The Greatest Showman

2

Φαντασμαγορική μουσική βιογραφία που, πάνω σε ένα προσχηματικό και απλοϊκό σενάριο, «απογειώνει» το θεαματικό στοιχείο. Τρεις υποψηφιότητες Χρυσής Σφαίρας (καλύτερης ταινίας και α΄ αντρικού ρόλου στην κατηγορία Κωμωδία - Μιούζικαλ, τραγουδιού).

The Greatest Showman

Ορφανός, πάμφτωχος, αλλά φιλόδοξος και γεμάτος ιδέες, ο Φινέας Τέιλορ Μπάρναμ θα δανειστεί και θα ρισκάρει τα πάντα για ένα εναλλακτικό σόου «ιδιαίτερων» ανθρώπων, γεννώντας στα μέσα του 19ου αιώνα τη σύγχρονη μορφή της showbiz. Φαντασμαγορική μουσική βιογραφία που, πάνω σε ένα προσχηματικό και απλοϊκό σενάριο, «απογειώνει» το θεαματικό στοιχείο. Τρεις υποψηφιότητες Χρυσής Σφαίρας (καλύτερης ταινίας και α΄ αντρικού ρόλου στην κατηγορία Κωμωδία - Μιούζικαλ, τραγουδιού).

The Greatest Showman - εικόνα 1

Άλλη μία larger than life προσωπικότητα-ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου, ο Φινέας Τέιλορ Μπάρναμ, είναι ένας άκρως αμφιλεγόμενος χαρακτήρας­ που ανάμεσα στις πολύπλευρες δραστηριότητές του (σόουμαν, επιχειρηματίας, πολιτικός, συγγραφέας, φιλάνθρωπος) έκανε στα τέλη του 19ου αιώνα διάσημη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού την τέχνη του τσίρκο, γεννώντας τη σύγχρονη μορφή της showbiz ως λαϊκό θέαμα. Εξωραϊσμένος στο έπακρο, γίνεται ήρωας μιας χολιγουντιανής μουσικής βιογραφίας η οποία προσπαθεί να αποδώσει το όραμά του για «καθαρή διασκέδαση» με τον ίδιο απενοχοποιημένο και φαντασμαγορικό τρόπο. Έτσι μαθαίνουμε πως ο ορφανός, πάμφτωχος, αλλά φιλόδοξος και γεμάτος ιδέες Φινέας θα παντρευτεί την κόρη ενός πλουσίου που τον περιφρονεί, θα δουλέψει υπάλληλος σε ναυτιλιακή εταιρεία που θα φαλιρίσει, αλλά εκείνος θα παραπλανήσει την τράπεζα και θα εξασφαλίσει δάνειο, ρισκάροντας τα πάντα για ένα εναλλακτικό σόου «ιδιαίτερων» ανθρώπων: από νάνους και ακροβάτες μέχρι μουσάτες τραγουδίστριες.

Η όλη διαδρομή έως την καταξίωση, τον πάτο και ξανά την κορυφή μοιάζει με ταξίδι στο όνειρο, διανθισμένη με μουσικοχορευτικά ιντερμέδια που θυμίζουν κλασικό μιούζικαλ, σκηνοθετημένο με έντεχνα μοντέρνο τρόπο που προσπαθεί να αποδώσει τη ανάλαφρη μαγεία του παραμυθιού. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Μάικλ Γκρέισι και ο σκηνογράφος Νέιθαν Κρόουλι (συνεργάτης του Κρίστοφερ Νόλαν) συνεργάζονται δημιουργικά προς αυτήν την κατεύθυνση, «απογειώνοντας» το θεαματικό στοιχείο μέσα από ένα εντελώς απλοϊκό σενάριο, το οποίο προσφέρει ελάχιστη βοήθεια. Όπως και το πιασάρικο, αλλά επαναλαμβανόμενο μουσικό σκορ, το οποίο έβγαλε μια υποψηφιότητα Χρυσής Σφαίρας στο τραγούδι («This is me»), δίπλα σε εκείνες της καλύτερης ταινίας και του α΄ αντρικού ρόλου στην κατηγορία Κωμωδία - Μιούζικαλ.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

The Greatest Showman

2
  • Μιούζικαλ
  • 2017
  • Διάρκεια: 115 '
  • Μάικλ Γκρέισι

Ορφανός, πάμφτωχος, αλλά φιλόδοξος και γεμάτος ιδέες, ο Φινέας Τέιλορ Μπάρναμ θα δανειστεί και θα ρισκάρει τα πάντα για ένα εναλλακτικό σόου «ιδιαίτερων» ανθρώπων, γεννώντας στα μέσα του 19ου αιώνα τη σύγχρονη μορφή της showbiz.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.