Με Λένε Τζιγκ

3

Απλή μα έξυπνη σάτιρα των αμερικανικών υπερηρωικών περιπετειών, η οποία συνδυάζει απενοχοποιημένα δράση, φαντασία, χιούμορ, συναίσθημα και κοινωνική ευαισθησία.

Με Λένε Τζιγκ

Απλή μα έξυπνη σάτιρα των αμερικανικών υπερηρωικών περιπετειών, η οποία συνδυάζει απενοχοποιημένα δράση, φαντασία, χιούμορ, συναίσθημα και κοινωνική ευαισθησία.

Με Λένε Τζιγκ - εικόνα 1

Από τον Ρομπέν των Δασών μέχρι τον Ζορό, η λαϊκή κουλτούρα θαύμαζε πάντα τους προστάτες του δικαίου και των αδυνάτων, οι οποίοι τον προηγούμενο αιώνα άρχισαν να αποκτούν υπερφυσικές δυνάμεις, να έρχονται από άλλους πλανήτες και να μετατρέπονται σε κόμικς υπερήρωες. Ο Έντσο πάντως, ένας Ρωμαίος μοναχικός μικροκακοποιός, δεν έχει την παραμικρή σχέση μαζί τους. Μέχρι τη στιγμή που βουτάει στα νερά του Τίβερη και αποκτά παράξενες υπερδυνάμεις εξαιτίας ραδιενεργών αποβλήτων. Ξεκινώντας από την... αρπαγή ενός ΑΤΜ, αποφασίζει να τις χρησιμοποιήσει προς ίδιον όφελος και γίνεται, μέσω της τηλεόρασης, ο «σούπερ κακοποιός» της Ρώμης. Γεγονός που εξοργίζει τον «Τσιγγάνο», ανερχόμενο μαφιό­ζο της πόλης, ενώ φέρνει στο δρόμο του μια νεαρή, απροστάτευτη κοπέλα με ψυχολογικά προβλήματα. Εκείνη τον ταυτίζει με τον καρτούν ήρωα Τζιγκ, το Ατσάλινο Ρομπότ, και προσπαθεί να τον πείσει να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του για το κοινό καλό.

Με Λένε Τζιγκ - εικόνα 2

Ηθοποιός, μουσικοσυνθέτης και διακεκριμένος μικρομηκάς, ο Γκαμπριέλε Μαϊνέτι κέρδισε δύο Ντονατέλο (ιταλικά Όσκαρ) από τα συνολικά επτά βραβεία του μεγάλου μήκους σκηνοθετικού ντεμπούτο του, μιας απλής μα έξυπνης σάτιρας των αμερικανικών υπερηρωικών περιπετειών. Η απλότητά της έγκειται στη στρωτή, πιστή στις σταθερές του είδους πλοκή της, η οποία άπαξ και κάνει την αρχική λογική υπέρβαση, αποφεύγει τις υπερβολές, τις γραφικότητες και τις παρωδιακές ευκολίες. Η εξυπνάδα της φανερώνεται στον τρόπο με τον οποίο περιγράφει τους… σχεδόν καθημερινούς ήρωες και διαχειρίζεται τα κλισέ ανάλογων ιστοριών, διανθίζοντάς τα με μικρά ευρήματα που κάνουν τη διαφορά.

Όπως οι αναφορές στην ποπ κουλτούρα και στο manga καρτούν των ’80s «Jeeg, the steel robot» ή στις διακριτικές κοινωνικές και πολιτικές νύξεις (τα απόβλητα, οι τρομοκρατικές ενέργειες, η μανία για διασημότητα…). Έτσι η περιπέτεια φαντασίας, η κωμωδία, το love story και το γκανγκστερικό θρίλερ συνδυάζονται πρωτότυπα σε ένα μοντέρνο αστικό παραμύθι με μια σκοτεινή και μια φωτεινή όψη, χαρακτηριστικό όλων των «βασανισμένων» υπερηρώων και των θεαματικών ταινιών τους.

Ιταλία. 2015. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Με Λένε Τζιγκ

Lo Chiamavano Jeeg Robot
3
  • Περιπέτεια
  • 2015
  • Διάρκεια: 111 '
  • Γκαμπριέλε Μαϊνέτι

Ένας μοναχικός μικροκακοποιός ανακαλύπτει πως ύστερα από ένα ατύχημα έχει αποκτήσει υπερφυσικές δυνάμεις. Γίνεται ο «σούπερ κακοποιός» της Ρώμης, γεγονός που εξοργίζει τον «Τσιγγάνο», ανερχόμενο μαφιόζο της πόλης, ενώ φέρνει στο δρόμο του μια νεαρή, απροστάτευτη κοπέλα με ψυχολογικά προβλήματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.