Η «Μούμια» ξύπνησε και διψάει για εκδίκηση

Οκτώ δεκαετίες μετά την πρώτη «Μούμια» και σχεδόν είκοσι χρόνια ύστερα από εκείνη με τον Μπρένταν Φρέιζερ, η σαρκοφάγος ανοίγει ξανά, αυτήν τη φορά από τα χέρια του Αμερικανού σταρ.

Η «Μούμια» ξύπνησε και διψάει για εκδίκηση

Οκτώ δεκαετίες μετά την πρώτη «Μούμια» και σχεδόν είκοσι χρόνια ύστερα από εκείνη με τον Μπρένταν Φρέιζερ, η σαρκοφάγος ανοίγει ξανά, αυτήν τη φορά από τα χέρια του Τομ Κρουζ.

Η «Μούμια» ξύπνησε και διψάει για εκδίκηση - εικόνα 1

Όταν το 1999 κυκλοφόρησε στις αίθουσες η «Μούμια» του Στίβεν Σόμερς, με πρωταγωνιστές τον Μπρένταν Φρέιζερ και τη Ρέιτσελ Βάις, λίγοι ποντάριζαν στην τόσο μεγάλη εμπορική της επιτυχία, βασισμένη στο απενοχοποιημένο σενάριο, που συνδύαζε τη θεαματική δράση με την καθαρή διασκέδαση. Η συρροή του κοινού στους κινηματογράφους οδήγησε σε δύο σίκουελ, το «Η Μούμια Επιστρέφει» (2001) και το τελευταίο μέρος της τριλογίας «Η Μούμια: Η Αυτοκρατορία του Δράκου» (2008), στο οποίο συμμετείχε και ο κορυφαίος τότε κινηματογραφικός εκπρόσωπος των πολεμικών τεχνών Τζετ Λι. Το reboot του μοντέρνου franchise, που βασίστηκε στη «Μούμια» με τον Μπορίς Καρλόφ του 1932, ολοκληρώθηκε εδώ, αλλά έπειτα από εννιά χρόνια η «Μούμια» ετοιμάζεται για ακόμη μία για την «ανάστασή» της.

Η «Μούμια» ξύπνησε και διψάει για εκδίκηση - εικόνα 2

Η πρωτοπόρος στις ταινίες με τέρατα ήδη από τη δεκαετία του ’20 Universal («Δράκουλας», «Φρανκενστάιν», «Ο Αόρατος Άνθρωπος», «Ο Λυκάνθρωπος») φιλοδοξεί να κάνει μια συνολική επανέναρξη των ταινιών του είδους, ξεκινώντας φέτος με την αρχαία αιγυπτιακή απειλή, η οποία θα ενταχτεί στο διευρυμένο κινηματογραφικό σύμπαν του στούντιο Dark Universe. Η εκσυγχρονισμένη «Μούμια» έχει ένα πρωτοκλασάτο καστ με επικεφαλής τον Τομ Κρουζ, ο οποίος συνεχίζει να αποτελεί τον πιο φερέγγυο χολιγουντιανό action star («Jack Reacher», «Στα Όρια του Αύριο», «Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος»). Είναι επόμενο λοιπόν να δούμε τον Αμερικάνο ηθοποιό σε σκηνές δράσης που κόβουν την ανάσα σε γη και... ουρανό, όπως μας «μαρτύρησε» το εντυπωσιακό τρέιλερ.

Η «Μούμια» ξύπνησε και διψάει για εκδίκηση - εικόνα 3

Ο Κρουζ υποδύεται τον μισθοφόρο Νικ Μόρτον, ο οποίος αναζητά αρχαία αντικείμενα που στη συνέχεια τα πουλάει στον μεγαλύτερο πλειοδότη. Σε μία από τις «εξορμήσεις» του ξυπνά άθελά του το πνεύμα της Άχμανετ, μιας Αιγύπτιας πριγκίπισσας που προδόθηκε από την οικογένεια και το λαό της, κι έχασε έτσι την ευκαιρία να γίνει η πρώτη γυναίκα φαραώ στην ιστορία. Κλεισμένη επί αιώνες στη σαρκοφάγο, η Άχμανετ διψάει για εκδίκηση κι εξαπολύει τις αρχέγονες δυνάμεις της εναντίον όποιου βρεθεί μπροστά της. Τον αιμοβόρο δαίμονα ενσαρκώνει η εκθαμβωτική­ Σοφία Μπουτέλα, η οποία κέρδισε τον ρόλο χάρη στη «σιωπηλή» ερμηνεία της στην ταινία «Kingsman: Η Μυστική Υπηρεσία», όπου χρειάστηκε να παίξει βασισμένη σχεδόν αποκλειστικά στο βλέμμα της.

Εξίσου σπινθηροβόλα ματιά έχει κι η Άναμπελ Γουόλις, η οποία βρίσκεται στο πλευρό του Τομ Κρουζ ως η αιγυπτιολόγος βοηθός του. Τον πιο αινιγματικό ρόλο ωστόσο κρατάει ο οσκαρούχος Ράσελ Κρόου, που υποδύεται τον δρα Τζέκιλ, έναν μυστηριώδη άντρα που βοηθάει στη μάχη κατά της μούμιας. Άραγε θα τον δούμε να μεταμορφώνεται σε κύριο Χάιντ; Οι προσδοκίες είναι υψηλές για τον σκηνοθέτη και παραγωγό Άλεξ Κούρτζμαν, ο οποίος μαζί με τον επίσης παραγωγό Κρις Μόργκαν χρεώνονται την... επιτυχία αρκετών franchises, όπως οι «Μαχητές των Δρόμων», το «Star Trek» και η «Επικίνδυνη Αποστολή». Προτού καν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της «Μούμιας», η παραγωγή κουβαλούσε την ευθύνη τόσο ενός ριμέικ που φιλοδοξεί να λανσάρει ένα μεγαλεπήβολο franchise όσο και μιας πανάκριβης περιπέτειας με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ.

Ο Κούρτζμαν έχει δηλώσει πως δεν τον αποθαρρύνουν η πίεση ή οι απαιτήσεις του κοινού, αντιθέτως τον εξιτάρουν. Στη «Μούμια» επιδιώκει να τρομάξει τους θεατές, τοποθετώντας τη δράση και την κωμωδία σε ένα νέο πλαίσιο που αποτίνει φόρο τιμής στις ταινίες με τέρατα του περασμένου αιώνα. Θαυμαστής και ο ίδιος αυτών των ταινιών, αλλά κι εν γένει των ταινιών τρόμου, εμπνεύστηκε από τον «Εξορκιστή» του Γουίλιαμ Φρίντκιν για να δημιουργήσει μαζί με τον Κρουζ μια αντίστοιχα ανατριχιαστική ατμόσφαιρα στο δικό του φιλμ. Αναμφίβολα ο ηθοποιός θα μαρτύρησε και κάποια σκηνοθετικά τρικ στον Κούρτζμαν από τον καιρό της συνεργασίας του με τον δημιουργό της «Λάμψης» Στάνλεϊ Κιούμπρικ στα «Μάτια Ερμητικά Κλειστά»... Μπλοκμπάστερ το μπλοκμπάστερ γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι τα μεγάλα στούντιο δυσκολεύονται να ποντάρουν σε καινούργια κινηματογραφικά στοιχήματα, οπότε επιλέγουν δοκιμασμένες συνταγές που φαίνεται να αντέχουν στο χρόνο. Μένει να φανεί, λοιπόν, αν η ανανεωμένη «Μούμια» θα επιβεβαιώσει τον χολιγουντιανό κανόνα και θα ανοίξει τις πόρτες για ακόμη περισσότερα... αδίστακτα τέρατα στη μεγάλη οθόνη.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μούμια

The Mummy
1,5
  • Περιπέτεια
  • 2017
  • Διάρκεια: 107 '
  • Άλεξ Κούρτζμαν

Ένας Αμερικανός στρατιώτης στο Ιράκ ο οποίος αναζητά αρχαίους θησαυρούς ανακαλύπτει μια αιγυπτιακή σαρκοφάγο και ξυπνά την κατάρα μιας μούμιας που θέλει να φέρει το θεό του κακού Σετ στη Γη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.