Η Οργή Ενός Υπομονετικού Ανθρώπου

3,5

Αγχωτικό θρίλερ εκδίκησης γεμάτο ένταση, σασπένς και συναρπαστικούς χαρακτήρες, βραβευμένο με Γκόγια καλύτερης ταινίας, σεναρίου, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και β΄ αντρικού ρόλου.

Η Οργή Ενός Υπομονετικού Ανθρώπου

Ο Χοσέ είναι ένας μοναχικός άντρας που πλησιάζει διστακτικά την Άννα, αδερφή ενός φίλου του και σύζυγο του Κούρο, ο οποίος πρόκειται να αποφυλακιστεί έπειτα από οκτώ χρόνια. Ο Χοσέ τον περιμένει έχοντας στο νου του ένα κρυφό σχέδιο, σε ένα αγχωτικό θρίλερ εκδίκησης γεμάτο ένταση, σασπένς και συναρπαστικούς χαρακτήρες, βραβευμένο με Γκόγια καλύτερης ταινίας, σεναρίου, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και β΄ αντρικού ρόλου.

Η Οργή Ενός Υπομονετικού Ανθρώπου - εικόνα 1

Όλα ξεκινούν με μια εντυπωσιακή σκηνή: ο οδηγός ενός αυτοκινήτου περιμένει τους συνεργούς του σε ληστεία τράπεζας, αλλά εκείνοι βγαίνουν καταδιωκόμενοι και σκορπίζουν δεξιά και αριστερά­. Εκείνος προσπαθεί μόνος του πλέον να ξεφύγει από τα περιπολικά της αστυνομίας, τρακάρει όμως και το αμάξι ανατρέπεται θεαματικά, ολοκληρώνοντας έτσι άδοξα μια «κινηματογραφική» απόπειρα διαφυγής. Ύστερα από οκτώ χρόνια ο Χοσέ­, ένας μοναχικός και λιγομίλητος άντρας, πλησιάζει διακριτικά την Άννα, την όμορφη αδερφή του φίλου του Χουάνχο. Εκείνη έχει ένα μικρό αγόρι με τον Κούρο, ο οποίος συμμετείχε σε ληστεία, συνελήφθη, αρνήθηκε να αποκαλύψει τους συνεργούς του και τώρα πρόκειται να αποφυλακιστεί.

Ο Χοσέ κάνει σχέση με την Άννα, αλλά αυτόν που περιμένει υπομονετικά είναι ο Κούρο, ο οδηγός της μοιραίας ληστείας η οποία κρύβει κάποιο επικίνδυνο μυστικό. Η ταινία, σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Ραούλ Αρεβάλο («Δεν Κρατιέμαι», «Το Μικρό Νησί»), αργεί να αποκαλύψει αυτό το μυστικό και υιοθετεί έναν αφηγηματικό ρυθμό που αφήνει χώρο στις σιωπές, εστιάζει στα βλέμματα και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τη φαινομενικά αθώα συμπεριφορά των χαρακτήρων, δημιουργώντας ένα έντονο σασπένς που κάνει την κάθε σκηνή, αν και απόλυτα ρεαλιστική και «συνηθισμένη», να μοιάζει απρόβλεπτη, έτοιμη ανά πάσα στιγμή να πάρει φωτιά.

Η Οργή Ενός Υπομονετικού Ανθρώπου - εικόνα 2

Ακόμη και όταν τα κίνητρα του Χοσέ γίνουν σαφή, η πλοκή δεν χάνει στιγμή την έντασή της, η οποία γεννιέται από την εσωτερική πάλη μιας χούφτας ανθρώπων να τιθασεύσουν τα απωθημένα, εκρηκτικά συναισθήματά τους. Διότι η «Οργή Ενός Υπομονετικού Ανθρώπου» («Πολύ Αργά για Οργή» ο πρωτότυπος τίτλος) είναι ένα βαθύ ψυχολογικό δράμα­, δεξιοτεχνικά καμουφλαρισμένο σαν αγωνιώδες θρίλερ εκδίκησης. Ο Αρεβάλο παρακολουθεί τους ήρωες με κάμερα στο χέρι, ενώ επιβάλλει μια ντοκιμαντερίστικη αίσθηση αμεσότητας, που τους κάνει ζωντανούς, οικείους και όχι πρωταγωνιστές ενός στιλιζαρισμένου παιχνιδιού. Τοποθετεί στο κέντρο της πλοκής ένα αιματοβαμμένο κίνητρο και κατόπιν αφήνει την ανθρώπινη ψυχολογία να κάνει τη δουλειά της, καθώς η αδιέξοδη συνύπαρξη μιας ομάδας απελπισμένων losers οδηγεί τα πράγματα στα άκρα.

Ο Χοσέ έχει τα δικά του οργισμένα μυστικά, τα οποία εκρήγνυνται με καθυστέρηση οκτώ χρόνων λόγω της εμφάνισης του Κούρο. Ο τελευταίος, στριμωγμένος από τον Χοσέ, επιστρέφει στο απωθημένο χθες, με την Άννα να στέκεται αναποφάσιστη ανάμεσά τους, δέσμια της οκταετούς μοναξιάς αλλά κι ενός άγνωστου σε εκείνη παρελθόντος των δύο αντρών, που χτυπά βίαια την πόρτα της. Ο Αρεβάλο, επιδέξιος όσο και συγκινητικός αφηγητής, ενορχηστρώνει αυτό το σκοτεινό παιχνίδι της μοίρας υπομονετικά, επίπονα και απόλυτα ρεαλιστικά, αποσπώντας τέσσερα Γκόγια (καλύτερης ταινίας, σεναρίου, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, β΄ αντρικού ρόλου) και βραβείο ερμηνείας στους Ορίζοντες του Φεστιβάλ Βενετίας.

Ισπανία. 2016. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Οργή Ενός Υπομονετικού Ανθρώπου

Tarde Para la Ira
3,5
  • Θρίλερ
  • 2016
  • Διάρκεια: 92 '
  • Ραούλ Αρεβάλο

Ο Χοσέ είναι ένας μοναχικός άντρας που πλησιάζει διστακτικά την Άννα, αδερφή ενός φίλου του και σύζυγο του Κούρο, ο οποίος πρόκειται να αποφυλακιστεί έπειτα από οκτώ χρόνια. Ο Χοσέ τον περιμένει έχοντας στο νου του ένα κρυφό σχέδιο…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.