Black Panther

2

Μια ξαναζεσταμένη blockbuster συνταγή, όπου η δράση προσφέρεται χωρίς δημιουργικό ρίσκο ή έμπνευση και οδηγείται σε μια ασφαλή και απόλυτα προβλέψιμη κατάληξη.

Black Panther

Μια ξαναζεσταμένη blockbuster συνταγή, όπου η δράση προσφέρεται χωρίς δημιουργικό ρίσκο ή έμπνευση και οδηγείται σε μια ασφαλή και απόλυτα προβλέψιμη κατάληξη.

Black Panther - εικόνα 1

Ο Black Panther του Τσάντ­γουικ Μπόουζμαν στην αυτόνομη ταινία του πιάνει το νήμα της ιστορίας ακριβώς από εκεί που το άφησε στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στο «Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος». Ο πατέρας τού Τ’Τσάλα έχει πεθάνει και πλέον είναι εκείνος που θα τον διαδεχθεί στο θρόνο της Γουακάντα, ενός τεχνολογικά ανεπτυγμένου κράτους, που απολαμβάνει οικονομική ευμάρεια και ειρήνη όντας κρυμμένο από τον υπόλοιπο κόσμο στην καρδιά της Αφρικής, ενώ την ίδια στιγμή ο πλανήτης πλήττεται από τη φτώχεια και την προσφυγική κρίση. Ο νέος βασιλιάς αποφασίζει να εκδικηθεί για το θάνατο του πατέρα του, όταν του χαλάει τα σχέδια ο Έρικ Κιλμόνγκερ, ένα πρόσωπο από το παρελθόν το οποίο αμφισβητεί την εξουσία του και διεκδικεί το θρόνο.

Στην εποχή που κάθε δεύτερη εβδομάδα έχουμε κι ένα νέο υπερηρωικό blockbuster ήρθε­ η σειρά του πρώτου μαύρου super hero. Ο Μπόουζμαν κινείται με χαρακτηριστική άνεση στη στολή­ του Μαύρου Πάνθηρα, ενσαρκώνοντας έναν προσιτό ήρωα που δεν χάνει ευκαιρία να κάνει χιούμορ και να αυτοσαρκαστεί, χάρη­ και στη βοήθεια των συμπρωταγωνιστών του. Ταυτόχρονα το σάουντρακ, το οποίο επιμελήθηκε η hip hop διάνοια Κεντρίκ Λαμάρ, αναδεικνύεται σε κρυμμένο άσο στο μανίκι της ταινίας. Κάπου εδώ όμως στερεύει από προτερήματα­ η «καλύτερη προσθήκη στο σινε-σύμπαν της Marvel», όπως χαιρετίστηκε από τους κριτικούς του εξωτερικού το «Black Panther».

Black Panther - εικόνα 2

Η μηχανή παραγωγής του υπερηρωικού στούντιο βρίσκει μια νέα φόρμουλα μάρκετινγκ, η οποία πουλάει την εικόνα των Αφροαμερικανών σε πρώτο πρόσωπο κι εκμεταλλεύεται το διαχρονικό αποκλεισμό τους από το εμπορικό σινεμά. Αλλά συνεχίζει να παίζει με «λευκούς» κανόνες κι έτσι χάνεται αυτόματα η ουσία. Η πολύχρωμη αφρικανική παράδοση­ χρησιμοποιείται προσχηματικά από τον κατά τα άλλα ταλαντούχο σκηνοθέτη Ράιαν Κούγκλερ («Μια Στάση πριν το Τέλος», «Κριντ: Η Γέννηση ενός Θρύλου»), ο οποίος την εξαντλεί σε μυστικιστικές ιερο­τελεστίες και στα σπαστά αγγλικά­ των πρωταγωνιστών, δίχως να αποκτά ουσιαστικό δραματουργικό ρόλο, πέρα από αυτόν του νέου περιτυλίγματος στη ξαναζεσταμένη συνταγή των blockbusters.

Σε δεύτερο χρόνο το σενάριο εξελίσσεται σε μια αδιάφορη ενδοοικογενειακή βασιλική κόντρα, όπου η δράση προσφέρεται χωρίς δημιουργικό ρίσκο ή έμπνευση και οδηγείται σε μια ασφαλή και απόλυτα προβλέψιμη κατάληξη. Το δήθεν πολιτικό σχόλιο της ταινίας καταλήγει να ταυτίσει αφελώς τον επίγειο παράδεισο της Γουακάντα με τις διαχρονικές αξίες των ΗΠΑ. Ιδέα η οποία αγγίζει μονάχα ευκολόπιστους φιλελεύθερους, οι οποίοι απολαμβάνουν να βλέπουν στη μεγάλη οθόνη μια χειραφέτηση που δεν υφίσταται εκτός σκοτεινής αίθουσας.

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 134΄. Διανομή: FEELGOOD ENTERTAINMENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Black Panther

2
  • Περιπέτεια
  • 2018
  • Διάρκεια: 134 '
  • Ράιαν Κούγκλερ

Ο βασιλιάς Τ’Τσάλα ανακηρύσσεται βασιλιάς της Γουακάντα και, ως Black Panther, καλείται να προστατεύσει το βασίλειό του από τον Κιλμόνγκερ, ο οποίος αμφισβητεί την εξουσία του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.