Η Λιακάδα Μέσα μου

3

Μια σαρκαστικά πικρή κομεντί πάνω στο μεσήλικο φλερτ, εμπνευσμένη από τα «Αποσπάσματα ενός ερωτικού λόγου» του Ρολάν Μπαρτ.

Η Λιακάδα Μέσα μου

Η Ιζαμπέλ είναι μια Παριζιάνα καλλιτέχνις και χωρισμένη μητέρα που δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να βρει τον αληθινό έρωτα. Παρότι το κενό μεταξύ αυτού που ψάχνει και των αντρών που παρουσιάζονται στη ζωή της μεγαλώνει συνεχώς, εκείνη επιμένει, σε μια σαρκαστικά πικρή κομεντί πάνω στο μεσήλικο φλερτ, εμπνευσμένη από τα «Αποσπάσματα ενός ερωτικού λόγου» του Ρολάν Μπαρτ.

Η Λιακάδα Μέσα μου - εικόνα 1

Η πρώτη ταινία της Γαλλίδας ακατάτακτης δημιουργού Κλερ Ντενί («Beau Travail», «White Material», «Trouble Every Day») που φτάνει μέσω επίσημης διανομής στις ελληνικές αίθουσες είναι μια αντισυμβατική ρομαντική κομεντί, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας της 71χρονης σκηνοθέτιδας, είναι εμπνευσμένη από τα «Αποσπάσματα ενός ερωτικού λόγου» του Ρολάν Μπαρτ. Ο δοκιμιακός λόγος του διάσημου στοχαστή δεν εμπεριέχει κάποια πλοκή φυσικά, αλλά οι φιλοσοφικές ιδέες του, εύστοχα και παιχνιδιάρικα διατυπωμένες, είναι αυτές που στην ουσία οδηγούν την αναζήτηση της Ιζαμπέλ, μιας Παριζιάνας μοντέρνας εικαστικού, η οποία προσπαθεί να βάλει σε τάξη τη συναισθηματική ζωή της.

Η Λιακάδα Μέσα μου - εικόνα 2

Σε σεναριακή συνεργασία με τη συγγραφέα Κριστίν Ανιό, η Ντενί την παρατηρεί με οξυδέρκεια, συμπόνια και μια γερή δόση ειρωνείας, που κορυφώνεται στην τελευταία διαλογική σκηνή με τον… new age Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Καθώς η Ιζαμπέλ περνάει από τον έναν εραστή στον άλλον αναζητώντας την «εσωτερική λιακάδα» του τίτλου, όχι μόνο συναντά ψυχολογικά προβλήματα μεγαλύτερα από τα δικά της, αλλά διαπιστώνει και πως μια ερωτική σχέση δεν μπορεί να την καλύψει και σεξουαλικά και πνευματικά και συναισθηματικά.

Ο ερωτικός «λόγος» δεν μπορεί λοιπόν παρά να είναι αποσπασματικός, διαρκώς ημιτελής και γι’ αυτό γοητευτικός, μια ιδέα που φέρνει αυτήν την ανάλαφρη και κατά στιγμές φλύαρη -οι λέξεις που κρύβουν, αντί να αποκαλύπτουν την επιθυμία- ρομαντική κομεντί στον αντίποδα κάθε αντίστοιχης χολιγουντιανής. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος τι θα έκανε η Νάνσι Μέγερ με την ίδια σεναριακή πλοκή... Επιπλέον όμως εκείνη δεν θα διέθετε τη Ζιλιέτ Μπινός, το αυτοσαρκαστικό μπρίο και η κωμική εκφραστική δύναμη της οποίας βρίσκουν εδώ έναν απολαυστικό ρόλο sur-mesure.

Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Λιακάδα Μέσα μου

Un Beau Soleil Intérieur
3
  • Κομεντί
  • 2017
  • Διάρκεια: 94 '
  • Κλερ Ντενί

Η Ιζαμπέλ είναι μια Παριζιάνα καλλιτέχνις και χωρισμένη μητέρα που δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να βρει τον αληθινό έρωτα. Παρότι το κενό μεταξύ αυτού που ψάχνει και των αντρών που παρουσιάζονται στη ζωή της μεγαλώνει συνεχώς, εκείνη επιμένει…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.