Ραντεβού Εκεί Ψηλά

2

Πέντε Σεζάρ και 2 εκατ. Γάλλοι θεατές για μια καλοστημένη, αλλά παραφορτωμένη και υπερβολική στις συμπτώσεις της δραματική τοιχογραφία εποχής.

Ραντεβού Εκεί Ψηλά

Πέντε Σεζάρ και 2 εκατ. Γάλλοι θεατές για μια καλοστημένη, αλλά παραφορτωμένη και υπερβολική στις συμπτώσεις της δραματική τοιχογραφία εποχής.

Ραντεβού Εκεί Ψηλά - εικόνα 1

Η θοποιός («Οι Ατέλειωτοι Αρραβώνες», «Μη Αναστρέψιμος») που έχτισε μια παράλληλη καριέρα ως σκηνοθέτης κωμωδιών («Bernie», «Le Vilain»), ο Αλμπέρ Ντιποντέλ δεν φοβήθηκε να δοκιμαστεί και σε κάτι πιο φιλόδοξο: τη μεταφορά του βραβευμένου με Γκονκούρ μυθιστορήματος του Πιέρ Λεμέτρ «Au revoir la-haut» στην οθόνη, το οποίο ακολουθεί τρεις επιζώντες του Μεγάλου Πολέμου στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν «λαθραία» στη Γαλλία της ταραγμένης δεκαετίας του ’20. Η πρώτη συνάντησή τους λαμβάνει χώρα στα χαρακώματα, λίγες ημέρες πριν από την τελική εκεχειρία.

Ο υπολοχαγός Πραντέλ δια­τάζει μια παράλογη έφοδο, δεν διστάζει να πυροβολήσει πισώπλατα όσους δεν υπακούουν και οι στρατιώτες Αλμπέρ Μαγιάρ (τραυματίζεται σοβαρά στο πρόσωπο) και Εντουάρ Περικού γίνονται μάρτυρες των εγκλημάτων του. Οι δύο φίλοι καταφέρνουν να του ξεφύγουν και χάνονται στην ανωνυμία του μεταπολεμικού Παρισιού, όπου προσπαθούν να επιβιώσουν σκαρώνοντας μια απάτη απέναντι στα θύματα του πολέμου. Στο δρόμο τους όμως θα βρουν τον διεφθαρμένο Πραντέλ, ο οποίος τους αναζητάει και σφίγγει διαρκώς τον κλοιό γύρω τους.

Ραντεβού Εκεί Ψηλά - εικόνα 2

Πέντε Σεζάρ (σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, σκηνικών και κοστουμιών) και 2 εκατ. Γάλλοι θεατές επιβράβευσαν αυτήν την καλοστημένη τοιχογραφία εποχής, η οποία περιγράφει χωρίς ωραιοποιήσεις τις σκοτεινές παρορμήσεις των ηρώων της αλλά και το απαισιόδοξα αμοραλιστικό πνεύμα που κυριάρχησε στην Ευρώπη μετά την μπελ επόκ. Το βασικό αφηγηματικό υλικό της ταινίας, ωστόσο, είναι πολύ πιο αδούλευτο, παραφορτωμένο ως την υπερβολική στις συμπτώσεις της πλοκή και μελοδραματικό στον τρόπο που περιγράφει, αδρά και σχηματικά, τους χαρακτήρες. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του σκηνοθέτη Ντιποντέλ, από ένα σημείο και μετά το δράμα ασθμαίνει βαριά, ωσότου ολοκληρωθεί, και η συγκίνηση γίνεται προϊόν εύκολου συναισθηματικού εκβιασμού.

Γαλλία, Καναδάς. 2017. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ραντεβού Εκεί Ψηλά

Au Revoir la-haut / See You up There
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 117 '
  • Αλμπέρ Ντιποντέλ

Μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δύο Γάλλοι πρώην συμπολεμιστές σχεδιάζουν μια απάτη που θα τους κάνει πλούσιους. Βρίσκουν όμως μπροστά τους τον διεφθαρμένο υπολοχαγό τους, ο οποίος στον πόλεμο είχε επιχειρήσει να τους κλείσει το στόμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πανηγυρικό queer φινάλε στο "Σινεμά στο Κέντρο"

Οι προβολές που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελλάδος ετοιμάζονται να ρίξουν πανηγυρικά αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
24/04/2024

Fundamentals of Cinema: Η "Αποκάλυψη Τώρα Redux" του Φράνσις Φόρντ Κόπολα στον Δαναό

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μάς μεταφέρει στην καρδιά της κόλασης του Βιετνάμ και του αμερικανικού συλλογικού τραύματος.

Ο μικρομηκάς Νίκος Κολιούκος στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο σκηνοθέτης με την ταινία "Το Χάος που Άφησε Πίσω της" συμμετέχει στο τμήμα La Cinef.

Το Ταινιόραμα στο Άστυ επιστρέφει "φορτωμένο" αριστουργήματα

Ο ετήσιος σινεφίλ μαραθώνιος στο υπόγειο της πλατείας Κοραή πλησιάζει.

Μια σπουδαία τιμή στην Αντουανέττα Αγγελίδη από τα Anthology Film Archives

Η κορυφαία δημιουργός τιμάται με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο του πειραματικού σινεμά.

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.