Ο Φάνης Μουρατίδης σε ταξίδι μαγικό ως την «Τζαμάικα»

Ο γνωστός ηθοποιός, «ο άνθρωπος πίσω από την ταινία», μας μιλά για την ιδέα από την οποία ξεκίνησαν τα πάντα, την αποτύπωση της πραγματικότητας στην οθόνη και τον συμπρωταγωνιστή του Σπύρο Παπαδόπουλο.

Ο Φάνης Μουρατίδης σε ταξίδι μαγικό ως την «Τζαμάικα»

Ο Έλληνας γνωστός ηθοποιός δεν πρωταγωνιστεί απλώς στη γλυκόπικρη δραμεντί «Τζαμάικα», αλλά είναι ουσιαστικά αυτός που έστησε το τολμηρό κινηματογραφικό project. Ο «άνθρωπος πίσω από την ταινία» μας μιλά για την ιδέα από την οποία ξεκίνησαν τα πάντα, την αποτύπωση της πραγματικότητας στην οθόνη και τον συμπρωταγωνιστή του Σπύρο Παπαδόπουλο.

Ο Φάνης Μουρατίδης σε ταξίδι μαγικό ως την «Τζαμάικα» - εικόνα 1
© Σοφία Δημητρίου

Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ... Το έχουν τραγουδήσει οι Locomondo, το έχουν διαπιστώσει και άπαντες το φετινό «χειμώνα», που σκάει το τζιτζίκι με τα απανωτά 20άρια, τα οποία επιβάλουν περισσότερο κοντομάνικο παρά παλτό. Τελικά (πάντα με τη βοήθεια της κλιματικής αλλαγής) η απόσταση Ελλάδας-Τζαμάικας δεν είναι τόσο μεγάλη. Στη χιλιομετρική εκμηδένιση συνδράμει με το δικό του τρόπο και το εξωτικό σκηνικό-τριπάκι του «Big Kahuna», το οποίο σε ταξιδεύει από τη Χαβάη μέχρι την Καραϊβική.

Σε αυτό το μπεργκεράδικο με το ιδανικό ταξιδιάρικο background δώσαμε ραντεβού με τον Φάνη Μουρατίδη εκείνο το ζεστό δεκεμβριάτικο μεσημέρι. Ο Έλληνας γνωστός ηθοποιός δεν πρωταγωνιστεί απλώς στη γλυκόπικρη δραμέντι «Τζαμάικα», η οποία μιλάει για δύο αποξενωμένα αδέρφια που καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις έπειτα από ένα απροσδόκητο γεγονός... Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το όλο project, έχοντας μια πρωτότυπη ιδέα που του πήρε δύο ολόκληρα χρόνια να γίνει ολοκληρωμένο φιλμ.

Ο Φάνης Μουρατίδης σε ταξίδι μαγικό ως την «Τζαμάικα» - εικόνα 2
© Σοφία Δημητρίου

Όταν το δράμα συνάντησε την κωμωδία
Ο Μουρατίδης, ο οποίος υποδύεται στην ταινία έναν παρουσιαστή τηλεπαιχνιδιού που ψάχνει τα πατήματά του ύστερα από ένα τραγικό χτύπημα της τύχης, ξεκαθαρίζει ότι αυτό που ήθελε­ από την αρχή ήταν να δει επιτέλους στην οθόνη μια ταινία που έχει να κάνει με την πραγματικότητα. «Βλέπω συνεχώς ιστορίες που μου θυμίζουν έναν αμερικανικό τρόπο ζωής. Για μένα ο μπούσουλας της συγκεκριμένης ταινίας υπήρξε από την αρχή η αλήθεια. Η “Τζαμάικα” είναι ένα ψηφιδωτό από αληθινά γεγονότα που μεταστοιχειώθηκε σε ένα καινούργιο προϊόν». Πόσο δύσκολο είναι όμως να μιλήσεις τη γλώσσα της αλήθειας­ στην οθόνη; «Θέλει μια γενναιότητα», μου λέει ο Φάνης Μουρατίδης. «Πρέπει να θεωρήσεις ότι η πραγματικότητα μπορεί να είναι πιο ευφάνταστη από εσένα.

Όλοι οι άνθρωποι που βλέπουμε στην οθόνη δεν είναι επιτυχημένοι διαφημιστές με Porsche. Υπάρχουν και άνθρωποι που παλεύουν με ρεαλιστικά προβλήματα. Στόχος μας είναι να δώσουμε κουράγιο κι αισιοδοξία στους συνανθρώπους μας που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στην ιστορία της “Τζαμάικας”. Διότι όταν είσαι πίσω από τα νούμερα χάνεις τη ζωή». Γίνεται ωστόσο να συνδυάσεις το δράμα, την κωμωδία και την αισιοδοξία σε μια ελληνική ταινία; Πόσο μάλλον όταν το κοινό είναι συνηθισμένο στις καθαρές κινηματογραφικές λύσεις, πηγαίνοντας στην αίθουσα είτε για να γελάσει είτε για να κλάψει... «Δυστυχώς δεν γίνονται συχνά τέτοια εγχειρήματα στην Ελλάδα», μου απαντά ο Μουρατίδης. «Φοβίζει να πεις μια δραματική ιστορία με χιούμορ. Εμείς, πάλι, το πιστέψαμε και το κάναμε με γενναιότητα».

Ο Φάνης Μουρατίδης σε ταξίδι μαγικό ως την «Τζαμάικα» - εικόνα 3
© Πηνελόπη Φατούρου

Μια ιδέα, μια ομάδα, μια ταινία
Η αλήθεια είναι ότι σπάνια βλέπουμε έναν ηθοποιό να βρίσκεται πίσω από ένα ελληνικό κινηματογραφικό project. «Όλη την ιστορία την ξεκίνησα εγώ. Είχα μια ιδέα. Και κάποια στιγμή συναντήθηκα με τους κατάλληλους ανθρώπους, που μπορούσαν να κάνουν σωστά τη δουλειά. Ο Γιώρ­γος Φειδάς πήρε αυτήν την ιδέα και τη μετέτρεψε σε σενάριο, κάνοντας την ιστορία έξυπνη, γρήγορη κι ευρηματική. Ο Ανδρέας Μορφονιός, με τον οποίο γνωριζόμαστε χρόνια, είναι ένας σκηνοθέτης ανοιχτός, ακομπλεξάριστος και με πολλή όρεξη. Μεγάλος συνοδοιπόρος υπήρξε ο παραγωγός Κώστας Λαμπρόπουλος, που πραγματικά πίστεψε από την αρχή στην ταινία, όπως και όλοι όσοι βρέθηκαν πίσω από την κάμερα.

Στους πρωταγωνιστές, τώρα, μπορεί να μην είμαι 100% αντικειμενικός γιατί είναι γυναίκα μου, αλλά η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους παίρνει έναν άχαρο ρόλο και τον μετατρέπει σε μια δομική και ουσιαστική ερμηνεία για την ταινία, όπως και η Νικολέτα Κοτσαηλίδου. Βέβαια, η μεγάλη προίκα της ταινίας λέγεται “Σπύρος Παπαδόπουλος”. Είναι δώρο η ερμηνεία του». Εκεί κάπου τον σταματώ από την ενθουσιώδη παράθεση των συντελεστών της ταινίας... «Το να έχεις συμπρωταγωνιστή έναν μεγάλο ρολίστα όπως ο Παπαδόπουλος λειτούργησε ευεργετικά για τη δική σου ερμηνεία;» τον ρωτάω. «Το να παίζεις με τον Σπύρο Παπαδόπουλο είναι κωλοφαρδία. Είναι ο Έλληνας μετρ της αμεσότητας», μου λέει χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τι πιστεύει ότι πέτυχε με την «Τζαμάικα» του; «Αυτό που θέλαμε να δώσουμε στο κοινό είναι να χαθεί μέσα σε αυτήν την περιπέτεια. Και μόλις τελειώσει η ταινία να δει –έστω και λίγο– τη ζωή του διαφορετικά. Να έχει χαθεί για δύο ωρίτσες, να ξεχάσει τα προβλήματα και μετά το τέλος να σκεφτεί “δεν γαμιέται”... Αυτό θέλουμε».

Περισσότερες πληροφορίες

Τζαμάικα

2
  • Δραματική κομεντί
  • 2017
  • Διάρκεια: 95 '
  • Ανδρέας Μορφωνιός

Ο Άκης, οικογενειάρχης ταξιτζής με πολλά χρέη, και ο Τίμος, μποέμ και γνωστός τηλεπαρουσιαστής, ήταν δύο δεμένα μεταξύ τους αδέρφια, τα οποία απομάκρυνε πριν από χρόνια μια παρεξήγηση. Ο θάνατος της μητέρας τους δεν στέκεται αφορμή για να τα ξαναβρούν, όμως η ζωή είναι γεμάτη ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.