Η Κόρη

2

Στεγνή διασκευή της «Αγριόπαπιας» του Ίψεν που φλερτάρει με το μελόδραμα, αν κι έχει κινηματογραφική αίσθηση και πρωτοκλασάτο καστ.

Η Κόρη

Στεγνή διασκευή της «Αγριόπαπιας» του Ίψεν που φλερτάρει με το μελόδραμα, αν κι έχει κινηματογραφική αίσθηση και πρωτοκλασάτο καστ.

Η Κόρη - εικόνα 1

Αν και υπολείπεται σε θεατρικά ανεβάσματα ή κάθε είδους διασκευές­ από το «Κουκλόσπιτο» και την «Εύα Γκάμπλερ», η «Αγριόπαπια» του Νορβηγού δραματουργού Χένρικ­ Ίψεν παραμένει διαχρονικά δημοφιλής, έχοντας γίνει ταινία, τηλεθέατρο, σίριαλ, ακόμη κι ελληνική τηλεταινία. Ο Αυστραλός θεατράνθρωπος Σάιμον Στόουν μεταφέρει τώρα στην οθόνη, στη χώρα του και στη σύγχρονη εποχή, τις περιπέτειες του Κρίστιαν (ο θεατρικός Γκέγκερς), ο οποίος έπειτα από χρόνια στις ΗΠΑ επιστρέφει στη γενέτειρά­ του για το γάμο του πλούσιου πατέρα του με την κατά πολύ νεότερη οικονόμο του κι έρχεται αντιμέτωπος με «απαγορευμένα» οικογενειακά μυστικά.

Η ταινία ακολουθεί την πλοκή του κλασικού έργου και με μια ζωηρή κινηματογραφική αίσθηση προσπαθεί να αποσπαστεί από τα αυστηρά κλισέ της θεατρικής δραματουργίας. Αν και αφηγηματικά τα καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό, βοηθούντος και του έμπειρου καστ, δεν αποφεύγει ευκολίες που σήμερα πλέον φαντάζουν ξεπερασμένες, ενώ στην ουσία μένει στεγνή από αληθινά ηθικά διλήμματα –όπως η πρόθεση του Κρίστιαν να αποκαταστήσει με κάθε κόστος την αλήθεια, σταθερή προβληματική του Ίψεν–, τα οποία αγωνίζεται να μετατρέψει σε ζητήματα ζωής και θανάτου.

Αυστραλία. 2015. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Κόρη

The Daughter
2
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 96 '
  • Σάιμον Στόουν

Έπειτα από πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, ο Κρίστιαν επιστρέφει στην Αυστραλία για το γάμο του πατέρα του, ο οποίος παντρεύεται την κατά πολύ νεότερη οικονόμο του. Ξανασυναντώντας συγγενείς και παλιούς φίλους, ο Κρίστιαν έρχεται αντιμέτωπος με οικογενειακά μυστικά που τον σοκάρουν, απειλώντας ταυτόχρονα και την εύθραυστη ισορροπία της κοινωνίας της γενέτειράς του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.