Επιχείρηση: Μαμά

3

Τρυφερό και μελαγχολικά αισιόδοξο μάθημα ζωής από μια σπουδαία, τεχνικά πιο απλή από τη χολιγουντιανή μα ευαίσθητη και φιλοσοφημένη σχολή κινουμένου σχεδίου.

Επιχείρηση: Μαμά

Τρυφερό και μελαγχολικά αισιόδοξο μάθημα ζωής από μια σπουδαία, τεχνικά πιο απλή από τη χολιγουντιανή μα ευαίσθητη και φιλοσοφημένη σχολή κινουμένου σχεδίου.

Επιχείρηση: Μαμά - εικόνα 1

Σχολή με παράδοση στο κινούμενο σχέδιο, η σκανδιναβική μπορεί να υπολείπεται της χολιγουντιανής σε τεχνική, διαθέτει όμως μια πιο φιλοσοφημένη κι ευαίσθητη (λιγότερο «επιθετική») προσέγγιση στα ανάλογα θέματα. Ένα από αυτά είναι και η ενηλικίωση μέσω της απώλειας, όπως τη βιώνει εδώ ο μικρός κούνελος Γιόχαν, ο οποίος μετά το θάνατο της μητέρας του ξεκινάει ένα περιπετειώδες ταξίδι στη χώρα του Βασιλιά του Φτερού για να τη φέρει πίσω. Με στοιχεία από σκανδιναβικούς μύθους αλλά κι εκείνον του Ορφέα, το «Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων» του Χαγιάο Μιγιαζάκι και την «Αλίκη...» του Λιούις Κάρολ, ο Δανός Έσμπεν Τοφτ Γιάκομπσεν παραδίδει ένα λιτό, τρυφερό και μελαγχολικά αισιόδοξο μάθημα ζωής. Απλοϊκό στην πλοκή, παραμένει πλούσιο σε συμβολισμούς και ιδέες, αντιμετωπίζοντας επιδέξια (για το ανήλικο κοινό) το σκοτεινό θέμα του. Προβάλλεται μεταγλωττισμένο στα ελληνικά.

Σουηδία, Δανία. 2014. Διάρκεια: 78΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Επιχείρηση: Μαμά

Resan till Fjaderkungens Rike / Beyond Beyond
3
  • Animation
  • 2014
  • Διάρκεια: 79 '
  • Έσμπεν Τοφτ Γιάκομπσεν

Ο Γιόχαν είναι ένας μικρός κούνελος, ο οποίος μετά το θάνατο της μητέρας του ξεκινάει ένα περιπετειώδες ταξίδι στη χώρα του Βασιλιά του Φτερού για να τη φέρει πίσω.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.