Τζαμάικα

2

Μια σχηματικά γραμμένη κομεντί με έντονα δραματικά στοιχεία, περιστασιακές στιγμές συγκίνησης και μια λιτή ερμηνεία από τον Σπύρο Παπαδόπουλο.

Τζαμάικα

Ο Άκης, οικογενειάρχης ταξιτζής με πολλά χρέη, και ο Τίμος, μποέμ και γνωστός τηλεπαρουσιαστής, ήταν δύο δεμένα μεταξύ τους αδέρφια, τα οποία απομάκρυνε πριν από χρόνια μια παρεξήγηση. Ο θάνατος της μητέρας τους δεν στέκεται αφορμή για να τα ξαναβρούν, όμως η ζωή είναι γεμάτη ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις, σε μια σχηματικά γραμμένη κομεντί με έντονα δραματικά στοιχεία, περιστασιακές στιγμές συγκίνησης και μια λιτή ερμηνεία από τον Σπύρο Παπαδόπουλο.

Τζαμάικα - εικόνα 1

Ξεκινώντας από μια σεναριακή ιδέα του ηθοποιού Φάνη Μουρατίδη, ο οποίος είχε την εποπτεία καθ’ όλη την εξέλιξή της σε ολοκληρωμένη κινηματογραφική ταινία, η «Τζαμάικα» είναι μια buddy movie που προσπαθεί, μέσα από τις συμβάσεις μιας εμπορικής δραματικής κωμωδίας, να μιλήσει για τις γλυκόπικρες αλήθειες της ζωής. Έτσι χιούμορ και συγκίνηση προσπαθούν να συνδυαστούν στην ιστορία δύο αδερφών εντελώς αντίθετων ως χαρακτήρων: ο Άκης είναι ένας οικογενειάρχης ταξιτζής με πολλά χρέη, στον οποίο σύζυγος και πεθερά επιτίθενται διαρκώς για τη διαχειριστική ανικανότητά του.

Από την άλλη ο Τίμος, γνωστός τηλεπαρουσιαστής, γυναικάς και μποέμ, επιχειρεί μάταια να επαναπροσεγγίσει τον θυμωμένο έπειτα από μια παρεξήγηση Άκη, με τον οποίο ήταν κάποτε πολύ δεμένος. Ο θάνατος της μητέρας τους δεν στέκεται αφορμή για να τα ξαναβρούν, όμως η ζωή είναι γεμάτη ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις, οι οποίες θα τους επανενώσουν με φαινομενικά «ρηχό» μα στην ουσία βαθιά ανθρώπινο τρόπο.

Τζαμάικα - εικόνα 2

Με θητεία στη μικρή οθόνη, ο σεναριογράφος Γιώργος Φειδάς («Singles», «7 ζωές») και ο σκηνοθέτης Ανδρέας Μορφονιός («Ευτυχισμένοι μαζί», «Το σόι σου») αναπτύσσουν την απλή μα πολλά­ υποσχόμενη αρχική ιδέα με τη σχηματικότητα ενός τηλεοπτικού σίριαλ. Από τις ψυχολογικές περιγραφές στα σημαντικά γεγονότα της πλοκής, όλα εδώ πρέπει να είναι εύληπτα, σαφή και απλοϊκά. Από την γκρινιάρα πεθερά μέχρι τη συμφεροντολόγο σύζυγο και από τα ερωτικά σουξέ του Τίμου μέχρι την εισβολή των μπουζουξήδων στο νοσοκομείο, η γραφική υπερβολή «καταπίνει» πολλές σκηνές που θα μπορούσαν να ήταν προσγειωμένα χαριτωμένες ή αληθινά συγκινητικές.

Υπάρχουν π.χ. στιγμές που η χημεία μεταξύ των δύο αδερφών είναι αποτελεσματική, ειλικρινά συναισθηματική, βοηθούμενη από τη συγκρατημένη ερμηνεία του Σπύρου Παπαδόπουλου. Δεν αρκούν όμως για να κάνουν πειστική αυτήν την αγχωμένη για να αρέσει­ στο μεγάλο κοινό δραμεντί, η οποία έχει διάθεση, αλλά δεν τολμά να κάνει ούτε βήμα μακριά από την εύκολη, ασφαλή συνταγή.

Ελλάδα. 2017. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Τζαμάικα

2
  • Δραματική κομεντί
  • 2017
  • Διάρκεια: 95 '
  • Ανδρέας Μορφωνιός

Ο Άκης, οικογενειάρχης ταξιτζής με πολλά χρέη, και ο Τίμος, μποέμ και γνωστός τηλεπαρουσιαστής, ήταν δύο δεμένα μεταξύ τους αδέρφια, τα οποία απομάκρυνε πριν από χρόνια μια παρεξήγηση. Ο θάνατος της μητέρας τους δεν στέκεται αφορμή για να τα ξαναβρούν, όμως η ζωή είναι γεμάτη ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.