6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το «Loving Vincent»

Μάθετε περισσότερα για την πρώτη εξ ολοκλήρου ζωγραφισμένη στο χέρι ταινία, που αλλάζει τα κινηματογραφικά δεδομένα.

6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το «Loving Vincent»

Μάθετε περισσότερα γι’ αυτό φιλόδοξο εικαστικό στοίχημα, που εν μέρει δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και διευρύνει την αντίληψή μας για το τι είναι σινεμά.

Βίνσεντ βαν Γκογκ

6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το «Loving Vincent» - εικόνα 1

Αποτελεί μία από τις εμβληματικότερες μορφές της ζωγραφικής παγκοσμίως, με έργα που συνέβαλαν τα μέγιστα στην αντι-νατουραλιστική εξέλιξή της. Οι ξέφρενες παχιές πινελιές, τα εκθαμβωτικά χρώματα και η συναισθηματικά φορτισμένη εκφραστικότητά του έφεραν εικαστική επανάσταση. Μια ταινία για τη ζωή του, όπως είναι το «Loving Vincent», δεν θα μπορούσε παρά να είναι πρωτοπόρα στην εποχή της...

Ένα κινηματογραφικό φαινόμενο

6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το «Loving Vincent» - εικόνα 2

Ο βραβευμένος με Όσκαρ για το μικρού μήκους animation «O Πέτρος και ο Λύκος» Χιου Γουέλτσμαν και η Ντορότα Κομπιέλα αποφάσισαν να βάλουν ένα μεγάλο κινηματογραφικό στοίχημα. Να σκηνοθετήσουν την πρώτη ταινία που κάθε καρέ της θα είναι ζωγραφισμένο στο χέρι! Πρώτα, λοιπόν, γύρισαν την ταινία σε ένα άδειο στούντιο (green room) και στη συνέχεια ανέθεσαν σε ταλαντούχους ζωγράφους να γεμίσουν τα κάδρα με πινελιές που θα προσομοιάζουν στο χαρακτηριστικό στιλ του Βαν Γκογκ.

Περισσότεροι από 120 ζωγράφοι στη μάχη

6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το «Loving Vincent» - εικόνα 3

Από τη στιγμή που γυρίστηκε η ταινία στο άδειο στούντιο ξεκίνησε μια ανελέητη μάχη με το χρόνο. Τα 65.000 καρέ που την αποτελούσαν έπρεπε να ζωγραφιστούν μέσα σε μερικούς μήνες. Πάνω από 120 ζωγράφοι έβαλαν το χεράκι τους για να ολοκληρωθεί αυτό το μικρό κινηματογραφικό θαύμα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της σκηνοθέτιδας Ντορότα Κομπιέλα. Ανάμεσα σε αυτούς και είκοσι Έλληνες...

Το ατελιέ στο Κορωπί

6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το «Loving Vincent» - εικόνα 4

Ο παραγωγός Κωνσταντίνος Βασίλαρος ήταν αυτός που έπεισε τον σκηνοθέτη Χιου Γουέλτσμαν να στήσει ένα ελληνικό unit, αποτελούμενο από είκοσι πέντε ζωγράφους, στο Κορωπί. Για 9 μήνες τα Mabrida Studios της οικογένειας Σοφιανού («Φρουτοπία») μετατράπηκαν σε ένα υπερσύχρονο ατελιέ, όπου ζωγραφίστηκε πάνω από το 20% της ταινίας.

Ένα εικαστικό μυστήριο

6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το «Loving Vincent» - εικόνα 5

Μέχρι σήμερα πολλά πράγματα σχετικά με το τέλος του Βαν Γκογκ παραμένουν αδιευκρίνιστα. Τελικά αυτοκτόνησε (όπως είναι η επίσημη εκδοχή) ή δολοφονήθηκε; Η πλοκή του «Loving Vincent» ξεκινά ένα χρόνο μετά το θάνατο του ζωγράφου, με τον ήρωα Αρμάν Ρουλέν να ψάχνει την απάντηση στο ερώτημα. Με κάθε χαρακτήρα να καταθέτει τη δική του μαρτυρία και ουσιαστικά την υποκειμενική του ματιά στα γεγονότα (όπως στο «Ρασομόν» του Κουροσάβα), η εύρεση της αλήθειας κάθε άλλο παρά εύκολη είναι.

Φεστιβαλική αναγνώριση

6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το «Loving Vincent» - εικόνα 6

Στις 12/6 έγινε η πρεμιέρα της ταινίας στο Ανσί, όπου διοργανώνεται το σημαντικότερο φεστιβάλ animation. Το «Loving Vincent» έφυγε από τη Γαλλία κερδίζοντας το βραβείο κοινού αλλά και τις εντυπώσεις. Από τότε, όπου κι αν προβάλλεται, οι θεατές αναγνωρίζουν την κινηματογραφική πρωτοτυπία και το δημιουργικό θάρρος του. Η ταινία κέρδισε το βραβείο κοινού και στο δικό μας Αnimαsyros 10, με την κατάμεστη αίθουσα να χειροκροτεί στο φινάλε τους Έλληνες συντελεστές.

Περισσότερες πληροφορίες

Loving Vincent

3
  • Animation
  • 2017
  • Διάρκεια: 94 '
  • Ντορότα Κομπιέλα Γουέλτσμαν

Γιος ταχυδρόμου, ο Αρμάν Ρουλέν αναζητά το 1891 τον Τεό βαν Γκογκ για να του παραδώσει την τελευταία επιστολή του αδερφού του Βίνσεντ. Όταν μαθαίνει πως ο Τεό έχει πεθάνει, αρχίζει να αναζητά την αλήθεια πίσω από τη ζωή και τον προ ενός έτους μυστηριώδη θάνατο του διάσημου ζωγράφου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.