Η Συμμορία των Πέντε

4

Πανέξυπνα γραμμένη (οσκαρική υποψηφιότητα σεναρίου), δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένη και απολαυστικά ερμηνευμένη κωμωδία-ορόσημο του μεταπολεμικού σινεμά, μία από τις καλύτερες των βρετανικών στούντιο Ίλινγκ.

Η Συμμορία των Πέντε

Πανέξυπνα γραμμένη (οσκαρική υποψηφιότητα σεναρίου), δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένη και απολαυστικά ερμηνευμένη κωμωδία-ορόσημο του μεταπολεμικού σινεμά, μία από τις καλύτερες των βρετανικών στούντιο Ίλινγκ.

Η Συμμορία των Πέντε - εικόνα 1

Στο αποκορύφωμα της δημιουργικότητάς τους, τα βρετανικά στούντιο Ίλινγκ, τα οποία με μια σειρά πνευματωδών κωμωδιών επηρέασαν καθοριστικά το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό σινεμά, ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον σκηνοθέτη Αλεξάντερ Μακέντρικ («Ουίσκι Χωρίς Δελτίο»), τον σεναριογράφο Γουίλιαμ Ρόουζ (Όσκαρ για το «Μάντεψε Ποιος Θάρθει το Βράδυ») και τον σταρ Άλεκ Γκίνες, σε μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές τους. Με μια εικόνα που συνδυάζει νοσταλγικά παλ χρώματα και απειλητικούς νουάρ τόνους, με ξεκαρδιστικά γκαγκ να διαδέχονται ευφυή οπτικά ευρήματα και την αθωότητα να αναδεικνύεται σε κοινωνικά καταστροφική δύναμη, η «Συμμορία των Πέντε» παραμένει μια πανέξυπνα γραμμένη, δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένη και απολαυστικά ερμηνευμένη κωμωδία-ορόσημο πάνω στις προσπάθειες μιας πενταμελούς συμμορίας, που νοικιάζει δωμάτια στο σπίτι μιας καλόκαρδης γριούλας, να σχεδιάσει μια ληστεία τράπεζας.

Μ. Βρετανία. 1955. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Συμμορία των Πέντε

The Ladykillers
4
  • Κωμωδία
  • 1955
  • Διάρκεια: 91 '
  • Αλεξάντερ Μακέντρικ

Με τα μέλη της να υποδύονται τους μουσικούς, μια πενταμελής συμμορία νοικιάζει δωμάτια στο σπίτι μιας καλόκαρδης γριούλας και σχεδιάζει μια ληστεία τράπεζας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.