Mystery Train

3,5

Το μαγικό μινιμαλιστικό άγγιγμα του Τζάρμους μεταμορφώνει φευγαλέες ανθρώπινες στιγμές σε ένα διασκεδαστικό σινε-δοκίμιο πάνω στη σύγχρονη Αμερική, στην κουλτούρα και στα «φαντάσματά» της.

Mystery Train

Το μαγικό μινιμαλιστικό άγγιγμα του Τζάρμους μεταμορφώνει φευγαλέες ανθρώπινες στιγμές σε ένα διασκεδαστικό σινε-δοκίμιο πάνω στη σύγχρονη Αμερική, στην κουλτούρα και στα «φαντάσματά» της.

Mystery Train - εικόνα 1

Λάτρης των μικρών μεγεθών και της μινιμαλιστικής φόρμας, ο Τζιμ Τζάρμους δοκιμάζει εδώ για πρώτη φορά (θα ακολουθήσουν τα «Μια Νύχτα στη Γη» και «Καφές και Τσιγάρα») να συνδυάσει διαφορετικές ιστορίες με «απροσδόκητους» χαρακτήρες, οι οποίοι στη συγκεκριμένη ταινία είναι σχεδόν όλοι τους εξωτερικοί θεατές του αμερικανικού ονείρου. Πρόκειται για μια χαλαρή αφηγηματική τεχνική που λειτουργεί με θεματικές σεκάνς οι οποίες προσομοιάζουν σε μικρού μήκους φιλμάκια και ο Αμερικανός σκηνοθέτης τη χρησιμοποιεί, υπογραμμίζοντας την πανταχού παρούσα έννοια της ασυνέχειας, ακόμη και στις σεναριακά πιο συμπαγείς ταινίες του: από το «Πέρα Από τον Παράδεισο» και τα «Τσακισμένα Λουλούδια» μέχρι το «Paterson».

Έτσι οι ιστορίες δύο νεαρών Γιαπωνέζων ροκ φαν που έχουν ταξιδέψει για «προσκύνημα» στην πατρίδα του Έλβις Πρίσλεϊ, μιας Ιταλίδας πλούσιας χήρας που συνομιλεί με το φάντασμα του «Βασιλιά» κι ενός Άγγλου μικροκακοποιού που αποκαλείται κοροϊδευτικά «Έλβις» δια­σταυρώνονται ένα βράδυ στο φτηνό ξενοδοχείο «Arcade» του Μέμφις. Στην υποδοχή του δύο Αφροαμερικανοί μιλάνε περί ανέμων και υδάτων, ενώ στο ραδιόφωνο ο παρουσιαστής –με τη φωνή του Τομ Γουέιτς– πασάρει το «Blue moon»...

Mystery Train - εικόνα 2

Το ανορθόδοξο χιούμορ, η μελαγχολική τρυφερότητα, η ποιητική διά­θεση και οι ροκ αναφορές του σπουδαίου και τόσο διακριτικού δημιουργού είναι εδώ, με το μαγικό του άγγιγμα να μεταμορφώνει φευγαλέες, ταπεινές ανθρώπινες στιγμές σε μια «θεαματική» κινηματογραφική περιπέτεια. Αποτίνοντας φόρο τιμής σε ένα μουσικό παρελθόν που στοιχειώνει το παρόν με απρόσμενους τρόπους, ο Τζάρμους αναζητά και βρίσκει την κρυμμένη ποίηση της φτηνής καθημερινότητας, μια θεματική η οποία διατρέχει όλο το έργο του, και την ανασύρει μέσα από έναν απλό στίχο, μια κοινότοπη στιχομυθία, μια σουρεαλιστική σύμπτωση ή μια cool ατάκα.

Ταυτόχρονα υπογράφει ένα διασκεδαστικό σινε-δοκίμιο πάνω στη σύγχρονη πολυπολιτισμική Αμερική, στην υπέροχα ρηχή κουλτούρα και στα γοητευτικά «φαντάσματά» της, έχοντας για πρωταγωνιστές όλους (μετανάστες, γκάνγκ­στερ, άφραγκες κομμώτριες και Αφροαμερικανοί) όσοι δεν θα χωρούσαν ποτέ στο εθνικό success story μιας χολιγουντιανής κοινωνικής κομεντί.

ΗΠΑ, Ιαπωνία. 1989. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Mystery Train

3,5
  • Σινεφίλ
  • 1989
  • Διάρκεια: 110 '
  • Τζιμ Τζάρμους

Οι ιστορίες δύο νεαρών Γιαπωνέζων ροκ φαν, μιας Ιταλίδας πλούσιας χήρας κι ενός μικροκακοποιού διασταυρώνονται ένα βράδυ στο φτηνό ξενοδοχείο «Arcade» του Μέμφις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.