Ένα Ήσυχο Μέρος

3

Άκρως υποβλητικό (και σιωπηλό) θρίλερ, το οποίο εκμεταλλεύεται έξυπνα τη βωβή αφήγηση, τα χολιγουντιανά κλισέ και τις αλληγορικές αναφορές σε ένα χαοτικό, ακατανόητο και απειλητικό περιβάλλον.

Ένα Ήσυχο Μέρος

Άκρως υποβλητικό (και σιωπηλό) θρίλερ, το οποίο εκμεταλλεύεται έξυπνα τη βωβή αφήγηση, τα χολιγουντιανά κλισέ και τις αλληγορικές αναφορές σε ένα χαοτικό, ακατανόητο και απειλητικό περιβάλλον.

Ένα Ήσυχο Μέρος - εικόνα 1

Ηθοποιός κυρίως με κωμική­ προϋπηρεσία (πρωταγωνιστής στο τηλεοπτικό «The office»), σεναριογράφος της αποτυχημένης οικολογικής καταγγελίας «Η Γη της Επαγγε­λίας» του Γκας Βαν Σαντ και σκηνοθέτης δύο μέτριων δραμεντί («Brief Interviews With Hideous Men», «The Hollars»), ο Τζον Κραζίνσκι­ αλλάζει τώρα κινηματογραφικό ύφος και στοιχηματίζει σε ένα καθαρόαιμο horror θρίλερ, βγαλμένο θαρρείς από τις σελίδες του Κόρμακ ΜακΚάρθι («Ο Δρόμος») ή του Ρίτσαρντ Μάθισον («Ζωντανός Θρύλος»). Τελικά κερδίζει, εκπλήσσοντάς μας πολλαπλά και συνεχίζοντας ένα πολύ καλό σερί για το σύγχρονο χολιγουντιανό σινεμά τρόμου, με ταινίες όπως τα «Τρέξε!», «Διχασμένος», «Μην Ανασαίνεις» και «Το Αυτό».

Το «Ένα Ήσυχο Μέρος» βασίζεται σε μια ιδέα την οποία χρησιμοποιούν κατά κόρον τα φιλμ του είδους, συνδέοντας τον ήχο με την έννοια της απειλής. Η σιωπή σώζει, μόνο που εδώ αυτό το εύρημα έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις, οι οποίες μας αποκαλύπτονται πολύ γρήγορα, όσο πρέπει εκφοβιστικά κι ευφυώς ελλειπτικά. 89η ημέρα, σε ένα ερειπωμένο μα γεμάτο προμήθειες σούπερ μάρκετ μια ξυπόλητη πενταμελής οικογένεια κινείται αθόρυβα. Αμέσως καταλαβαίνουμε πως και ο παραμικρός θόρυβος είναι απαγορευτικός, ενώ το πρωτοσέλιδο μιας πεταμένης εφημερίδας στην είσοδο του μαγαζιού γράφει: «Είναι ο ήχος!» Η οικογένεια απομακρύνεται τελικά από το σούπερ μάρκετ, αλλά η σκηνή εξελίσσεται με έναν έντεχνα αγωνιώδη τρόπο, ο οποίος κορυφώνεται σοκαριστικά.

Ένα Ήσυχο Μέρος - εικόνα 2

Πρόκειται για μια εξαιρετικά στημένη πρώτη σεκάνς που μας αρπάζει απ’ το γιακά, πετώντας μας σε έναν κόσμο όπου εξωγήινα (;) τέρατα έχουν εξοντώσει σχεδόν κάθε ζωντανό οργανισμό. Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνισή τους, η οικογένεια του Λι και της Έβελιν έχει κατορθώσει πια να επιβιώσει μόνη της σε μια αγροτική περιοχή, εφαρμόζοντας αυστηρά ένα άκρως σιωπηλό πρωτόκολλο καθημερινών δραστηριοτήτων. Πόσο αλάνθαστο μπορεί όμως να είναι αυτό όταν υπάρχουν παιδιά ή απρόβλεπτοι παράγοντες, όπως η εγκυμοσύνη της Έβελιν;

Το «Ένα Ήσυχο Μέρος» δεν φλυαρεί, δεν εξηγεί πολλά, δείχνει όμως όλα όσα είναι απαραίτητα για να μας υποβάλει το καθεστώς ενός παντοδύναμου, άγνωστης προέλευσης φόβου. Οι αναφορές σε ένα απειλητικό και χαοτικό παρόν είναι διακριτικές, ωστόσο παρούσες, τη στιγμή που το σασπένς υπηρετείται­ με μια καλοκουρδισμένη σκηνοθεσία κι ένα στρωτό, καλογραμμένο σενάριο, το οποίο εναλλάσσει αγωνιώδεις καταστάσεις με ξεσπάσματα καθαρού τρόμου. Πώς θα ήταν ο «Οιωνός» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν­ χωρίς τις μυστικιστικές αναφορές και τον ξενοφοβικό διδακτισμό; Έτσι ακριβώς, ο Κραζίνσκι επιστρέφει στα «καθαρά» b-movies επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του ’50 και ακόμη πιο πίσω, στα διδάγματα του βωβού σινεμά, και ακολουθώντας τα συγκινητικά και οικογενειο-κεντρικά χολιγουντιανά κλισέ παραδίδει ένα μεστό, καθηλωτικό και αφηγηματικά υποδειγματικό θρίλερ επιβίωσης.

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα Ήσυχο Μέρος

A Quiet Place
3
  • Τρόμου
  • 2018
  • Διάρκεια: 90 '
  • Τζον Κραζίνσκι

Μια πενταμελής οικογένεια προσπαθεί να επιβιώσει μόνη της σε έναν κόσμο γεμάτο τέρατα που επιτίθενται σε οτιδήποτε κάνει θόρυβο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.