H Τζένιφερ Λόρενς έχει βασικό κατασκοπικό ένστικτο

Η Αμερικανίδα σταρ κάνει την πιο σέξι εμφάνισή της ως φονική μηχανή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ακόμη έναν ξεχωριστό ρόλο στην πλούσια φιλμογραφία της.

H Τζένιφερ Λόρενς έχει βασικό κατασκοπικό ένστικτο

Η βραβευμένη με Όσκαρ Τζένιφερ Λόρενς («Οδηγός Αισιοδοξίας») κάνει την πιο σέξι εμφάνισή της ως πρώην μπαλαρίνα των Μπολσόι, η οποία μετατρέπεται σε φονική μηχανή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ακόμη έναν ξεχωριστό ρόλο στην πλούσια φιλμογραφία της.

H Τζένιφερ Λόρενς έχει βασικό κατασκοπικό ένστικτο - εικόνα 1

Το όνομα της Τζένιφερ Λόρενς συνδυάζεται στο μυαλό των περισσοτέρων με τις αμοιβές εκατομμυρίων που παίρνει για κάθε ρόλο – λογικό­, αφού είναι αυτήν τη στιγμή η πιο ακριβοπληρωμένη σταρ στον κόσμο. Κάτι τέτοιο όμως σίγουρα αδικεί την ηθοποιό, η οποία στα 28 της έχει πρωταγωνιστήσει σε σχεδόν τριάντα ταινίες, ενώ μετρά τέσσερις υποψηφιότητες κι ένα Όσκαρ α΄ ρόλου («Οδηγός Αισιοδοξίας», 2012). Ακόμη κι αν κάποιοι τη θεωρούν υπερεκτιμημένη, είναι γεγονός πως η ίδια η Λόρενς, που παράτησε το σχολείο για να ασχοληθεί με την υποκριτική, θέτει συνεχώς προκλήσεις στον εαυτό της συμμετέχοντας σε παραγωγές όπως το sci-fi «Passengers» (2016) ή το arthouse πείραμα του Ντάρεν Αρονόφσκι «μητέρα!» (2017), που δίχασε τους σινεφίλ παγκοσμίως. Το επόμενό της βήμα προσθέτει άλλη μία ξεχωριστή ηρωίδα στην ερμηνευτική­ της παλέτα, ενσαρκώνοντας μια πρώην μπαλαρίνα που μεταμορφώνεται σε αδίστακτη κατάσκοπο.

Το «Κόκκινο Σπουργίτι» ανοίγει τα φτερά του

Η Λόρενς συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Φράνσις Λόρενς («Ζωντανός Θρύλος», «Constantine»), με τον οποίο γνωρίζονται καλά από τις τρεις ταινίες του «Hunger Games». Κατά σύμπτωση, καθώς ολοκληρώνονταν τα γυρίσματα του «Hunger Games: Η Επανάσταση - Μέρος 2ο» (2015), έπεσε στα χέρια του Λόρενς το μπεστ σέλερ «Κόκκινο σπουργίτι» τού επί 33 χρόνια πράκτορα της CIA Τζέισον Μάθιους.

Σε αυτό ο Μάθιους επινοεί, βασιζόμενος στις εμπειρίες του, μια ιστορία με πρωταγωνίστρια την μπαλαρίνα των Μπολσόι Ντομινίκα Εγκόροβα, η οποία σταματά την καριέρα της εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού. Οι δυσμενείς συνθήκες της καθημερινότητάς της σε συνδυασμό με την επιμονή του θείου της τη σπρώχνουν να εκπαιδευτεί σε ένα ειδικό πρόγραμμα τεχνικών αποπλάνησης για την εξαγωγή πολύτιμων πληροφοριών για το κράτος. Ως άλλη Μάτα Χάρι, έπειτα από μια εξουθενωτική εκπαίδευση, μεταμορφώνεται σε «Σπουργίτι» έτοιμο να χρησιμοποιήσει το σώμα της για να σαγηνεύσει και να σκοτώσει. Ο σκηνοθέτης δήλωσε «ερωτευμένος από την πρώτη στιγμή» με το βιβλίο και στον πρωταγωνιστικό ρόλο δεν θα μπορούσε να έχει άλλη από την Τζένιφερ Λόρενς.

Πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα

H Τζένιφερ Λόρενς έχει βασικό κατασκοπικό ένστικτο - εικόνα 2

Παρότι η ηθοποιός δέχτηκε σχεδόν αμέσως τον ρόλο, δεν άργησε να αντιληφθεί και τις προκλήσεις του: «Χρειάστηκαν πολλή σωματική προετοιμασία για την ταινία κι έντονη προπόνηση για τις σκηνές του χορού. Πειθάρχησα τρομερά το σώμα μου». αν και η πραγματική δοκιμασία θα ερχόταν στις «αποκαλυπτικές» σκηνές της ταινίας... «Όταν χρειάζεται να κάνω κάτι απαιτητικό και ξέρω πως ο Φράνσις βρίσκεται πίσω από την κάμερα, νιώθω αμέσως άνετα. Οι σκηνές στο κέντρο εκπαίδευσης ομολογώ ότι με τρομοκράτησαν, διότι ήταν η πρώτη φορά που θα έπαιζα ολόγυμνη.

Εκείνη όμως είναι η στιγμή που η Ντομινίκα αποκτά πραγματική εξουσία και μπόρεσα να νιώσω αυτήν τη δύναμη. Για μένα αυτή η γυναίκα συμβολίζει μια περίπλοκη μοντέρνα ηρωίδα που φτιάχνει η ίδια τους κανόνες της ζωής της». Αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα που ερμηνεύει είχαν τη δική τους σημασία για τη Λόρενς, η οποία υποστηρίζει ανοιχτά την ισότητα μεταξύ των φύλων στο Χόλιγουντ, και συγκεκριμένα στο ζήτημα των πληρωμών των ηθοποιών. Στη χρονιά του «Time’s Up» και των νέων, σύγχρονων σινε-ηρωίδων είχαμε ανάγκη μια κατάσκοπο που να τα... spy και να μην ανέχεται υποδείξεις από άλλους...

Η σινε-εξέλιξη της Τζένιφερ Λόρενς

«Στην Καρδιά του Χειμώνα» (2010)

H Τζένιφερ Λόρενς έχει βασικό κατασκοπικό ένστικτο - εικόνα 3

Η ταινία που άνοιξε τις πύλες του Χόλιγουντ για την 20χρονη τότε άγνωστη ηθοποιό και της έδωσε την ευκαιρία για μια επίδειξη ασυγκράτητης ερμηνευτικής δύναμης – και την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Σειρά ταινιών «The Hunger Games» (2015)

H Τζένιφερ Λόρενς έχει βασικό κατασκοπικό ένστικτο - εικόνα 4

Το «ολόχρυσο» franchise που έκανε παγκοσμίως διάσημη την Τζένιφερ Λόρενς της οφείλει αντιστοίχως πολλά, καθώς έγινε η πρώτη ταινία με γυναίκα πρωταγωνίστρια που απέφερε έσοδα αξίας 700 εκατ. δολαρίων.

«μητέρα!» (2017)

H Τζένιφερ Λόρενς έχει βασικό κατασκοπικό ένστικτο - εικόνα 5

Το πέρασμα της Λόρενς στο arthouse σινεμά για χάρη του Ντάρεν Αρονόφσκι δεν της βγήκε σε καλό, καθώς το αλληγορικό θρίλερ χρεώθηκε και στους δύο ως αποτυχία. Μάλλον στο εξής θα μείνει στο mainstream...

Περισσότερες πληροφορίες

Κόκκινο Σπουργίτι

Red Sparrow
1,5
  • Κατασκοπική
  • 2018
  • Διάρκεια: 139 '
  • Φράνσις Λόρενς

Μια πρώην μπαλαρίνα των Μπολσόι μετατρέπεται σε μυστική πράκτορα με σκοπό να αντλήσει πληροφορίες από έναν κατάσκοπο της CIA.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.