθώς το 2019 θα προστεθεί ακόμη ένα κεφάλαιο στην ιστορία τους.

Διαβάστε Επίσης

4. Ψηλά στον Ουρανό (2009)

Διεθνής Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων: Τα 10 καλύτερα animation της Pixar - εικόνα 8

Με ήρωα έναν αξιαγάπητο παππού, η ταινία διαχειρίζεται με μαεστρία το πένθος του και καταγράφει μια συγκινητική ιστορία αφοσίωσης και αγάπης, επικυρώνοντας έτσι τα καλλιτεχνικά δια­πιστευτήρια της Pixar. Έγινε το πρώτο animation που σήκωνε την αυλαία του Φεστιβάλ Κανών και μόλις το δεύτερο που απέσπασε υποψηφιότητα καλύτερης ταινίας στα Όσκαρ.

3. Γουόλ-Υ (2008)

Διεθνής Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων: Τα 10 καλύτερα animation της Pixar - εικόνα 9

Ένα μικροσκοπικό απορριμματοφόρο ρομπότ, που δεν αρθρώνει λέξη, αποτελεί έναν από τους πλέον αξιολάτρευτους ήρωες της Pixar. Ο σκηνοθέτης Άντριου Στάντον περιέγραψε ένα βλοσυρό μέλλον με ανατριχιαστική διορατικότητα και καίριο κοινωνικό σχόλιο, ενώ το βλέμμα του Γουόλ-Υ καθηλώνει τον θεατή με την αφοπλιστική αληθοφάνεια των αντιδράσεών του.

2. Toy Story (1995)

Διεθνής Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων: Τα 10 καλύτερα animation της Pixar - εικόνα 10

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Pixar, το πρώτο ψηφιακά­ σχεδιασμένο animation στην ιστορία κι ένας κεραυνοβόλος έρωτας του κοινού με έναν νέο άκρως "παιχνιδιάρικο" κινηματογραφικό κόσμο. Εδώ ξεδιπλώνεται η μαγική συνταγή του στούντιο: μια πρωτόγνωρη ιστορία, αξιολάτρευτοι χαρακτήρες, πηγαίο χιούμορ κι εθιστική μουσική (αλήθεια, ποιος θα ξεχάσει τον Τζίμη Πανούση και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη να τραγουδούν "Εγώ κι εσύ μαζί";) συνιστούν ένα απόλυτα κερδισμένο στοίχημα για την εταιρεία και τον άνθρωπο που τα εμπνεύστηκε όλα, τον Τζον Λάσιτερ.

1. Τα Μυαλά που Κουβαλάς (2015)

Διεθνής Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων: Τα 10 καλύτερα animation της Pixar - εικόνα 11

Το αριστούργημα της Pixar πρόσθεσε στα παλμαρέ του στούντιο το Όσκαρ Νο 8. Ο Πιτ Ντόκτερ σκαρφίστηκε και σκηνοθέτησε ένα από τα πιο τολμηρά και πρωτότυπα σενάρια του στούντιο, όπου τα πολύπλοκα ανθρώπινα συναισθήματα αποκτούν σάρκα και οστά. Μια εικόνα που λειτούργησε θεραπευτικά για μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι είδαν να καθρεφτίζονται με απαράμιλλη διαύγεια ακριβώς όσα βίωναν μέσα τους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.