Το Μυστικό των Μάρομποουν

3

Αγγλόφωνο θρίλερ της ισπανικής σχολής, το οποίο ποντάρει στην υποβλητική ατμόσφαιρα και στο σασπένς. Σκηνοθετικό ντεμπούτο του σεναριογράφου των «Ορφανοτροφείο» και «The Impossible».

Το Μυστικό των Μάρομποουν

Μετά το θάνατο της μητέρας τους, τον οποίο κρατούν κρυφό από τον περίγυρο για να παραμείνουν μαζί, τέσσερα αδέρφια μεγαλώνουν σε μια απομονωμένη έπαυλη την οποία στοιχειώνει μια μυστηριώδης παρουσία. Αγγλόφωνο θρίλερ της ισπανικής σχολής, το οποίο ποντάρει στην υποβλητική ατμόσφαιρα και στο σασπένς. Σκηνοθετικό ντεμπούτο του σεναριογράφου των «Ορφανοτροφείο» και «The Impossible».

Το Μυστικό των Μάρομποουν - εικόνα 1

Το 2007 ο σεναριογράφος Σέρχιο Σάντσεζ και ο σκηνοθέτης Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα συνεργάστηκαν στο κινηματογραφικό ντεμπούτο τους, ένα βραδείας καύσεως θρίλερ με σοκαριστικό φινάλε. Το «Ορφανοτροφείο» τους τρόμαξε ευχάριστα τους φανατικούς του είδους ανά τον κόσμο (εισπράξεις 80 εκατ. δολαρίων) κι ενίσχυσε το ρεύμα του ισπανικού τρόμου, το οποίο είχε αρχίσει να θεμελιώνει πριν από μία δεκαετία την πιο μοντέρνα σινε-πρόταση πάνω στο είδος. Οι δημιουργοί του ξανασυνεργάστηκαν έπειτα από πέντε χρόνια στο αγγλόφωνο «The Impossible», μια αγωνιώδη περιπέτεια καταστροφής με φόντο το τσουνάμι που χτύπησε το 2004 την Ταϊλάνδη. Η ταινία αυτή έκανε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία (εισπράξεις 180 εκατ. δολαρίων), έφτασε στα Όσκαρ και άνοιξε στον Μπαγιόνα την πόρτα στις χολιγουντιανές υπερπαραγωγές (μετά το περσινό «7 Λεπτά Μετά τα Μεσάνυχτα» έρχεται το καλοκαίρι το «Jurassic World: Fallen Kingdom»).

Το Μυστικό των Μάρομποουν - εικόνα 2

Οι δύο Ισπανοί δουλεύουν μαζί για τρίτη φορά, σε ένα γυρισμένο στη χώρα τους αγγλόφωνο θρίλερ, με τον Μπαγιόνα στον ρόλο του παραγωγού και τον Σάντσεζ σε αυτούς του σεναριογράφου και του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Όπως και στις προηγούμενες ταινίες τους, σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οικογενειακές σχέσεις που δοκιμάζονται, καθώς μια βαριά άρρωστη μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της εγκαταλείπουν την Αγγλία και καταλήγουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Μοιάζουν να προσπαθούν να ξεφύγουν από τον βίαιο πατέρα τους, όμως η μητέρα γρήγορα πεθαίνει, αφήνοντας τον εικοσάχρονο Τζακ αρχηγό της οικογένειας. Τώρα τα παιδιά, αν θέλουν να παραμείνουν μαζί, πρέπει να κρατήσουν κρυφό το θάνατό της και να περιμένουν μέχρι να ενηλικιωθεί ο μεγαλύτερος αδερφός τους.

Αλλά ένα πρωινό ένας άντρας (ο πατέρας τους;) πλησιάζει την απομονωμένη έπαυλή τους πυροβολώντας, με την ταινία να μας μεταφέρει αίφνης έξι μήνες αργότερα: λίγος καιρός απομένει έως την ενηλικίωση του Τζακ, ο θάνατος της μητέρας παραμένει κρυφός, μόνο μια μυστηριώδης παρουσία μοιάζει να στοιχειώνει το σπίτι, του οποίου οι καθρέφτες είναι σκεπασμένοι και η πόρτα της σοφίτας χτισμένη με τούβλα. Η υποβλητική ατμόσφαιρα της ισπανικής σχολής είναι έντονα παρούσα σε αυτό το δράμα μυστηρίου με στοιχεία υπερφυσικού τρόμου και μια διάχυτη μελαγχολική αίσθηση. Η υπόθεση του οπλισμένου επισκέπτη μένει αδιευκρίνιστη για μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας έτσι ένα αφηγηματικά ανορθόδοξο μα δραματικά αποτελεσματικό σασπένς, το οποίο ενισχύεται από την παρουσία του φαντάσματος (;) στη σοφίτα.

Η ένταση είναι διαρκής, οι ανατροπές της πλοκής πραγματικά απρόβλεπτες και ακόμη κι αν το σενάριο αναγκάζεται να κάνει κάποιες παραχωρήσεις ως προς την αληθοφάνεια των τεκταινόμενων, ο Σάντσεζ παραμένει θεματικά εστιασμένος στις έννοιες της αφοσίωσης, της θυσίας και της ενοχής, υπογράφοντας μια τραυματική μα στο βάθος (τολμηρά) αισιόδοξη ιστορία επώδυνης ενηλικίωσης.

Ισπανία. 2017. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μυστικό των Μάρομποουν

Marrowbone
3
  • Τρόμου
  • 2017
  • Διάρκεια: 110 '
  • Σέρχιο Σάντσεζ

Μετά το θάνατο της μητέρας τους, τον οποίο κρατούν κρυφό από τον περίγυρο για να παραμείνουν μαζί, τέσσερα αδέρφια μεγαλώνουν σε μια απομονωμένη έπαυλη την οποία στοιχειώνει μια μυστηριώδης παρουσία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.